Asztrofotós Akadémia

Asztrofotózás mesterfokon

Az Asztrofotós Akadémia célja nem más, mint a közösségünkben az évtizedek alatt felhalmozódott tudás és tapasztalat átfogó és strukturált megosztása azokkal, akik még csak most kóstoltak bele az asztrofotózás széles és vonzó világába, de hasznos ismereteket igyekszik átadni azoknak is, akik már elindultak ezen az úton, és még gyorsabban és hatékonyan szeretnének fejlődni, hogy minél több gyönyörű fotót készíthessenek. Az Asztrofotós Akadémia lebonyolítása kurzusszerűen, az év során több alkalommal megtartott, egész napos online foglalkozások formájában történik, melyeken a 3 nagy tématerületen belül 1-2 órás előadásokkal készülünk.


Vegyél részt te is az első online Asztrofotós Akadémián.

A részvétel egyesületi tagok számára díjmentes, nem tagjaink számára 40.000 Ft. A jelentkezés díját számlaszámunkra történő utalással lehet rendezni, ebben az esetben a díj az összes alkalomra való részvételre jogosít.

Oktatási alkalmak

2022.04.23. szombat               

 •    9:00 - Asztrotájkép I.
 •  11:00 - Mélyég I-II.
 •  13:00 - SZÜNET
 •  14:00 - Naprendszer I.
 •  16:00 - Kérdések, válaszok

2022.05.14. szombat                   

 •  9:00 - Asztrotájkép II-III.
 • 11:00 - Mélyég III.
 • 13:00 - SZÜNET
 • 14:00 – Mélyég VI.
 • 16:00 - Kérdések, válaszok

 2022.06.18. szombat                   

 •   9:00 – Naprendszer II.
 • 11:00 - Mélyég IV.
 • 13:00 - SZÜNET
 • 14:00 - Mélyég V.
 • 16:00 - Kérdések, válaszok

A kurzusok lebonyolítása a klubhoz hasonlóan online módon, ZOOM program segítségével történik. Az egyes alkalmakat az egyesület Facebook oldalán esemény formájában megosztjuk, a csatlakozáshoz szükséges linket is itt fogjuk megosztani, illetve e-mailben is meghirdetjük.

A részvétel egyesületi tagok számára díjmentes, nem tagjaink számára 40.000 Ft. A jelentkezés díját számlaszámunkra történő utalással lehet rendezni, ebben az esetben a díj az összes alkalomra való részvételre jogosít.

 • Számlaszám: K&H 10404027-50526880-84491004
 • IBAN: HU21 10404027-50526880-84491004

Az Akadémia tematikája

 1. Témakör: Asztrotájkép

      Előadó: Schmall Rafael

Az előadás során megismerkedhetünk az általánosan használt, asztrotájképre alkalmas objektívekkel, eszközökkel, továbbá a szupernagylátószög előnyeivel és hátrányaival is. A szükséges kellékek megismerése mellett kitérünk az ilyen jellegű felvételekkel kapcsolatos képfeldolgozás technikájára és folyamatára is.

I. A kezdetek után (Schmall Rafael) 

Az első asztrotájképekkel kapcsolatos előadás során megismerkedhetünk az általánosságban használt asztrotájképre alkalmas objektívekkel, eszközökkel valamint az égbolt adott lehetőségeivel. Bemutatásra kerülnek az alapfokú képfeldolgozási módszerek, valamint az abból adódó gyakori problémák is. 

II. Mindentlátó (Schmall Rafael)

Az asztrotájképek II. előadásában a panorámák készítéséről lesz szó, valamint a szupernagylátószög előnyeiről és hátrányaiból is kapunk ismertetőt. A panorámaképek illesztése után az előnyös vetülettípusokat valamint azok utó-feldolgozását is megismerhetjük.

III. Végtelen tájak (Schmall Rafael)

Az asztrotájképek III. előadása a követett és illesztett fotók elkészítéséről fog szólni. A szükséges eszközök mellett az ilyen felvételekkel kapcsolatos képfeldolgozást is érintjük. Megismerhetjük a "deepscape" képek feldolgozásának az előnyeit és hátrányait, valamint az ebből adódó etikai kérdéseket.


 2. Témakör: Mélyég fotózás

      Előadó: Feltóti Péter, Tepliczky Csilla, Tóth Bence, Majzik Lionel, Éder Iván

A mélyég fotózás talán a legnépszerűbb és legvonzóbb ága az asztrofotográfiának. Ezen előadások alatt megismerhetik a résztvevők a mélyégfotók feldolgozásának kulcsfontosságú lépését: a nyersképek előfeldolgozását és egyéb fortélyokat. Áttekintjük ennek műszaki és matematikai hátterét és a bevált gyakorlatokat (DSLR és mono kamerák).

Ezen felül bevezetést kapathatnak a teleobjektíves éjszakai égboltfotózás rejtelmeibe, technikájába. Műszerbemutatóval, gyakorlati tudnivalókkal és képfeldolgozási módszerek bemutatásával járjuk körbe interaktívan, az alkalmon résztvevőkkel közösen az asztrofotózás eme igen kedvelt és látványos ágát. Fény derül arra is, hogy mire is jók a keskenysávú szűrők, illetve hogyan használjuk ezeket a képeket.

I. A távcsöves nyers képek készítésének fortélyai (Feltóti Péter)

A mélyég fotózás talán a legnépszerűbb és legvonzóbb ága az asztrofotográfiának. Ez nem véletlen, hisz a fotózható objektumok tárháza kimeríthetetlen, és a legkülönlegesebb és leglátványosabb fotók a mélyég-objektumokról készülnek. Sokan talán nem is gondolnák, de egy igazán jó fotó titka a nyersképek készítésében rejlik. Az a munka pedig, hogy igazán jó nyersanyagot készítsünk, már a fotó tervezésénél elkezdődik. A felszerelésünknek, észlelőhelyünknek, évszaknak és türelmünknek, képességeinknek megfelelő objektum kiválasztása kulcsfontosságú. Ezen kívül számos körülményre kell odafigyelni, hogy sorozatunk igazán eredményes legyen. A tanfolyam ezen előadásán áttekintjük ezeket a szempontokat, és hasznos tanácsokkal lehetünk gazdagabbak, melyek a terepmunka részleteire vonatkoznak, és melynek eredményeképp kiváló minőségű nyerseket készíthetünk.

II. Preprocessing (Feltóti Péter)

A mélyégfotók feldolgozásának kulcsfontosságú lépése a nyersképek előfeldolgozása. Az előadás során áttekintjük az előfeldolgozás műszaki és matematikai hátterét és a bevált gyakorlatokat DSLR (illetve színes CMOS) és mono kamerák (CMOS és CCD) tekintetében is.

III. Képfeldolgozás: Postprocessing - LRGB (Tóth Bence)

Az előadás során Tóth Bencével elsajátítjuk az LRGB képfeldolgozás alapvető lépéseit a Pixinsight programban. Rövid betekintést kapunk a felhasználói felületről, annak működéséről. Kitérünk a képfeldolgozás lineáris szakaszában használt folyamatokra, azok paramétereire. Megnézzük a különböző "görbézési" lehetőségeket, az erre használható egyes folyamatok előnyeit, hátrányait. Részletesen kitérünk a képfeldolgozásnál használt maszkok jelentőségére, generálására, használatukra.

IV. Képfeldolgozás: Postprocessing - Keskenysáv (Éder Iván)

Éder Iván által fény derül arra, hogy mire is jók a keskenysávú szűrők, illetve hogyan használjuk ezeket a képeket. Szó lesz a H-alfa képek bedolgozásáról egy normál (RGB) színes képbe, aztán a H-alfa és O-III képek "bikolor" lehetőségét, szintén RGB-vel spékelve vesszük át. Illetve a Ha, OIII és SII szűrőkkel készülő klasszikus Hubble-palettás, hamisszínes képek feldolgozása kerül bemutatásra Adobe Photoshop program használatával.

V. Teleobjektíves mélyégfotózás (Tepliczky Csilla)

A tanfolyam ezen előadásán teleobjektíves éjszakai égboltfotózás rejtelmeiről, technikájáról, lehetőségeiről, Tejútrészletek és távoli csillagködök megörökítéséről rövid fókusztávolságú optikával lesz szó. Műszerbemutatóval, gyakorlati tudnivalókkal és képfeldolgozási módszerek bemutatásával járjuk körbe interaktívan, az alkalmon résztvevőkkel közösen az asztrofotózás eme igen kedvelt és látványos ágát.

VI. Üstökös fotózás (Majzik Lionel)

Az üstökösök fotózása több szempontból is egyedülálló dolog. A fotózási technika nagyon hasonlít a mélyég fotózáshoz, mégis további jó néhány jelentősen nehezítő tényezővel kell megbirkózni annak, aki ezen egzotikus, kiszámíthatatlan és egyedi objektumokat szeretné fotózni. Ezen nehézségekbe avat be minket ez az előadás, ahol megtudhatjuk, hogy mire kell számítani a nyersképek gyűjtésénél és mik a fő feladatok egy üstökös fotó feldolgozásánál.  3. Témakör: Lucky Imaging – Naprendszerek      

       Előadó: Francsics László

Az előadások alkalmával megtanulunk többek között káprázatosan részletes Hold- és kráterfotókat készíteni, miközben megismerkedünk a "Lucky Imaging" elveivel és alapjaival, alkalmazási területeivel. Megnézzük, hogy miért ez a legelterjedtebb módszer a Naprendszer fényes égitesteinek (Nap, Hold, Bolygók) megörökítésére, és azt is, hogy milyen távcsövek és kamerák szükségesek hozzá.

I. A Hold megörökítése (Francsics László)

Megtanulunk káprázatosan részletes Hold- és kráterfotókat készíteni, miközben megismerkedünk a "Lucky Imaging" elveivel és alapjaival, alkalmazási területeivel. Megnézzük, hogy miért ez a legelterjedtebb módszer a Naprendszer fényes égitestjeinek (Nap, Hold, Bolygók) megörökítésére, és azt is, hogy milyen távcsövek, és kamerák szükségesek hozzá. Leszűkítve a témát Holdfotózásra megismerkedünk a képrögzítés fő beállítási paramétereivel, majd feldolgozunk egy előre elkészített nyersanyagot többféle módon, hogy lássuk, mennyi potenciál rejlik a képfeldolgozásban is.

 II. A Nap fotózása (Francsics László)

A Nap megörökítése egy izgalmas kihívás, minden spektrumtartományban más és más az arca. Az egyszerű eszközöktől a bonyolult és drága módszerekig nézzük meg milyen lehetőségünk van mindezen szebbnél szebb látványok megörökítésére. Megvizsgáljuk a Nap continuumban, emellett H-alfa, G-Band és Ca-K tartományban való megörökítésének lehetőségét, a legegyszerűbb és legbonyolultabb szűrőrendszerek használatáig, a kis felbontástól a nagy felbontásig.
Előadók

Előadóink tapasztalat, sokat látott és a közösségért elhivatott fotósok, akik közül többen nemzetközi hírnévre és számos elismerésre is szert tettek.

Éder Iván

A csillagászattal 1994-ben kezdett mélyebben foglalkozni. Első csillagászati felvételét 1997-ben a Hale-Bopp üstökösről készítette. 2000-től saját távcsővel még filmre, 2006-tól már digitális fényképezőgéppel készítette a felvételeit, 2013 óta használ speciális csillagászati CCD kamerát. Távcsöveit saját maga tervezte és építette. Munkáját a hazai és nemzetközi asztrofotós közösség régóta figyelemmel kíséri. Számos alkalommal tartott előadást hazai és nemzetközi konferenciákon, számos nemzetközi pályázat/verseny nyertese/díjazottja, számos hazai és nemzetközi nyomtatott, ill. internetes sajtóban jelent meg képe, interjúja.Éder Iván továbbá a Magyar Asztrofotósok Egyesületének alelnöke és alapító tagja, valamint a hazai asztrofotográfia legismertebb és legelismertebb képviselője. Úttörő munkássága, innovációi és különleges esztétikai érzéke a hazai és nemzetközi asztrofotográfia meghatározó egyéniségévé emeli.

 

Feltóti Péter

A természettudományok rajongója gyermekkora óta, gyakorlati csillagászattal 2012, asztrofotográfiával 2014 óta foglalkozik. Szenvedélyes természetszeretetéből fakadóan az utazó, kitelepülő asztrofotósok táborát erősíti. Célja az asztrofotózáson keresztül a csillagászat és a tudomány népszerűsítése, saját élményeinek a nagyközönséggel történő megosztása. Fő érdeklődési területe a newton rendszerű távcsővel készített mélyég fotográfia.Hazai és nemzetközi asztrofotós oldalakon rendszeresen megjelenő fotóit több alkalommal méltatták kiemeléssel. 2017 és 2019 között a legnagyobb nemzetközi internetes asztrofotós portál, az astrobin.com nap képe választóbizottságának tagja volt, valamint a legnagyobb nemzetközi asztrofotós pályázat, a londoni Astronomy Photographer of the Year ez idáig 4 alkalommal választotta fotóit a legjobbak közé. 2022-ben ezen versenyen a Stars and Nebula kategória 3. helyezését nyerte el, ezzel csatlakozott a magyar nemzetközi díjas fotósok táborába. A Magyar Asztrofotósok Egyesületének alapító tagja és alelnöke.

 

Francsics László

Építészmérnök, szabad művészetek doktora, többszörös nemzetközi díjas asztrofotós. 2009-ben elvégezte az ELTE csillagászati alaptanfolyamát. A csillagászati fotográfiával 2003-ban ismerkedett meg. 2006 óta saját távcsöveivel készít felvételeket. 2013 óta távvezérelt robottávcsöveket is alkalmaz képei elkészítéséhez. A csillagok világába kalauzoló felvételei és ismeretterjesztő írásai gyakran jelennek meg magazinokban, fotói hazai, külföldi internetes oldalakon. 2009-ben a Mai Manó házban szervezett korszakos asztrofotós kiállítás, az Űrlenyomat kurátor asszisztense, a 2014-es Asztrofotós találkozó társszervezője, 2013-tól 2017-ig a Meteor magazin Hónap asztrofotója rovatának cikkírója, 2013-tól a Földgömb magazin állandó társszerzője. 2018-tól  a Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnöke. 2019. szeptember 12-én Magyarországról elsőként nyerte meg az Insight Astronomy Photographer of the Year, a greenwichi királyi csillagvizsgáló év asztrofotósa világverseny fődíját. 2020-tól az Insight Astronomy Photographer of the Year 10 fős döntőzsűrijének tagja.

 

Majzik Lionel

Pedagógus, csillagászati szakkörvezető, nemzetközi díjas asztrofotós. Csillagászattal 2005 óta foglalkozik. Az asztrofotózással 2017-ben kezdett el komolyabban megismerkedni, amivel azóta több hazai és nemzetközi elismerést valamint díjat is szerzett.  Kiállításaival és előadásaival ismeretterjesztő tevékenységet végez. Az elmúlt évek során az üstökös fotográfia területén szerzett gyakorlata és innovatív munkája révén vált a hazai üstökös fotózás egyik legsikeresebb és legeredményesebb képviselőjévé.

 

Schmall Rafael

Nemzetközi díjas asztrofotós, a Zselici Csillagpark munkatársa, egyesületünk alapító és elnökségi tagja. Csillagászati fotográfiával 2014 óta foglalkozik. 2015 óta a Zselicben az asztrofotózás és az asztrotájképek készítése az egyik munkaköre. Asztrotájképei megjelennek különféle internetes oldalakon és magazinokban. Számos hazai elismerés mellett 2020-ban elnyerte a londoni Astronomy Photographer of the Year verseny People and Space kategóriájának első helyét.

 

Tepliczky Csilla

Már gyerekkora óta érdekli a csillagászat, első észlelési élményeit 11 éves korában szerezte. Kezdetben vizuális megfigyelőként ismerkedett az égbolttal, az asztrofotózás felé 2015-ben fordult az érdeklődése.  Fő területe a nagy látószögű, objektíves asztrofotók készítése, képeinek témája a Tejút porsávjai és ködösségei.  Munkáit rendszeresen publikálja közösségi oldalakon, illetve a hazai galériákban.

 


Tóth Bence

Tóth Bence üstökösként robbant be a hazai asztrofotózás világába, tehetsége és rátermettsége már az első próbálkozásainál is szembetűnő volt, majd 2020-ban megnyerte a londoni Astronomy Photographer of the Year verseny Newcomer kategóriáját. Bence azóta a közösségi élet aktív szereplője, hazai fotós kitelepülések és az egyesületi klub alkalmak rendszeres résztvevője. Látványos és rendkívül precíz fotóit Pixinsight program segítségével készíti, mely program használatát mesteri szintre fejlesztette.