Hónap képe - 2022. augusztus - Színkavalkád a Cepheusban

A Sharpless 132 számú ködösség csodálatos részletei Tóth Bence felvételén

Minden hónapban egy csodálatos és különleges asztrofotó a magyar asztrofotósok képei közül.

A jelentéktelen ködösség

A képen az Sh2-132 ködösség egy részlete látható, mely a nyári-őszi, éjszakánként a fejünk fölé boruló Tejút egyik szegletében a Cepheus csillagképben található. Az Oroszlán-ködnek is becézett halvány világító gázfelhő nem túl jelentős a hasonló objektumok között, mint a híres Nagy Orion-köd, vagy a Rozetta-köd. A fotósok is csak most kezdik maguknak felfedezni az amúgy csillagok által erősen eltakart területet, és így a fejlett technikáknak köszönhetően egyre inkább feltárul eme kevésbé ismert világ szépsége.

Mi is történik itt?

A középső fényes gázokból álló, úgynevezett HII régiót a középpont környékén található BD+55◦2722 jelű O színképtípusú óriáscsillag, valamint a WR153ab jelű Wolf-Rayet csillag gerjeszti fénylésre szuőererős ultraibolya sugárzásával. A WR153ab-t körülvevő gyűrűs szerkezetű molekulafelhőben már megfigyelhető a gravitációs összeomlás következtében kialakulófélben lévő új fiatal csillaghalmaz is.

Az új távcső

A felvétel elkészítéséhez Tóth Bence egy új távcsövet vetett be. Amolyan bemelegítése volt ez kép a nagyobbik 25 cm tükörátmérőjű új rendszerének (250/1000 + EQ8), amivel lassacskán elkészül végre... Sajnos a légköri nyugodtság nem volt a legjobb ezeken az éjszakákon, úgyhogy úgy érzi van még tartalék a rendszerben. Egy éjszakányi OIII (Oxigén 3) szűrővel készült nyersanyag készült a 20 centissel a Magyar Asztrofotósok Egyesülete észlelőhétvégéjén Törökkoppányból, a többi (Hidrogén-alfa és Kén2) az új 25 centis távcsővel otthonából.