Hónap képe - 2024. április - Baily’s Beads

A teljes napfogyatkozás egy rendkívüli felvételen Mexikóból megörökítve.

Minden hónapban egy csodálatos és különleges asztrofotó a magyar asztrofotósok képei közül.

A Teljes Napfogyatkozás

Az egyik legszebb csillagászati, természeti jelenség a teljes napfogyatkozás látványa és folyamata. Életre szóló élmény a totalitás sávjában lenni, és az elsötétülő, lehűlő környezetben a fénylő koronával övezett fekete Napot megfigyelni.

Észak-Amerika nagy Napfogyatkozása

Idén április 8-án egész Észak-Amerikán átvonult a teljes napfogyatkozás sávja Mexikótól Kanadáig. Sok millió ember számára elég volt az otthonából bámészkodni a megfelelő napon az életre szóló élményhez. Azonban akik nem a sávban, esetleg nem a kontinensen laknak, számukra is lehetőség nyílt az eseményt megfigyelni, feltéve, ha elzarándokoltak a helyszínre. Magyar asztrofotósok és amatőrcsillagászok közül több, mint 10-en követték élőben az eseményeket a távoli kontinensen.

Mindenki fotózza, mégis nehéz jó képet készíteni

Tóth Gergely asztrofotós Mexikóba utazott a fogyatkozás idejére, hogy egy rendkívüli felvételsorozatot készítsen el. Ez azért is volt jó döntés, mert az időjárás előrejelzés sajnos a fogyatkozás napjára az USA területére borult időd jósolt, Mexikó déli részén azonban derült volt várható. Ennek ellenére Gergő és csapata az utolsó pillanatig hezitált a végső célpont kiválasztásában az aktuális felhőképet figyelve.

Fotográfiailag óriási kihívás a Baily-féle gyöngyfűzér megörökítése

Ami az időjárást illeti, sikerrel jártak, de a különleges fotó elkészültének nem ez az egyetlen kulcsa. Aki már készített a teljes napfogyatkozásról és az azt megelőző és követő felfénylésről fotósorozatot, az tudja, ahogy az egyik legnagyobb kihívás talán az egész fényképészetben, de az asztrofotózásban mindenképpen a Baily-féle gyöngyfűzér megörökítése. A Hold kráterei között átvilágító utolsó és első napsugár jelensége csupán 20 másodpercig látszódik a totalitás előtt és után.

A fotósnak 20 másodperce van, hogy tökéletesen exponált sorozatfelvételt készítsen az elbújó, majd előtűnő Napfényről úgy, hogy előtte nem irányíthatta a puszta lencsét a Nap felé. A szűrő levétele a teleobjektívről önmagában nem nehéz, de az expozíciós idő értékek beállítására, fókuszálásra, a jó időzítésre gyakorlatilag 0 másodperc áll rendelkezésre.

Csúcstechnológia és gyakorlás a háttérben

A gyöngyfűzér eltűnésének és előtűnésének a megörökítését applikáció segítségével, GPS koordináták pontos ismeretében időzíti a fotós a helyszínen, akinek az okostelefonja a zsebében visszaszámol a jelenség kezdete előtt. De ez csak a célvonal egy maraton végén. Az expozíciós időt kalkulátorokkal precízen előre kellett kiszámolni, és a mozdulatokat otthon "szárazon" tesztkörnyezetben kellett tucatszor elpróbálni Napfogyatkozás időzítő szimulátor segítségével, hogy éles fotózás esetnén ne legyen probléma, ugyanis itt tényleg csak egy lövése van a fotósnak. Tóth Gergely így tett és sikerrel járt, aminek a hazai asztrofotós közösség kifejezetten örül.

Mindeközben ne felejtsük el, egy ilyen jelenség megörökítésére jó esetben is egyszer vagy kétszer van esélyünk az életben

További díjazott fotók:

2024 januárjától a zsűri megállapít 2. és 3. helyezett képeket is, ezek az alábbiak:
Kollár István: M94 Macskaszem-galaxis
Kollár István: M94 Macskaszem-galaxis


Bartek Luca: Korona és Gyémánt
Bartek Luca: Korona és Gyémánt