A hónap képei

Évek:

Bubble Galaxy, NGC3521

Bubble Galaxy, NGC3521

Bach Zoltán

2020 június

Egy felhívás alkalmából fordultam a számomra eddig ismeretlen NGC 3521 galaxis felé. Mivel a megszokott asztrofotós felszereléseink látómezeje számára relatív apró objektumról van szó, átgondoltam milyen egyéb lehetőségeim vannak. A CC csövemet már próbálgattam fotózásra, de az eredeti F/12 fényerő nagyon lágy képet adott vissza. Így jött a gondolat, hogy csökkentsem a fókuszt egy reduktorral, de otthon próbára csak a Newtonra optimalizált ASA 0.73 korrektorom volt. Ezt használtam, ami utólag nem volt rossz ötlet. Hozzá kell tenni, amennyit a Covid 19 elvett azzal, hogy nem lehetett kitelepülni, annyit hozzá is tett. Én olyan tiszta, átlátszó eget Vecsésről még sosem láttam mint a repülök és egyéb szennyező porok eltűnésével a vírus ideje alatt.

Messier 101

Messier 101

Feltóti Péter

2020 május

Az M101 galaxis közkedvelt célpontja minden asztrofotósnak a kezdőtől a legtapasztaltabbakig. Viszonylag fényes, ezért gyorsan sikerélményhez juttat, de kicsit több törődéssel egész halvány részeit is elő lehet bújtatni a háttérből. Sok lehetőséget biztosít részletes, porsávoktól szabdalt magvidéke is, valamint fényes és viszonylag kiterjedt HII régiói is. Talán ennek is köszönhető, hogy ezer arcát ismerjük, ahányan vagyunk, annyi féle képpen dolgoztuk fel M101 fotónkat. Nálam is több verzió készült, de hosszas filozófiai értekezést és Pixinsight kalibrációt követően abban maradtam magammal (és Patrikkal), hogy a realitások talaján két lábbal állva egy kissé visszafogottabb, kevésbé populáris irányban dolgozom fel a képet. Persze amikor az embernek viszonylag jó nyersanyag áll a rendelkezésére, akkor nehezen állja meg, hogy ne facsarja ki a maximumot a pixelekből, de most csak azért is egy "csendesebb" változatot véglegesítek.

Rho Ophiuchi & Antares Régió

Rho Ophiuchi & Antares Régió

Klamerius Adrien

2020 április

A Rho Ophiuchi régió egy színekben dúskáló terület amihez még 2018-ban gyűjtöttem az expókat Namíbiából. Sajnos rettentően sok a csillag itt (is) így harc volt megpróbálni előbújtatni minél több infót a csillagtenger közül, fehéregyensúlyt állítani még annál is problémásabb volt. Legközelebb amikor a déli félteken járok mindenképp mozaikolni fogom ezt a szép területet.

Déli krátermező fogyó holdnál

Déli krátermező fogyó holdnál

Varga János

2020 március

2020 márciusi Hónap Képe: a Hold felszínének részletét, a déli krátermezőt ábrázoló rendkívül éles felvétel.

Tejútcentrum

Tejútcentrum

Schmall Rafael

2020 február

Ez egy olyan fotó Namíbiából, melynél a koncepció egy volt... Menjen a rendszer. Teljesen mindegy, hogy mi van, csak menjen és exponáljon. Igazából minden létező objektívvel fotóztam a centrumot ami nálam volt. Régebben töltöttem fel 50mm-eset, 14mm-eset, de most itt a 24mm-es APS-C aminél szeritem nem igazán haver a gépváz és az objektív. Elhúznak picit a képszélek.

IC1848

IC1848

Kiss Péter

2020 január

Felbuzdulva a tavalyi Androméda mozaikon, úgy gondoltam, hogy 2019-ben is készítek a egy több paneles képet. A lélek köd adta magát, mert pont két függőleges, átlapolt téglalapból kijön (mégse háromból) viszont emeltem a tétet, mert a sűrű csillagmező miatt LRGB technikával dolgoztam. A 6 éjszaka itt is összejött 2x2 éjszaka UHC a Pilisből és 2x1 RGB Ágasvárról. Hát igen, a csillagmező rögtön kezelhetőbb lett az UHC réteg segítségével, de a csillagmező kicsinyítése ezzel együtt is nagy szívás volt. Végül is elégedett vagyok a képpel, de RGB mozaik, UHC mozaik, LRGB technika, kellett klikkelgetni rendesen a gép előtt! Mikor végeztem a munka könyvtár mérete 310 Gb volt!