A hónap képei

Évek:

Gamma Cas és barátai

Gamma Cas és barátai

Tóth Bence

2021 november

Viszonylag régen publikáltam LRGB képet, jó volt ismét ilyet feldolgozni :) Nagyon szeretem ezt a részt ahogy a reflexiós és emissziós ködök keverednek, a Gamma Cas pedig ural mindent... A régebbi kamerámmal nem lett volna értelme ezt a témát fotózni, viszont a váltás után már adta magát hogy ha jön a szezonja sorra kerül végre.

LDN 1355 - A Segítő kéz-köd

LDN 1355 - A Segítő kéz-köd

Schmall Rafael

2021 október

A hónap asztrofotója, LDN 1355 - Segítő -kéz köd Schmall Rafael távcsövéből.

Selyemgubó-köd - IC5146

Selyemgubó-köd - IC5146

Feltóti Péter

2021 szeptember

A Selyemgubó-köd viszonylag gyakran fotózott objektum, azonban mostanában ritkán szerepel a fotózott célpontok között. Ennek talán az egyik oka az, hogy a fényes, izgalmasabb részletekkel kecsegtető "gubó" viszonylag kicsi az elterjedtebb távcsövek látómezejében, a halvány porködök kidolgozásához pedig extrém sok időt kell fordítani a nyersek begyűjtésére.

Csapdába csalva

Csapdába csalva

Majzik Lionel

2021 augusztus

Hiába volt erős a keresztespók hálója, így sem sikerült elkapnia az égi kísérőnket (még szerencse, mert eléggé kellemetlen lett volna)! Számomra viszont lehetőség volt megörökíteni egy igazán különleges látványt! A Hold és a környezet egy képen való bemutatásához elengedhetetlen volt rövidebb és hosszabb expozíciós idővel készült képeket összemaszkolnom.

Az Antares és környezete

Az Antares és környezete

Kiss Péter

2021 július

Az Antares régió, Kék Lófej-köd, és számtalan látványos objektum melyek nevét se tudom, mind ott van a Samyang látómezőjében, csak egy a bökkenő, hogy Magyarországról szinte lehetetlen megörökíteni őket, hiszen csak rövid ideig, és túlságosan közel látszódnak a horizonthoz. Én is szeretem feszegetni a határokat, és ennek a képnek a készítésekor arra voltam kíváncsi, hogy milyen alacsonyan lehet fotózni a fenti észlelőrétről Törökkoppányon. Az Antares kb. 16°-on delel. Épp hogy a kompozícióba nem takarnak be a faágak, már indítani kellett az expókat. Az első képek láttán felmerült a kérdés, hogy miért vesztegetem az időmet. Aztán ahogy egyre magasabbra kúszott a célpont, egyre tisztábbak lettek a képek, fél óra után már derengtek a kék reflexiós ködök.

Androméda közelítés

Androméda közelítés

Feltóti Péter

2021 június

Az Androméda-galaxis, más néven Messier 31 (M31) a Tejút-galaxist is magában foglaló Lokális csoport legnagyobb tagja. Messziről nézve a két csillagváros évmilliárdos keringőjét látnánk, hisz e két kozmikus test egymással gravitációs kapcsolatban áll, sőt a Triangulum-galaxis (33) is részt vesz ebben a játékban, pár milliárd év múlva a három spirál galaxis és megannyi kísérő galaxis egy hatalmas óriássá olvad össze. De ez még odébb van, valószínűleg ezt a közelséget a Földről ember már nem is fogja látni. Azonban most is kivételezett helyzetben vagyunk, hisz az északi féltekéről kiváló rálátásunk nyílik az Androméda-ködként is ismert látványos mélyég objektumra. Nem csoda hát, hogy minden amatőr csillagász és asztrofotós pályafutásának korai szakaszában is hamar távcsővégre kapja. Izgalmas részletek és jellegzetes formák mutatkoznak meg már egész kis nagyítás mellett is, tapasztalt égnézők jobb körülmények között akár szabad szemmel is megpillanthatják a legfényesebb, ködösségként megjelenő részét.

HOLD - színes, minerál képfeldolgozásban

HOLD - színes, minerál képfeldolgozásban

Dobrovodský Tamás

2021 május

Újragondoltam a Hold-kompozit képemet és újbol feldolgoztam. A rengeteg képnek, a Nikon Z6 full-frame fantasztikus szenzorának és az apokromatikus távcsönek köszönhetöen hihetetlenül részletgazdag képet kaptam, amiböl a színeket is részletesen kitudtam hozni. Ezek a színek árulkodnak a Holdnak, Földünk kísérőjének közetösszetételéről. Ugyanis a Hold szabad szemmel szürke, de az érzékeny digitális detektorok finom színi különbségeket tudnak észrevenni rajta, amit felerősítve meg tudunk jeleníteni.

M63

M63

Kiss Péter

2021 április

A Messier 63 galaxis fotóm az a kép amire két tavasz és egy év feldolgozás kellett. Ez volt az első olyan képem, ahol a galaxis magja jóval fényesebb mint a háttér és nem tudtam igazán szépen megoldani, hogy mindkettő jól nézzen ki. Na de mire jók a barátok? A holtponton Feltóti Peti lendített át, aki elmondta, hogyan szokta megoldani ezt a problémát és végül némi játszadozással sikerült kikísérletezni a saját módszeremet. Ezúton is köszi! A Messier 63 számomra az egyik legtetszetősebb galaxis, bár ezzel a felállással nem könyököl ki a látómezőből, de legalább van mit nézni a háttérben.

Rozetta köd

Rozetta köd

Feltóti Péter

2021 március

A Rozetta köd már régóta az egyik kedvenc objektumom. Ez az egyik legemblematikusabb formájú téli mélyég objektum, számtalan ismert történeti asztrofotón szerepel, például a régi Delta tudományos ismeretterjesztő műsor főcímében is. Korábban már készítettem róla egy hagyományosnak tekinthető fotót DSLR-rel, épp ezért nagyon kíváncsi voltam, hogy mit lehet kezdeni vele keskenysávú szűrőkkel. Konkrét tervem nem volt, csak azt tudtam, hogy nem egy újabb "hagyományos" Rozetta fotót szeretnék készíteni. A nyugodtság nem volt jó, sőt, ezért a részletessége elmarad a várakozásaimtól, de a kellő integrációs idő lehetővé tette, hogy sokat kísérletezzek a fényekkel és a kép dinamikájával. A csillagokat sem tudtam kompromisszum mentesen kicsinyíteni, de ezt muszáj volt bevállalnom, hogy elérjem azt a vizuális hatást, amire azt tudom mondani, hogy más, mint eddig, de még talán hihető.

Éta Carinae

Éta Carinae

Majzik Lionel

2021 február

2021. január végén és február elején gyűjtöttem egy képre elegendő chilei robottávcsöves anyagot. Az Éta Carinae csillag és környezete érdekes és gyorsan fotózható területnek bizonyult, ezért egy más koncepcióval, de újra felkerestem ezt a területet. A megszokottól eltérő színvilágot a hagyományos és keseknysávos anyag egybegyúrásával kaptam, amit igyekeztem a szemnek tetsző természetes megjelenéssel prezentálni.

Cederblad 214 (NGC7822) - SHO

Cederblad 214 (NGC7822) - SHO

Tóth Bence

2021 január

Már régóta szerettem volna lefotózni a jellegzetes Cederblad 214 katalógusszámú területet, mert keskenysávban nagyon érdekesnek ígérkezett. Már-már lemondtam róla ebben a szezonban, de kora-esténként még pár óráig most is elég magasan volt, úgyhogy 5 éjszaka alatt, mikor éppen volt kis szünet a felhőtakarók között, csak összejött szükséges 26 órányi expozíció. A nyersek egy része sajnos nem túl jó ég alól készült, de azért szépen kezdtek előjönni a globulák, csillagkeletkezési régiók. A sötétködös részek külön odafigyelést igényeltek, sok szép részlet és átmenet bújik meg itt amit meg lehet mutatni.

Sh2-132 Oroszlán a Cepheus közelében...

Sh2-132 Oroszlán a Cepheus közelében...

Bagi László

2020 december

A Sh2-132 katalógusszámú, rendkívül alacsony felületi fényességű emissziós ködösséget igyekezetem, a lehető legrészletesebben megörökíteni. 21 órát exponáltam rá összesen. A fotó elkészítéséhez keskeny sávú szűrőket használtam. A ködösség a fotón intenzíven jön, de ennek ellenére a nyers fotókon nagyon halványan mutatták magukat a részletek.

Fátyol köd

Fátyol köd

Feltóti Péter

2020 november

Idén nyáron elköteleztem magam amellett, hogy a nyári égbolt egyik legkedveltebb objektumát, a Fátyol köd nevű szupernóva maradványt a lehető leglátványosabban örökítsem meg. Ennek kulcsa pedig az volt, hogy a viszonylag nagy kiterjedésű objektumot nagy felbontású panelek mozaikjából rakom össze. A képen látható eredmény 6 képkockából került kivágásra. (Feltóti Péter)

A Mars láthatósága 2020

A Mars láthatósága 2020

Kereszty Zsolt

2020 október

A Marsról készült sorozat a győri Corona Borealis Csillagvizsgálóban készült 2020. április 04 és 2020. október 08. között. A bolygó átmérője az eltelt fél év alatt 6,5"-ről 22,6"-re nőtt. Az egyes éjszakákon a seeing rendkívül változó volt a 3/10-től egészen a 7-8/10-ig, a képek egységes normalizálása volt elsősorban a feladat. Régóta terveztem a egy kellő magasságon lévő Mars oppozíciót és láthatóságot megörökíteni, ennek első fele most itt látható. A hajnali és alkonyati bolygóperemnél az utolsó képen a talajmenti (?) ködkiválás/felhőképződés jól felismerhető, csakúgy mint a látványos Olympus Mons és annak kalderája ! A sorozaton egyben jól tanulmányozható a déli félteke fogyó hósapkája. (Kereszty Zsolt)

WR 134

WR 134

Csordás Péter

2020 szeptember

Wolf-Rayet 134 a Hattyúban, nem messze híres rokonától a NGC6888-tól. A struktúra hasonlóan izgalmas, csak összességében jóval halványabb. OIII szűrővel érvényesül igazán, de még a keskenysáv ellenére is valószínűleg érdemes sötét, jó égen fotózni, hogy a teljes írisz-szerű szerkezet és a diffúzabb részek is jól jöjjenek. HaO3RGB kompozit feldolgozás.

NGC7380 Varázsló-köd (SHO)

NGC7380 Varázsló-köd (SHO)

Tóth Bence

2020 augusztus

Olyan lassan gyűlnek a nyersek az Íriszhez hogy közben elkészült egy újabb keskenysávos projekt. A feldolgozás elég munkás volt a kis méret és a még keskenysávban is masszív csillagmező miatt, de remélem elfogadhatóra sikerült!

C/2020 F3 (NEOWISE)

C/2020 F3 (NEOWISE)

Kiss Péter

2020 július

Nagy szerencsém volt, hogy elkészíthettem ezt a képet a NEOWISE-üstökösről. Eredetileg nem is akartam foglalkozni vele, de hétfőn úgy adódott, hogy páran lementünk Belecskára a bizonytalan időjárás ellenére, és ott szembesültem vele, hogy milyen szépen látszik. Nem hagyhattam ki! Gyors rögtönzés után már mentek is az expók, majdnem egy órányi jó minőségű nyerset sikerült összegyűjteni. A feldogozás küzdelmes volt, a nagy látómező miatt alig mozdultak el a csillagok ami végső soron csíkokat eredményezett az integrált képen. A feldolgozás nehézsége abban nyilvánult meg, hogy ezeket a csíkokat hogyan lehet úgy kezelni, hogy a végső képen ne bántsa túlzottan a szemem.

Bubble Galaxy, NGC3521

Bubble Galaxy, NGC3521

Bach Zoltán

2020 június

Egy felhívás alkalmából fordultam a számomra eddig ismeretlen NGC 3521 galaxis felé. Mivel a megszokott asztrofotós felszereléseink látómezeje számára relatív apró objektumról van szó, átgondoltam milyen egyéb lehetőségeim vannak. A CC csövemet már próbálgattam fotózásra, de az eredeti F/12 fényerő nagyon lágy képet adott vissza. Így jött a gondolat, hogy csökkentsem a fókuszt egy reduktorral, de otthon próbára csak a Newtonra optimalizált ASA 0.73 korrektorom volt. Ezt használtam, ami utólag nem volt rossz ötlet. Hozzá kell tenni, amennyit a Covid 19 elvett azzal, hogy nem lehetett kitelepülni, annyit hozzá is tett. Én olyan tiszta, átlátszó eget Vecsésről még sosem láttam mint a repülök és egyéb szennyező porok eltűnésével a vírus ideje alatt.

Messier 101

Messier 101

Feltóti Péter

2020 május

Az M101 galaxis közkedvelt célpontja minden asztrofotósnak a kezdőtől a legtapasztaltabbakig. Viszonylag fényes, ezért gyorsan sikerélményhez juttat, de kicsit több törődéssel egész halvány részeit is elő lehet bújtatni a háttérből. Sok lehetőséget biztosít részletes, porsávoktól szabdalt magvidéke is, valamint fényes és viszonylag kiterjedt HII régiói is. Talán ennek is köszönhető, hogy ezer arcát ismerjük, ahányan vagyunk, annyi féle képpen dolgoztuk fel M101 fotónkat. Nálam is több verzió készült, de hosszas filozófiai értekezést és Pixinsight kalibrációt követően abban maradtam magammal (és Patrikkal), hogy a realitások talaján két lábbal állva egy kissé visszafogottabb, kevésbé populáris irányban dolgozom fel a képet. Persze amikor az embernek viszonylag jó nyersanyag áll a rendelkezésére, akkor nehezen állja meg, hogy ne facsarja ki a maximumot a pixelekből, de most csak azért is egy "csendesebb" változatot véglegesítek.

Rho Ophiuchi & Antares Régió

Rho Ophiuchi & Antares Régió

Klamerius Adrien

2020 április

A Rho Ophiuchi régió egy színekben dúskáló terület amihez még 2018-ban gyűjtöttem az expókat Namíbiából. Sajnos rettentően sok a csillag itt (is) így harc volt megpróbálni előbújtatni minél több infót a csillagtenger közül, fehéregyensúlyt állítani még annál is problémásabb volt. Legközelebb amikor a déli félteken járok mindenképp mozaikolni fogom ezt a szép területet.

Déli krátermező fogyó holdnál

Déli krátermező fogyó holdnál

Varga János

2020 március

2020 márciusi Hónap Képe: a Hold felszínének részletét, a déli krátermezőt ábrázoló rendkívül éles felvétel.

Tejútcentrum

Tejútcentrum

Schmall Rafael

2020 február

Ez egy olyan fotó Namíbiából, melynél a koncepció egy volt... Menjen a rendszer. Teljesen mindegy, hogy mi van, csak menjen és exponáljon. Igazából minden létező objektívvel fotóztam a centrumot ami nálam volt. Régebben töltöttem fel 50mm-eset, 14mm-eset, de most itt a 24mm-es APS-C aminél szeritem nem igazán haver a gépváz és az objektív. Elhúznak picit a képszélek.

IC1848

IC1848

Kiss Péter

2020 január

Felbuzdulva a tavalyi Androméda mozaikon, úgy gondoltam, hogy 2019-ben is készítek a egy több paneles képet. A lélek köd adta magát, mert pont két függőleges, átlapolt téglalapból kijön (mégse háromból) viszont emeltem a tétet, mert a sűrű csillagmező miatt LRGB technikával dolgoztam. A 6 éjszaka itt is összejött 2x2 éjszaka UHC a Pilisből és 2x1 RGB Ágasvárról. Hát igen, a csillagmező rögtön kezelhetőbb lett az UHC réteg segítségével, de a csillagmező kicsinyítése ezzel együtt is nagy szívás volt. Végül is elégedett vagyok a képpel, de RGB mozaik, UHC mozaik, LRGB technika, kellett klikkelgetni rendesen a gép előtt! Mikor végeztem a munka könyvtár mérete 310 Gb volt!