Hónap képe - 2020. június - Bubble Galaxy, NGC3521

Egy égitest, amit hazánkból még nem örökítettek meg így - Bach Zoltán fotója

Minden hónapban egy csodálatos és különleges asztrofotó a magyar asztrofotósok képei közül.
Egy alig fotózott égitest

Bach Zoltán asztrofotós az NGC 3521 jelű, másnéven Bubble, azaz Buborék-galaxisról készült felvétele nem csupán azért érdekes, mert rendkívüli minőségben ábrázolja ezt a különleges égitestet, hanem azért is, mert ez az egyik első ilyen jellegű kép hazánkban erről a csodálatos objektumról. Bagi László (MAFE) és Sebestyén Attila (MACSNET) idén márciusban hirdették meg ennek a galaxisnak a közösségi észlelését, ahová a magyar amatőrcsillagászok fekete-fehér felvételeit várták, hogy azt egy közös asztrofotóvá gyúrják össze. A felhívás májusi határidejére 11 amatőrcsillagásztól érkezett be nyersanyag, amelyből sikerült egy közök képet összeállítani, melyet a kedves olvasó alább láthat.


A különleges fotó

A beküldött képek közül azonban kiemelkedik egy, Bach Zoltán színes LRGB felvétele, ami mélységében és felbontását tekintve is egyedülálló kép lett a magyar galaxis-fotók között. A képen látható Buborék-galaxis egy tőlünk 26 millió fényévre található spirális csillagváros a Leo, azaz Oroszlán csillagképben. Ez az égitest első pillantásra nagyon hasonlatosnak tűnik a többi galaxishoz, azonban ha figyelmesen szemléjük, feltűnnek sajátos tulajdonságai. Többek között például hiányoznak a névadó spirálkarjai. A spirális szerkezet sejthető, de valójában csak a galaxis korongjának fodrozódásában sejthetjük meg a spirális szerkezetet. Az ilyen égitesteket flokkulens galaxisoknak nevezzük, és arról lehet őket megismerni őket, hogy érett napraforgóhoz hasonlatos a felszínük. Nem is véletlenül nevezték ez az NGC 3521-et a Leo csillagkép napraforgójának. A másik jellegzetesség a kiterjedt strukturált haló a galaxis körül, ami miatt olyan az égitest megjelenése, mint egy vattacsomó.  Ez a jelenség csak a rendkívül hosszú és precíz képrögzítésnek köszönhetően bújt elő a felvételen.

A fotózás és a COVID 19

A felvétel készítése egybeesett a koronavírus miatti korlátozásokkal, ami érdekes módon befolyásolta az eseményeket, természetesen a technikai részletekről sem feledkezhetünk meg, de ezekről olvassuk el a szerző rövid beszámolóját:

Egy felhívás alkalmából fordultam a számomra eddig ismeretlen NGC 3521 galaxis felé. Mivel a megszokott asztrofotós felszereléseink látómezejéhez képest relatív apró objektumról van szó, átgondoltam milyen egyéb lehetőségeim vannak. A 20 cm átmérőjű, hosszú fókuszú klasszikus cassegrain rendszerű távcsövemet már próbálgattam fotózásra, de az eredeti F/12 fényerő nagyon lágy képet adott. Ekkor jött a gondolat, hogy csökkentsem a fókuszt egy reduktorral, de otthon próbára csak a Newtonra optimalizált ASA 0.73 korrektorom volt. Utólag nem volt rossz ötlet ezt választani. Hozzá kel tenni, hogy a Covid 19 amennyit elvett azzal, hogy nem lehetett kitelepülni, annyit hozzá is adott a kép készítéséhez. Én olyan tiszta, átlátszó eget Vecsésről még sosem láttam, mint ami a repülök és egyéb szennyező porok eltűnésével a vírus ideje alatt köszöntött be.

A felvétel tehát Vecsésről, a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér közeléből, Budapest keleti részéről készült, az ilyen fotóknál szokásos égűeknél sokkal fényszennyezettebb helyről. A Covid 19 miatti csillapított autóforgalomnak és a profi technikának köszönhetően azonban mégis rendkívüli felvétel született összesen 24 órányi expozícióból.