Hónap képe - 2022. november - Sejtelmes Napfogyatkozás

Sejtelmesen szép és egyedi felvétel az idei október 25-i részleges napfogatkozásról Schmall Rafaeltől

Minden hónapban egy csodálatos és különleges asztrofotó a magyar asztrofotósok képei közül.

A 2022-es részleges Napfogyatkozás

Hazánk kicsi, és ezért átlagosan egy évszázadban egy teljes napfogyatkozás részesei lehetünk, azonban részleges napfogyatkozások rendre néhány évente érintik országunkat is. Így történt 2022. október 25-én, amikor egy a Nap korongjának közel felét elfedő fogyatkozás volt megfigyelhető. Ellentétben a rendkívül szerencsésen alakul 1999. augusztus 11-i emlékezetes teljes napfogyatkozással, amikor nem csak az égi jelenség, de az időjárás is rendkívül kegyes volt hozzánk, és az egész országban derült idő volt, idén októberben szinte teljes volt a felhő fedettség, és csak pillanatokra volt megpillantható a fogyatkozó Nap.

A felhők és a napfény

Talán éppen a felhők miatt érdekes és szép a mostani hónap asztrofotója. A fotós, Schmall Rafael előre készült a jelenségre, és nem csak egy fogyatkozást, hanem egy légköroptikai jelenséget is megpróbált lencsevégre kapni. A szerző így ír a fotó megörökítéséről:

Az igazi cél egy  sejtelmes, koszorús napfotó megalkotása volt, tudván, hogy elég rossz időjárás lesz ezen a napon. A nap fénye elhajlik, ahogy a középszintű felhőkön átverekszi magát és ez okozza az úgynevezett Napkoszorú jelenségét. Másfajta felhőkön a Nap fénye szóródik például a középszintű, ún. altocumulus felhőkön. A jeles napon ez utóbbi lehetőséget dobta az élet a napfogyatkozás alatt.

Mindezek ellenére a felhők rajzolata és színes, kék-barna fényszóródás remek kompozíciós lehetőséget adott a fotós kezébe, aki élt is vele.