Földgömb

A Földgömbbel való partnerségünk havonta lehetőséget biztosít magyar asztrofotósok számára, hogy képeik egy ismeretterjesztő cikk keretén belül nyomtatásban jelenjenek meg a Magyar Földrajzi Társaság nagy múltú és nívós lapjában, Földgömbben. Havonta és kéthavonta, évente összesen 15 alkalommal megjelenő "Pillantás az égre" és "Fel a fejjel" rovatok távcsöves asztrofotók és asztrotájképek segítségével mesélik el a kozmosz izgalmas jelenségeit.

Évfolyamok:

Szémár Ferenc - Francsics László

2019 - január-február

Cirkumpoláris - Ami mindig látható

Szémár Ferenc - Francsics László

Cirkumpoláris - Ami mindig látható

Ha látogatást teszünk hazánk egyik legmagasabb pontján egy felhőmentes, tiszta éjszakán, akár izgalmas csillagászati megfigyelést is végezhetünk a Galya-tetői kilátó 995 méter magasan fekvő teraszáról. Ilyenkor a jó átlátszóságú hegyvidéki égen tekintetünket magasra emelve igen halvány és távoli égitesteket is észrevehetünk szabad szemmel, fényképezőgéppel pedig annál inkább. Azonban kevesen gondolnák, hogy érdekes csillagászati összefüggések nem csak odafent, hanem a horizont közelében is megfigyelhetőek.

A magas hegycsúcs és a körpanorámás kilátóterasz bizony nagyon alkalmas a látóhatár közelében való vizsgálódásra, sokkal inkább, mint a síkvidéki megfigyelőhelyek. Közel s távol nincsen semmilyen zavaró tényező, leszámítva délkeletre a Kékes-tetőt. Jó időben dél felé a Mecsek vonulatai, északra pedig akár a Magas-Tátra főgerince is kivehető a messzeségben. Jelen esetben pillantsunk északra, és ismerkedjünk meg az északi égbolt egyik látszólag magától értetődő jelenségével, majd izgalmas részleteivel...

A Teljes cikk a Földgömb magazin 2019/1 számában olvasható.

Ágoston Zsolt - Francsics László

2019 - január-február

Égi vándor szabad szemmel - A 46P/Wirtanen-üstökös

Ágoston Zsolt - Francsics László

Égi vándor szabad szemmel - A 46P/Wirtanen-üstökös

Az üstökösök mindig nagy érdeklődésre tartottak számot főleg a laikus közönség részéről, de csillagászok és amatőrcsillagászok között is akadnak olyanok, akik az életüket szentelik eme égitesttípusnak. Ha régi felvételeket, újsághíreket böngészünk, meg is értjük, hogy miért.

Azonkívül, hogy a becses felfedezőt az a megtiszteltetés éri, hogy nevével fémjelzik az égi vándort, némelyik üstökös óriási, feltűnően fényes, emiatt generációkon át emlegetett égi jelenségként vonul be a csillagászattörténetbe. Ha visszaemlékszünk fiatalkorunk nagy üstököseire, valószínűleg meg tudunk számolni legalább egyet, idősebb olvasók pedig akár többet is eme csóvás égitestekkel történt emlékezetes találkozások közül. Ilyen lehet számunkra a Hale-Bopp üstökös 1997-es közelsége, vagy egy évtizeddel korábban a legendás Halley-üstökös 1986-os visszatérése. Mindkét esemény felírta magát a „nagy üstökösök” emlékfalára, ahová körülbelül 30-40, az időszámítás előtti III. századtól feljegyzett, az emberiség történelmi emlékezetében is nyomot hagyó kométa került.

De mi a helyzet a XXI. századdal? Korunkban mintha alábbhagyott volna a nagy üstökösök érkezése...

A Teljes cikk a Földgömb magazin 2019/1 számában olvasható.