Hónap képe - 2024. február - Emberiség

Az Nemzetközi Űrállomás a Hold előtt

Minden hónapban egy csodálatos és különleges asztrofotó a magyar asztrofotósok képei közül.

Az ISS

A hónap magyar asztrofotója nem csak a Holdat, vagy annak láthatatlan színeit, hanem a Nemzetközi Űrállomást, vagyis a 420 km magasan a fejünk felett a Földet másfél óránként megkerülő ISS-t is megmutatja nekünk. Az Űrállomás 52 fokos pályahajlása miatt Európából gyakran látszódik, főként az esti égen fényes vándorló csillagként lehet megfigyelni átvonulását.

Néha a Hold előtt

Az is előfordulhat, hogy az ISS egy egy röpke pillanat, (töredékmásodperc) erejéig együttáll fényes csillagászati objektumokkal, mint Vénusz, Nap, vagy a Hold. Schmall Rafael asztrofotós éppen az utóbbi égitest előtt elhúzó Nemzetközi Űrállomást örökítette meg remek felvételen.

Különleges pillanat

Schmall Rafael mesél arról, hogy ezt a különös találkozást hogyan tette számunkra emlékezetessé:

Napok óta vártam erre a tranzitra. Látszó átmérőjét tekintve nem tökéletes, mert az ISS kb 750km-re volt, azaz 38"-os volt a látszó átmérője. Ideális helyzetben Magyarországról kb. 61" környékén van a maximum. Tehát a fotózás előtti napon lett volna egy 52"-es, de az túl nehéz terepen, túl messze volt.


Engem valami olyasmi gondolat inspirált a kompozíciónál, hogy ott van pár ember kint a világűrben egy űrállomással, s gyakorlatilag ezzel képviselik az emberiség szinte minden tudományát. Grandiózus élmény volt látni cikkekben, ahogy az űrállomás felépült, látni, ahogy dolgoznak rajza és zajlik a forgalom ott... és ez az egész ott hasít esténként néha egy fényes "csillagként" az égen, néha valami égitest előtt és mi meg képesek vagyunk egy tortatányérból kifaragott üveggel lefotózni.

Képadatok

  • Optika: JURA 194/1450 Newton
  • Kamera: ZWO ASI 290 MM
  • Mechanika: Skywatcher EQ5-Pro GOTO
  • Helyszín: Zselic, Zselici Csillagpark
  • Dátum: 2024-01-26
  • Expozíciós adatok: exp: 1,5ms, gain:110, 11x1000frame 10%

További díjazott fotók

2024 januárjától a zsűri megállapít 2. és 3. helyezett képeket is, ezek az alábbiak:

Tarczi Patrik: A sötét-ködök morfológiája - Rho ophiuchi
Tarczi Patrik: A sötét-ködök morfológiája - Rho ophiuchi




Kollár István: IC 1396A Elefántormány-köd
Kollár István: IC 1396A Elefántormány-köd