Hónap képe - 2023. december - Tűzmadár

Nem mindennapi felvétel a Tejút egyik leghatalmasabb csillagkeletekzési régiójáról, és különös csillagáról.

Minden hónapban egy csodálatos és különleges asztrofotó a magyar asztrofotósok képei közül.

A nagyszerű Carina-köd

A déli félteke jól ismert objektuma, az Éta Carinae ködössége egy csillagról van elnevezve, valahogy úgy, mintha az Orion-ködöt a Theta Orionis ködösségeként emlegetnénk. Ennek igen komoly oka van. Az Éta Carinae egy különleges csillag, ami hihetetlen fizikai paramétereivel rászolgált arra, hogy az óriási, 260 fényév átmérőjű, vagyis hét Orion-köd kiterjedésű ragyogó gázfelhő névadója legyen. Így érthetővé válik a ködösség neve, de magának a csillagnak az elnevezése még egy kis magyarázatra szorul. A Carina szó latinul hajógerincet jelent. A csillagkép korábban a híres görög mondahős, Iaszon hajójáról, az Argoszról kapta nevét, és a csillagászok Argo Navisként emlegették. A csillagképet azonban Nicolas Louis de Lacaille 1763-ban három részre bontotta: Vitorlára (Vela), Hajófarra (Puppis), és Hajógerincre azaz Carinára. A gerinc végén, azaz a hajó orrán maga Lacaille fedezte fel és írta le a halvány fényfoltként derengő objektumot, az Éta Argus vagyis Éta Carinae csillaga körüli ködösséget.

A viharos életű Éta Carinae csillag

A jogosan névadóvá lett csillag egy igen fényes hiperóriás, melyek a tömege 100 és 150 naptömeg közötti lehet, fényessége pedig csaknem 4 milliószorosa a Napunkénak. A szokatlan óriás a fizikai valóságban is uralja a környező ködösségeket. Agresszív ultraibolya sugárzása ragyogtatja fel a köd legfényesebb részeit. Iszonyú csillagszele, ami évente egy Jupiternyi anyagot fúj el a csillag felszínéről, észrevehetően a saját arcára formálja a ködösség centrális részét.

A karakteres köd alakzatok kialakulásában minden bizonnyal nagy szerepe lehet a domináns égitest rendszeres kitöréseinek. Az eddigi legnagyobb ismert kitörése 1838 és 1858 között játszódott le, s ebben az időszakban az Eta Carinae a Tejút legfényesebb csillaga volt.

A különleges fotó, a Tűzmadár

A Carina-ködöt minden namíbiai expedíció során távcsővégre kaptak asztrofotósaink, így a magyar Carina-köd fotóknak igazi történelme van. Sok felvétel (nem csak magyar, hanem külföldi) közül minőségében, a képrögzítés és feldolgozás komplexitásában, és kompozíciójában is kiemelkedik Tóth Bence 2023-as felvétele. A Kén2, a H-alfa, és az OIII szűrőkkel készült felvétel hihetetlen részletgazdagságban és kontrasztban mutatja meg a jelenség legparányibb részleteit is. Kompozíciója pedig teljesen egyedi...