Hónap asztrofotója - 2021. augusztus - Csapdába csalva

Ritka pillanat Majzik Lionel asztrofotóján: pók és a Hold találkozása

Minden hónapban egy csodálatos és különleges asztrofotó a magyar asztrofotósok képei közül.

Ennél az asztrofotónál talán kevésbé az objektum, hanem sokkal inkább az élmény az izgalmas következzen hát a ritka együttállást megörökítő fotós, Majzik Lionel beszámolója a asztrofotók között is felüdítőnek számító képéről:

Állat és ég

Régi vágyam volt, hogy egy olyan asztrotájképet készítsek, ahol valamilyen állat a természetes közegében, mindenféle megzavarás nélkül együtt szerepel valamilyen csillagászati fotótémával. Az elmúlt évek tapasztalatai számomra azt mutatják, hogy sokszor az ilyen lehetőségek csupán másodpercekre élnek, és ha nem eszmél a fotós, vagy képtelen pillanatok alatt a megfelelő beállítást megtalálni, akkor az a kép csak az emlékezetbe vésődik be.

A keresztespók

Július közepén feltűnt, hogy a tápióbicskei előkertünk két fája között egy átlagosnál nagyobb keresztespók szövi a hálóját. Minden este javított a csapdáján és türelmesen várakozott, hol a háló szélén, hol középen. Figyeltem rá, mert amúgy is szerettem volna lefényképezni. 2021. július 25-én éjfél után egy alvás előtti sétát tettem az udvaron. Telihold időszaka volt, nem terveztem éjszakai fotózást, viszont a holdfényt kihasználva gondoltam ránézek a pókunkra. Ekkor fogadott ez a látvány, amit a fényképemen igyekeztem visszaadni. A pók és a hálójának sziluettje, valamint a telihold, egy igazán különleges hangulatot varázsoltak elém.

A kompozíció

Tudtam, hogy itt a tökéletes alkalom egy ilyen jellegű asztrotájképet készíteni, ráadásul kapkodni sem kell, az egyedüli feladatom a helyes beállítások alkalmazásán túl a megfelelő kompozíció megválasztása. Ez utóbbi hamar meglett, sikerült egy keretes kompozíciót találnom, amit a pók lezár a hálójával, ezzel azt az érzést keltve, hogy csapdába csalta a Holdat.

A mélység problémája

Aki fényképezett valaha, találkozott már azzal az problémával, hogy két különböző távolságú téma nem lehet éles ugyanazon az expozíción. A telihold (az erős fénye miatt) a sziluettfotóimon egy elmosódott fényforrásként volt látható, ami lehetett volna egy utcai lámpa is. Ezzel nem hogy a vizuális látványt nem adná vissza, hanem a kép elveszítheti az asztrotájkép jellegét is. Az említett okok miatt, egy olyan fotográfiailag elfogadott megoldást kellett alkalmaznom, ami a szemünk által érzékelhető széles dinamikát hitelesen jeleníti meg. Ennek a megvalósításához elengedhetetlen volt két különböző beállítású képet készíteni.

Az egyszerű tripodra helyezett Nikon D3300-as fényképezőgépemre a Nikkor 55-300 mm-es objektívet csatlakoztattam és szűk rekeszértékkel, illetve alacsony ISO-val dolgoztam. Ettől kezdve csupán a fókuszt és az expozíciós időt változtattam. A Holdra 1/20 sec a környezetre 2 sec záridőt használtam. A két kép egy percen belül el is készült és az utómunkánál a focus stacking metódust használva sikerült egy fotográfiailag hiteles asztrotájképet készítenem.