Szolgáltatások egyesületi tagok számára

Milyen lehetőségekkel élhetnek a MAFE tagjai?

A Magyar Asztrofotósok Egyesülete a felsorolt lehetőségeket biztosítja tagjai számára:

 • Saját tulajdonú, kiváló egű észlelő bázis használata
 • Részvétel az Asztrofotós klub alkalmain
 • Díjmentes részvétel az Asztrofotós Akadémia alkalmain
 • Tudástár használata
 • Díjmentes jelentkezés a Csillag-Képek országos asztrofotó kiállításra
 • Csillag-Képek könyv illetményként
 • Asztrofotó galéria használata
 • Hónap képe nevezés

Mindemellett az egyesületi élet közösségi munkával gazdagítható, amire bőven akad lehetőség. Mindenkit bátorítunk a részvételre, a lehetőségek kihasználására.


Csillag-képek Országos Asztrofotó Kiállítás

A Csillag-Képek Országos Asztrofotó Kiállítás a Magyar Asztrofotósok Egyesülete éves központi produkciója, ezzel együtt a magyar asztrofotózás kiemelt közösségi és szakmai eseménye. A nívós helyszínen, jelenleg a Magyar Természettudományi Múzeumban minden év októberében megnyíló tárlat több, mint félszáz fotós több, mint 100 munkáját mutatja be, minden évben közel 8000 látogatónak. A megnyitóesemény több száz fős közösségi alkalom, mely számos hírportálon és médiumban jelenik meg.

Nevezés

A kiállításra bárki küldhet be képet, a képbeküldés azonban csak a MAFE tagoknak díjtalan. A képek beküldését nyár elejétől augusztus végéig online felületen várjuk, három kategóriában, melyek az asztrotájkép, a naprendszer égitestjei és a mélyég. A kiállításra szánt képeket augusztus végén asztrofotós szakmai zsűri több napon át tartó zsűrizéssel választja ki. A képek közül a legjobbak a kiemeltek közé jutnak, melyek mind nyomtatásban, mindpedig a könyvben előkelő helyet foglalnak el.

A könyv

A kiállítási képekből készül ugyanis a Csillag-Képek könyv is, ami a kiállítás katalógusa is egyben és az összes fotót tartalmazza, egyben rohanó digitális világunkban hosszú távon megőrzi azokat. A kiállítók és a tagok az elegáns szerkesztésű, a/4-es formátumú Csillag-Képek könyvet illetményként kapják.

A vándorkiállítás

A Csillag-Képek kiállítás nem szűnik meg a Természettudományi Múzeumban lévő tárlat novemberi bezárásával, hanem vándorútra kel, és az ország több pontján, például Fertőszentmiklóson, Zalaegerszegen, és Várpalotán is megtekinthető a következő év során. Legújabb fejlemény, hogy a Csillag-Képeknek lesz egy Újdelhi vándorállomása is, azaz a kiállítás nemzetközi porondon is megjelenik 2021-től.

Törökkoppányi észlelőbázis

Az egyesület egyik legfontosabb célkitűzése, hogy tagjainak biztonságos, elérhető, jó (lehetőleg a hazai legjobb) minőségű éggel bíró saját, független észlelőhelyet tudjon biztosítani. Ez ügyben már 2019-ban megkezdődtek a tárgyalások a Gyulaj Zrt-vel Belecska környékén, azonban a számunkra kedvező megállapodás nem jött létre, ezért tovább mentünk egy kicsit nyugatra, és elérkeztünk Törökkoppányba, ahol azóta szoros együttműködésben dolgozunk a Koppányvölgye Közhasznú Egyesülettel. A tavalyi év során többen, több alkalommal látogattuk meg a környéket, kiválasztottuk az ideális dombháti észlelőrétet és felmértük a helyi ingatlan viszonyokat. 2021-ben februárjában pedig az egyesület megvásárolta a fotografikus észlelésre is alkalmas Törökkoppány Bajcsy-Zsilinszky utca 9 alatt található 3000 négyzetméteres, dél felé teljesen zavartalan, 20 fok felett minden irányban kitakarásmentes égbolttal rendelkező telket, ami a Magyar Asztrofotósok Egyesülete fióktelepe, és hivatalos észlelőhelye. A terület már most is megközelíthető, kitelepüléses asztrofotózásra használható, rendezése, füvesítése folyamatban van. A telken lévő ház a jövőben pályázati forrásból újul majd meg, és bázisként, alkotó műhelyként, közösségi és pihenőtérként fog funkcionálni.

A terület égminősége kiváló. A lighpollutionmaps releváns 2015-ös skálája és helyi mérések alapján a Bajcsy-Zsilinszky utcai telek ege 21.80 SQM (Bortle-3 teteje), 140 méter Balti felett, a falu feletti dombtetőn lévő kitelepülésre alkalmas rétek 2,5 kilométeres földúton közelíthetőek meg, egük 21.86 SQM magassága 275 méter Balti felet (Zselici Csillagdával egyenértékű) .A fenti terület alkalmas asztrofotózása, használatára szóbeli megállapodás van a jelenlegi tulajdonossal. 

MAFE Asztrofotós klub

A MAFE klub egyesületünk egyik kiemelt fontosságú szolgáltatása, programja, melyet jellemzően 1-2 havi rendszerességgel rendezünk meg. Célja, hogy a tagság számára egy olyan közösségi alkalmat biztosítson, ami egyrészről megkönnyíti, lehetővé teszi a kapcsolatok kialakítását, egymás közelebbi megismerését, valamint segít abban, hogy az egyesület tagságának birtokában lévő, felbecsülhetetlen értékű tudás közössé váljon. Hiszünk abban, hogy az asztrofotózást olyan magas színvonalon űzni, ahogy azt teszi a magyar asztrofotós közösség immáron több évtizede, egyedül nem lehet. Ez a tevékenység olyan szerteágazó és mély tudást igényel számos területen, hogy azt csak nagyon kevesen, vagy talán senki sem tudja egymaga birtokolni. Számos területről elmondható, hogy a vonatkozó részletes szakirodalom feldolgozása, tapasztalat gyűjtése, a gyorsan fejlődő technológiával való lépéstartás teljes embert kíván, erre amatőr keretek között a legtöbbünknek nincs kapacitása. Azonban csapatban dolgozva, a részeket egy nagy egésszé gyúrva mindenki hozzájuthat egy olyan tudáshalmazhoz, mely segítségével jelentős előrelépést tud tenni, sőt azt jól használva nemzetközi szinten is kiemelkedőt képes alkotni.

A klub ennek a csapatmunkának a megteremtője, egy alkalom, ahol a részek egésszé tudnak összeállni.

A pandémiás időszak előtt a közösség építési célokat szem előtt tartva a Klub alkalmakat személyesen tartottuk, az ország különböző pontjain gyűltünk össze kisebb nagyobb létszámban. Az elmúlt egy év során azonban ez a rendezvény is az online térbe kényszerült, és ezáltal kicsit át is alakult. Amellett, hogy így jóval több tagunkat tudjuk elérni, a lebonyolítás is valamelyest formalizálódott. A pozitív tapasztalatok nyomán jelenleg nem tervezzük, hogy visszatereljük a klubbot a valós térbe a pandémia levonulta után sem, a személyes találkozáson alapuló közösség építést más eszközökkel szeretnénk majd támogatni.

Rendszerint alkalmanként két közérdeklődésre számot tartó témával jelentkezünk, melyekről egy-egy, témában jártas tagunk tart fél- egy órás előadást. Természetesen a klub hangulat elvárt, így az interakció, a beszélgetés kialakulása határozottan támogatott. Továbbá törekszünk arra, hogy a klub színtere lehessen az egyéni problémák megoldásának, a segítség kérésnek és segítségnyújtásnak is. Minden tagunkat szeretettel várunk, továbbá várjuk az újabb téma felvetéseket, kiváltképpen a jelentkezést előadónak és szívesen fogadjuk, ha bárki a fotóit, élményeit vagy éppen a problémáit szeretné velünk megosztani.

Az aktuális klub alkalmak részleteit weboldalunk Programok menüpontja alatt, illetve facebook oldalunkon, valamint hírlevél formájában osztjuk meg. A lebonyolítás ZOOM Meetings segítségével történik, a részvétel egyetlen feltétele a tagsági jogviszony.

Asztrofotós Akadémia

Az Asztrofotós Akadémia célja nem más, mint a közösségünkben az évtizedek alatt felhalmozódott tudás és tapasztalat átfogó és strukturált megosztása azokkal, akik még csak most kóstoltak bele az asztrofotózás széles és vonzó világába, de hasznos ismereteket igyekszik átadni azoknak is, akik már elindultak ezen az úton, és még gyorsabban és hatékonyan szeretnének fejlődni, hogy minél több gyönyörű fotót készíthessenek. 

Az Asztrofotós Akadémia lebonyolítása kurzusszerűen, az év során több alkalommal megtartott, egész napos online foglalkozások formájában történik, melyeken a 3 nagy tématerületen belül 1-2 órás előadásokkal készülünk.

A kurzusok lebonyolítása a klubhoz hasonlóan online módon, ZOOM program segítségével történik.

A részvétel egyesületi tagok számára díjmentes, nem tagjaink számára 40.000 Ft. A jelentkezés díját számlaszámunkra történő utalással lehet rendezni, ebben az esetben a díj az összes alkalomra való részvételre jogosít.

Részletek: https://magyarasztrofotosok.hu/asztrofotos-akademia/

Asztrofotós galéria, az “Észlelőrét”

A tagok és külsősök számára nyitott galériát tartunk fent, ahova a jelentkezéskor megadott emailcímmel és jelszóval léphetnek be (nem tagok úgynevezett külsős regisztrációval), és képeket tölthetnek fel, illetve hozzászólásokat írhatnak és hozzászólásokat fogadhatnak saját képeik alatt. Ez az online tér, ahol az asztrofotós kérdéseket fel lehet tenni, és  véleményt lehet formálni egy-egy képről. Az ide feltöltött tagi fotók nevezhetők a Hónap képe címre.

A Hónap képe

A Hónap képe rovatunk célja, hogy az „Észlelőrét” galériába feltöltött, és Hónap képének nevezett fotókból minden hónapban kiválasszuk a legszebb, legkülönlegesebb fotót. Ez egy nagyszerű lehetősége annak, hogy tagjaink fotóit kiemelkedő méltatásban részesíthessük, valamint, hogy partnereink és a közösségi média révén széles körben bemutassuk. A Hónap képének választott fotók példaértékűek, melyek segíthetnek érdeklődő közönségünknek és kezdő, haladó fotóstársainknak elsajátítani azt a szemléletet, melyet a kiválasztó zsűri is képvisel, és melyről azt gondoljuk, hogy maradandó érték teremtésére, a csillagászat tudományának népszerűsítésére alkalmas. Nem utolsó sorban azonban azért is fontos egy ilyen rovat működtetése, hogy a legújabb technikák, különleges látásmódok, rendkívüli teljesítmények, rendhagyó ötletek és általában az asztrofotográfiai trendek természetes fejlődése, változása is kellő figyelmet és érvényesülési lehetőséget kapjon.

Nevezés feltétele:

Hónap képe díjra történő nevezés feltétele, hogy a fotót a galériába feltöltés alkalmával engedélyezni kell Hónap képe választásra. Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van pipálva. Azonban ez a lehetőség csak tagjaink számára érhető el.

A kiválasztás menete:

Minden hónap képét az adott hónap 24. napjáig feltöltött és kiválasztásra jelölt fotók közül választja ki egy 12 tagból álló zsűri. A 24-e után feltöltött fotók a következő hónapban kerülnek értékelésre.

A zsűrizésre a hónap 25. és 27. napja között kerül sor, amikor is a zsűri tagjai ZOOM konferencián összeülve megtárgyalják a nevezett fotókat, egytől egyig. Nincs előválogatás, minden feltöltött és nevezett fotó megjelenik, melyekről hosszabb-rövidebb diskurzus során véleményt formál a zsűri. Ezzel párhuzamosan titkos pontozással kerül kiválasztásra az adott hónap fotója. A legmagasabb pontszámot elérő fotó nyeri el a hónap képe címet, további 4 fotó pedig döntős minősítést kap. Ez a 4 fotó továbbá átemelésre kerül a következő hónap kiválasztási körébe, így az igazán jó fotóknak két hónapban is van esélye elnyerni a Hónap képe címet.

Mivel fontosnak tartjuk, hogy a zsűriben a legtapasztaltabb fotóstársaink szerepeljenek biztosítva azt, hogy szakértő szemek bírálják a fotókat, és azt is, hogy a hónap képei mindig a legjobb fotók közül kerülhessenek kiválasztásra, így maguk a zsűri tagok is nevezhetnek fotókat. Ebben az esetben azonban a zsűri tag a saját fotójára nem tud pontot adni, az ő szavazatát a többi zsűri tag pontjainak átlaga adja. A pontozást a kiértékelést és a fotó kitüntetését a magyarasztrofotosok.hu weboldal erre a célra kialakított zsűri motorja biztosítja.

A zsűri tagjai:
 • Dezső Attila
 • Éder Iván
 • Feltóti Péter
 • Francsics László
 • Jelinek Gábor
 • Kajfis Tamás
 • Kiss Péter
 • Majzik Lionel
 • Tarczi Patrik
 • Tepliczky Csilla
 • Tóth Gábor
 • Vámosi Flórián
Díjazás:

A kiválasztott Hónap képét (és a döntős képeket is) a zsűri is írásban méltatja pár soros gondolattal, továbbá egy rövid ismertető cikk is készül részben a készítő, részben valamely zsűri tag tollából. Az így megszülető cikk saját aloldalt kap, mely innentől mindig elérhető a magyarasztrofotosok.hu/honap-kepei/ címen.

A cikket ez után megosztjuk közösségi felületeinken (facebook, instagram), valamint partnerünk, a Turista Magazin is lehozza a turistamagazin.hu weboldalon.

Hosszabb távú terveink között szerepel, hogy a hónap képeit és a döntős fotókat egy saját gyártású kiadványban is megjelentessük.

Mindenkit bíztatunk, hogy ragadja meg a lehetőséget, hogy fotója Hónap képe címet nyerhessen.

Instagram

2021 tavaszán elindítottuk az egyesület Instagram-oldalát, így ettől kezdődően tagjaink kiemelt képeit (hónap képe díjazottjai, Földgömbben megjelent fényképek) tesszük közzé a kétnyelvű felületen. A rövidebb időtartamú "story" módban pedig a közösségünket érintő események, hírek is felkerülnek. Ez egy remek lehetőség, hogy nemzetközi és hazai szinten is elérjük a fiatalabbakat és megmutathassuk tagjaink magas színvonalú munkáját. Az Instagram-oldalunk elérhetősége: https://www.instagram.com/mafe_astrophotos/

Sülysápi közösségi asztrográf

A MTA piszkéstetői csillagászati kutatóállomásán 1966-ban létesített jénai Carl Zeiss gyártmányú 50 cm átmérőjű, és 750 cm fókusztávolságú cassegrain rendszerű távcső 2017-óta a Sülysápi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesület (SACSE) kezelésében, a Magyar Asztrofotósok Egyesületével együttműködve várja, hogy újra működésbe lépjen, és az ország legnagyobb, asztrofotós célokat szolgáló egyedülállóan nagy teljesítményű távcsöve lehessen.

A Sülysápi amatőrcsillagászokkal szorosan együttműködve az új csillagvizsgáló közösségi finanszírozásból készült el, és jelenleg 90 százalékban készen van. Jelenleg a tető mozgatásához szükséges görgők készülnek. Várhatóan néhány héten belül megtörténik ezek beszerelése, és a letolható tető is működésbe lép.

Közösen korszerűsítjük a Távcső fénymenetét, az f15-ös fényerejét f5-re növeljük, a Cassegrain szerelést newton szerelésre építjük át. A távcső 2020 novemberében került a helyére, a hatalmas, 300 kilogramm teherbírású ASA DDM 160 direkt drive-os mechanikára. Jelenleg a kiegyensúlyozás és az elektromos rendszerek szerelése zajlik.

Jelen állás szerint a távcsőre APS-c méretű látómezőt korrigáló Skywatcher F/4 kómakorrektor kerül, a kihuzat kialakítása alkalmas 3”-os Wynne korrektor fogadására is, ami fullframe-méretű érzékelők használatát is lehetővé teszi a jövőben. A távcső várhatóan a nyár folyamán kerül végérvényesen üzembe.

Az üzembehelyezést követően a tesztüzem következik, mely során kidolgozzuk a távcső közösségi használhatóságának módját és azt követően a távcsövet először helyszíni, majd online közösségi használatba veszik a SACSE és a MAFE tagjai.

Honlap szolgáltatások és tudástár

A MAFE weboldal-együttes - köszönhetően rendszeres, korszerű webfejlesztésnek, és a professzionális üzemeltetésnek,- a többféle szolgáltatást nyújt, ami a tagok és a szervezők is igénybe vehetnek. A tagok használhatják a galériát (észlelőrét), pályázatok esetében a képbeküldő felületet, saját profiloldalt tölthetnek ki magukról magyarul és angolul. Szavazhatnak a közgyűléseken, és elérhetik a tudástárat. A tudástárba küldhetnek be cikkeket, amit az adminisztrátorok feltöltenek. Nyomon követhetik az egyesületi élettel és az asztrofotózással kapcsolatos programokat, híreket. Utóbbi esetben maguk a tagok is küldhetnek be olyan eseményekről leírásokat, melyek közérdeklődésre tartanak számot, így a Hírek menüpont alatt meg tudnak jelenni.