Hónap képe - 2023. november - Gyűrűs napfogyatkozás

Amerika ritka gyűrűs napfogyatkozása magyar fotón Tóth Gergelytől

Minden hónapban egy csodálatos és különleges asztrofotó a magyar asztrofotósok képei közül.

A gyűrűs napfogyatkozás

Egy napfogyatkozás lehet részleges, teljes, - ezeket jól ismerjük. De lehet gyűrűs is, ami pont olyan ritka, mint a teljes, tehát körülbelül 400 évente látható egy adott földrajzi helyről. Érdekesség, hogy létezik hibrid napfogyatkozás is, a teljes és gyűrűs keveréke, vagyis átmenete egyetlen fogyatkozás alatt.

Mitől gyűrűs?

Furcsa mód (tényleg furcsa) a Nap ás a Hold Földről látszó átmérője szinte pont azonos annak ellenére, hogy teljesen különböző méretű és távolságú égitestekről van szó. De valahogy mégis úgy adódott, hogy ebben az időszakban, amikor mi élünk a bolygón éppen jó a távolság-méret arányuk ahhoz, hogy közel azonos méretűnek tűnjenek. De mivel a Hold ellipszispályán kering a Föld körül, néha távolabbi, néha közelebbi pályaszakaszon következik be a fogyatkozás, vagyis kisebb vagy nagyobb látszó holdátmérő mellett. Az utóbbi esetében van teljes, de az előbbi esetében csak gyűrűs lehet egy napfogyatkozás.

Amerika nagy gyűrűs fogyatkotása

Ez utóbbi esemény következett be október 14-én, Észak-Amerikából, USA-ból indulva száguldott végig az egész kontinensen, pontosabban kontinens pároson, ugyanis Mexikón, Karibi-térségen át, átszelve közép Amerikát Brazíliáig nyújtózott a fogyatkozás sávja.

Tóth Gergely asztrofotós Mexikóban

A csoda az, hogy egy ilyen eseményről készül magyar fotó, sőt ilyen szépségű. Tóth Gergely asztrofotós ugyanis éppen egy esküvőre volt hivatalos, ami hogyhogy nem éppen a fogyatkozás sávjába és időpontjára volt megszervezve...

Az első próbálkozásom napfogyatkozás megörökítésére. Mexikóban élő bátyám esküvője nem véletlenül lett erre a napra és helyszínre tervezve, szerencsére a felhők sem szóltak közbe, és zavartalanul élvezhettük ezt az égi csodát.

Nagy szerencse, hogy nem felhősödött be az ég, mivel az esküvő miatt nem lett volna lehetőség új helyszínt keresni a napfogyatkozásra, már mindenki készülődött, amikor én még a fotózással voltam elfoglalva. :D

Képadatok:

  • Készítette: Tóth Gergely
  • Optika: Sigma 100-400mm f/5-6.3
  • Kamera: Sony A7RIII
  • Helyszín: Mexikó, Quintana Roo, Bacalar
  • Dátum: 2023-10-14
  • Expozíciós adatok: f/11, 1/320s, ISO 100
  • Szűrők: Baader ASSF 80