Hónap képe - 2023. május - Felnyíló lightbridge az AR3297-ben

Nagyfelbontású UV közeli felvétel a Nap fotoszférájáról

Minden hónapban egy csodálatos és különleges asztrofotó a magyar asztrofotósok képei közül.

Aktívabb Nap, több napfolt

A naptevékenység az elmúlt években egyre aktívabbá válik, sőt, ez a tendencia fokozódni fok egészen 2025 elejéig, amikorra a jelenlegi napciklus csúcsát, vagyis maximumát várják a csillagászok. Ez az időszak azzal jár, hogy a Nap nyugodt felszínén egyre több és nagyobb, bonyolult felépítésű napfoltcsoport jelenik meg. Ettől eltekintve a naptevékenység az életünkre nincsen nagy hatással rendkívüli kivételektől eltekintve.

Érdekességek egy napfoltban

A felvételen a sejtes szerkezet, a fotoszféra granuláció jelenti a nyugodt általános napfelszínt. Ezen jelennek meg az aktív régiók, a fénylő kis kukacokból összeálló fáklyamezők, és a sötét struktúrákat alkotó napfoltcsoportok. Egy napfolt belseje alapvetően hidegebb, ezáltal sötétebb, mint a környezete. A legsötétebb rész az umbra. Azonban előfordul, hogy fényhíd, vagyis forró plazmából álló vékony szál ível át a sötét umbrán. A hónap asztrofotója éppen azért érdekes, mert az AR3297-es napfolton átívelő fényhíd éppen felszakad és végleg elmúlik.

Különleges technológia

Ilyen közelről megfigyelni a Nap felszínét csak különleges eszközzel és kifinomult technikával lehetséges, kivételes időszakokban. A felvétel a szerző eddigi egyik legélesebb felvétele a központi csillagunkról.

  • SOLAR300 fotoszféra naptávcső + APM 6,25
  • Kamera: ASI 174 MM
  • Mechanika: Skywatcher EQ6 Synscan átalakított
  • Helyszín: Magyarország
  • Dátum: 2023-05-09
  • Expozíciós adatok: 0,5 ms 90gain 4000 30%-a
  • Szűrők: Edmund Optics 394/10 nm + ZWO B (ERF