Hónap képe - 2021. június - Androméda közelítés

Feltóti Péter felvétele hihetetlen közelségbe hozza az Androméda-galaxist

Minden hónapban egy csodálatos és különleges asztrofotó a magyar asztrofotósok képei közül.

A csillagászattörténeti jelentőségű égitest

Az 1920-as években Edwin Hubble világhíres csillagász, a Hubble űrtávcső névadója egyszerű, fekete-fehér felvételeken fedezett fel egy változócsillagot az Androméda-ködben. A változócsillag vizsgálatából kiderült, hogy az rendkívül messze van tőlünk, értelemszerűen vele együtt az Androméda-köd is. Olyannyira messze, hogy azok nem lehetnek a Tejútnak, azaz nem lehetnek a galaxisunk a részei. Megszületett tehát az extragalaxisok (Tejúton kívüli galaxisok)  fogalma, az Andromáda-köd, azóta már Androméda-galaxisként ismert egyik legközelebbi extragalaxis vizsgálatával. Így lett a távcsövekben addig  halvány fényfoltként derendő ködödsségből csillagászattöténeti mérföldkő. 

A galaxis

Az Androméda-galaxis, más néven Messier 31 (M31) a Tejútat - saját galaxisunkat is magában foglaló Lokális csoport legnagyobb tagja. Messziről nézve a két csillagváros évmilliárdos keringőjét látnánk, hisz e két kozmikus test egymással gravitációs kapcsolatban áll, sőt a Triangulum-galaxis (33) is részt vesz ebben a játékban, pár milliárd év múlva a három spirál galaxis és megannyi kísérő galaxis egy hatalmas óriássá olvad össze. De ez annyira a távoli jövőbe vész, hogy szinte minden bizonnyal ezt az eseményt a Földről ember már nem is láthatja. Azonban most is kivételezett helyzetben vagyunk, hisz az északi féltekéről kiváló rálátásunk nyílik a csodálatos ködös objektumként látszódóó Androméda-galaxisra. Nem csoda hát, hogy minden amatőr csillagász és asztrofotós pályafutásának korai szakaszában is hamar távcsővégre kapja ezt a lenyűgöző objektumot. Izgalmas részletek és jellegzetes formák mutatkoznak meg már egész kis nagyítás mellett is, tapasztalt égnézők jobb körülmények között akár szabad szemmel is megpillanthatják a legfényesebb, ködösségként megjelenő részét.

Miért hónap asztrofotója?

A hónap képe újszerű módon mutatja meg nekünk ezt a hatalmas égitestet. Eddig szokatlan közelségből, most amatőrcsillagász eszközökkel bepillanthatunk az égitest magjának régiójába, úgy, ahogy eddig kevés amatőrcsillagász felvételen láttuk. Feltóti Péter, a szerző így gondolkozik erről:

Én is fotóztam már ezt a hatalmas - 5 teliholdnyi látszólagos méretű - galaxist. Akkor az volt a cél és a kihívás, hogy teljes kiterjedésében és pompájában tudjam bemutatni galaktikus szomszédunkat. De itt nem érnek véget a kihívások, most ugyanis a szomszéd ablakán próbáltam belesni, hogy mi is történik a hatalmas tömegű égitest középpontja körül. A teljes látómezőt kitöltő magvidék a galaxis egészen kis része, a sárga központi dudor és az azt körülvevő por, gáz és csillagok milliárdos tömege, ahogy örvénylenek az égitest középpontja és az abban rejtőző, láthatatlan központi szupermasszív fekete lyuk körül. Ez utóbbi természetesen nem látszik a képen.

A felvételt a készítő oldalán is megtekinthetitek: http://feltoti-photo.hu/andromeda-kozelites/