Hónap képe - 2020. október - A Mars láthatósága 2020

Lenyűgöző soroza a vörös bolygó közelségéről

Minden hónapban egy csodálatos és különleges asztrofotó a magyar asztrofotósok képei közül.

A Mars bolygó 2020 október 13-án volt szembenállásban a Nappal, ami azt jelenti, hogy a Nap, a Föld és a Mars az ekliptikára merőleges felülnézetből egy egyenesre estek. Ebben az időszakban a Mars közel jár a Földhöz, valamivel több, mint 60 millió kilométerre, így láthatósága kedvező, kisebb távcsövekkel már észrevehetőek jellegzetes felszíni alakzatai.

A Mars oppozíciók érdekessége, hogy bizonyos időszakonként a Földhöz közelebb, máskor a Földtől távolabb következnek be. A legnagyobb közelségek nyáron, a legtávolabbiak télen figyelhetőek meg. További izgalmakat okoz az, hogy minél távolabb a Földtől következik be a Mars szembenállása, annál magasabban látszik a horizont felett, vagyis annál jobb minőségű képet lehet róla készíteni. Csak hát sajnos akkor éppen kicsi a bolygó látszó átmérője, hiszen távol jár tőlönk. Éppen ezért a nyári "nagy" Mars közelségek nehezen fotózhatóak, a téliek pedig nagyon távoliak. Az idei októberi oppozíció egy kellemes egyensúlyt teremett a két állapot között: jól fotózható a vörös bolygó, és távol sincsen olyan nagyon. Az időjárás hazánkban kedvező lehet ebben az őszi időszakban, így remek felvételek készíthetőek a jelenségről, ahogy azt Kereszty Zsolt nagyszerű felvételén is láthatjuk:

A Marsról készült sorozatom a győri Corona Borealis Csillagvizsgálóban készült 2020. április 04 és 2020. október 08. között. A bolygó átmérője az eltelt fél év alatt 6,5"-ről 22,6"-re nőtt. Az egyes éjszakákon a seeing rendkívül változó volt a 3/10-től egészen a 7-8/10-ig, a képek egységes normalizálása volt elsősorban a feladat. Régóta terveztem a egy kellő magasságon lévő Mars oppozíciót és láthatóságot megörökíteni, ennek első fele most itt látható. A hajnali és alkonyati bolygóperemnél az utolsó képen a talajmenti ködkiválás/felhőképződés jól felismerhető, csakúgy mint a látványos Olympus Mons és annak kalderája, ami a legmagasabb hegy az egész Naprendszerben! A sorozaton egyben jól tanulmányozható a marsi évszakváltozás miatt fogyó déli félteke hósapkája.