Hónap képe - 2022. október - A Jupiter és az Io

A Sülysápi Félméteres Asztrográf első bolygófotója

Minden hónapban egy csodálatos és különleges asztrofotó a magyar asztrofotósok képei közül.

A félméteres távcső

Sülysápon, Pest megyének keleti részében október 13-án csütörtökön avatta fel a Magyar Asztrofotósok Egyesülete és a Sülsápi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesület az első közösségi asztrofotós célokat kiszolgáló nagyteljesítményű, 50 centiméter tükörátmérőjű távcsövet, ami a legnagyobb erre a célra az országban.

Fotózás az átadó ünnepség estéjén

A lenyűgöző képességeit már korábban is megmutatta, de bolygóról, sőt semmilyen Naprendszerbéli objektumról addig kép nem készült vele. Az átadó ünnepség estéjén viszont erre alkalmas időjárási viszonyok ígérkeztek, ezért két résztvevő, Tóth Gábor és Francsics László több felvételsorozatot készítettek az aktuálisan jó pozícióban tartózkodó Jupiterről. A légköri nyugtalanság ellenére a távcső megmutatta, hogy van benne potenciál a Naprendszer objektumainak fotózása terén is.

A Jupiter és az Io

A felvételen a Jupiter bolygó, a Naprendszer legnagyobbika nem sokkal Földközelsége után látszik. Tömege két és félszer nagyobb, mint az összes többi bolygóé együttvéve. Tőle jobbra az egyik Holdja látható, az Io, mely a legbelső a négy legnagyobb Jupiter hold közül. A Jupiter rendkívüli gravitációs erejének köszönhetően az Io-n egészen a mai napig aktív vulkanizmus van jelen, holott ez más, hasonló méretű holdakon már évmilliók óta megszűnt.

A Sülysápi Félméteres Közösségi Asztrográf a bolygófotózásra alkalmas kameraszettel és szűrőváltóval