Hónap képe - 2023. június - Gigászok harca

Óriási napkitörés Balási Álmos rendkívüli felvételén

Minden hónapban egy csodálatos és különleges asztrofotó a magyar asztrofotósok képei közül.

Nem csak békés a Nap

Ha már nyár van, legyen ismét Nap a hónap magyar asztrofotóján. Bár a Nap egy rendkívül megbízható energiaforrás, nem árt néha belegondolni abban, hogy nem csak termikusan, hanem mágnesesen is aktív égitestről van szó, és mint ilyen bizony rendkívüli jelenségeket, hatalmas erejű napkitöréseket hozhat létre.

Rendkívüli jelenség magyar fotón

Az aktuális hónap asztrofotója éppen azért rendkívüli, mert a fotós, Balási Álmos egy ilyen ritka esemény - kitörést örökít meg, méghozzá a látványos fajtából, lenyűgöző minőségű felvételen.  Ez az óriási napkitörés 2023.05.27-én nem sokkal déli 12 óra elmúltával következett be. Ezekben a percekben Álmos több felvételsorozatot készített, melyek közül a legjobb minőségűeket tudta utólag  panorámaképpé dolgozni. Viszont a jelenség kiterjedéséről elmondható, hogy még így sem fért rá a képre. Elképesztő, de a kitörés magassága a Napfelszíntől számítva közel 200.000 km  volt, így nagyságrendileg 15-ször nagyobb mint Földünk átmérője.

Veszélyes-e a napkitörés?

Értelemszerűen felmerül, hogy egy egy nagyobb energiájú napkitörés jelenthet-e veszélyt a Földre, vagy az emberekre nézve. Mivel mágneses tevékenységről van szó, mely elektromosan töltött részecskék áradatát zúdíthatja a Föld felé, valójában a biológiára, tehát közvetlenül ránk, mint élőlényekre nincsen hatással, főleg azért sem, mert a Föld saját mágneses mezeje megvéd minket a töltött részecskék áradatától, a légkör is elnyeli a részecskék jelentős részét, illetve ahogy ez a jelenség is, valójában nem a Föld felé irányul. Ha viszont mégis a Föld felé irányul a töltött részecskék zápora, akkor látványos sarkifény jelenségben lehet részünk. Abban a rendkívüli ritka esetben, amikor extrém erős kitörés éri el a bolygónkat, zavar támadhat a telekommunikációs hálózatokban és navigációban, ami okozhat civilizációs problémákat. Viszont ez a jelenség nagyon ritka, átlagosan 500 évente egyszer következik be, így jelenleg pánikra nincsen ok.

Ritka fotó

A jelenséget csak kevesen, a világon csupán néhány asztrofotós örökíttette meg így a magyar fotó jelentősége nagy.