Hónap asztrofotója - 2022. március - Szív-köd

Feltóti Péter remek felvétele az IC 1805-ről

Minden hónapban egy csodálatos és különleges asztrofotó a magyar asztrofotósok képei közül.

A Szív-köd

A Szív-köd egy hozzávetőlegesen 7500 fényévnyi távolságban található úgynevezett HII régió, azaz hatalmas, főként hidrogén gázból álló csillagközi gázfelhő, melyben fiatal csillagok születnek. Fényét a középső részében található Melotte 15 csillaghalmaz ultraibolya sugárzása kelti, ugyanis az ultraibolya sugárzás gerjeszti és emisszióra, azaz fénykibocsátásra készteti a csillagközi gázokat.

A Szív-köd színe

A Szív-köd, mint minden hasonló tejútbéli gázködösség alapvetően a szemünk számára vöröses színben tűnne fel, ha elég erős lenne a fénye. Azonban a Hubble-űrtávcső által bevezetett szűrőkészlethez hasonló szűrőkkel (Kén2, Oxigén3 és Hidrogén-alfa) megörökítve sokkal kontrasztosabb színeltéréseket, jobban kiemelkedő struktúrákat, addig nem látott részleteket lehet távcső végre kapni, azaz hosszú expozíciós idővel rögzíteni. Ennek a szűrőkészletnek a hatására a ködösség színe nem vörösben, hanem narancsos kékes árnyalatban jelenik meg, cserébe sokkal több részlet és finom eltérés, árnyalat figyelhető meg a képen.

Hogyan készült?

Feltóti Péter bravúros felvétele kiemelkedő részletességű, és nagy kiterjedésben, a megszokottnál nagyobb részét ábrázolja a ködösségnek. A 20 cm tükörátmérőjű távcsővel, csillagászati CCD kamerával és Kén2, Oxigén3, hidrogén-alfa szűrőkkel készült képe a kékes szín az ionizált oxigéngázé, a sárgás-barnás a hidrogén és kén gázok színei.