Hónap képe - 2022. január - A Leonard-üstökös 2021. december 27-én

A pompás C/2021 A1 (Leonard) üstökös Majzik Lionel felvételén

Minden hónapban egy csodálatos és különleges asztrofotó a magyar asztrofotósok képei közül.

A meglepetések üstököse

A C/2021 A1 (Leonard) üstökös az igazi meglepetések üstököse volt. Látványos, a szabadszemes fényesség határát súroló jövevénynek jósolták. Egy rövid időszakban, mondhatni felhőrésben hazánkból is fotózhattunk, majd eltűnt a dél-nyugati látóhatár közelében. Eltűnt, mert átvándorolt a déli félteke koraesti egére, ahol azonban már csak robottávcsövekkel tudtak európai asztrofotósok a nyomába eredni.

A robottávcsöves üstökös

Hatalmas meglepetésre a hazánkból kissé "egyszerű" megjelenésű üstökös rendkívül összetett, változékony csóvát növesztett, mely egy idő után 60 fokos hosszúságban nyúlt el a déli félteke fölött. Ennek a gyönyörű részletei azonban örökre rejtve maradtak volna szemünk elől, ha néhány belevaló európai asztrofotós nem csap le a déli félteke robottávcsöveinek rövidke alkonyi időszakára.

A magyar robottávcsöves kép

Robottávcsöves fotózás nem egyszerű, sőt! Hallgassuk meg annak a magyar asztrofotósnak, Majzik Lionelnek beszámolóját, aki a osztrák kollégák után hasonló sikerrel járt a megörökítésben, ami azonban küzdelemtől egyáltalán nem volt mentes.

A 2021. december 25-én készült csóvaleszakadást is bemutató képem egyfajta főpróbája volt annak a negyedórányi távcsőidőnek, melyet még közvetlenül a 2021. december 20-i kitörés után sikerült foglalnom a Skygems Remote Observatories 200 mm-es namíbiai műszerén. Minden előjel azt mutatta, hogy sikerülhet végre elégséges anyagot gyűjteni egy kompromisszumok nélküli felvételhez, amikor is a több napja derült namíbiai égbolt a távcsőidőm kezdetén fátyolfelhőssé vált. Hihetetlenül nagy csalódás ért, mivel erre az estére tettem fel mindent... Nem sokkal később láttam, hogy megérkezett a negatív értesités, amiben az automatikus üzenet tájékoztatott arról, hogy sikertelen volt a foglalásom. Lukas Demetz-el, a Skygems Remote Observatories vezetőjével azonnal felvettem a kapcsolatot. Tudtam, hogy az üstökös megörökítése számára is kulcsfontosságú, aki látva a helyzetet azonnal reagált, és felajánlotta, hogy az addigra már szakadozó fátyolfelhők ellenére elindítja a felvételeket. A kompromisszumok tehát maradtak, de végül csak elkészült a fényképem, amiért nagyon hálás vagyok a hálózat tulajdonosának.