Hónap képe - 2020. április - Rho Ophiuchi & Antares Régió

Csodálatos színek és részletek a déli féltekéről Klamerius Adrien lencséjétől

Minden hónapban egy csodálatos és különleges asztrofotó a magyar asztrofotósok képei közül.
A déli félteke objektuma

Bár Magyarországról is megfigyelhető, de igazi szépségét a déli félteke egén mutatja meg az egyik legszínpompásabb mélyég-objektum, amit lencsevégre lehet kapni.

Ezt a színes és mozgalmas területet már nagyon régóta szerettem volna megörökíteni. Néhány évvel ezelőtt volt már egy előzetes próbálkozásom Horvátországból, de még ott is érezhető volt hogy ez az égterület, annak ellenére, hogy látszik a föld északi féltekéről is, érdemes inkább a déli égboltról gyűjteni a fotonjait.

Az összetett csillagközi táj

A Rho Ophiuchi Köd Komplexumban szinte minden izgalmas mélyégi jelenség megtalálható: gömbhalmaz, reflexiós, emissziós és sötétködök, együttesen egy szinte páratlanul színdús területet alkotva. Külön érdekesség, hogy egy vörös szuperóriás sárga, fiatal kék csillagok pedig kék fénnyel világítják meg a környező molekulafelhő komplexumokat. Mindehhez azonban a déli féltekére kell egy asztrofotósnak elutaznia. 

Pár évig érlelődött a gondolata annak, hogy a galaxisunk belső régióját is szeretném megfigyelni, 2018-ban pedig végre sikerült megpillantanom a csodálatos déli tejutat a kisérő galaxisainkkal együtt. A namíbiai utunk már közeledett a végéhez, így a legközelebbi találkozásig ezzel az objektummal köszöntem el a csodálatos déli égtől.

Nem csak a valóságban nagy, hanem az égbolton nézve is

A Rho Ophiuchi csillag körüli színes ködösség nem csak látványos, de nagy kiterjedésű is, ezáltal nem csak távcsővel, de kisebb teleobjektívvel is lencsevégre kapható. Bár szabad szemmel nem látható, de elméleti látszó átmérője 10 teleholdénak felel meg, azaz óriási. Ilyenkor gyakran felmerül a kérdés, hogy ha ekkora, miért nem látszik szabad szemmel? Nagysága ellenére felületi fényessége alacsony, de nem annyira, hogy érzékeny korszerű digitális fényképezőgépekkel, jó minőségű fényerős lencsékkel ne lehessen szemkápráztató felvételt készíteni róla.

Nagy kiterjedése miatt távcsővel csak több panelben fotózva fért volna bele a látómezőmbe, így ez volt az egyik a két olyan objektum közül amelyet az észlelőtervem szerint teleobjektívvel akartam elcsípni. Bár ennek sajnos meg volt az a hátránya hogy a sűrű csillagtengerrel többet kellett harcolni a feldolgozás során. 

Rho Ophiuchi csillagok körüli színpompás ködök sokak számára az egyik legizgalmasabb régió a déli féltekén, igazán jó minőségű megörökítése azonban csak keveseknek adatik meg.