Hónap képe - 2021. március - Rozetta köd

Feltóti Péter lenyűgöző fotója a Delta tudományos műsor főcíméből ismert cirkuláris csillagködről

Minden hónapban egy csodálatos és különleges asztrofotó a magyar asztrofotósok képei közül.

Molekulafelhő a Monocerosban

A Monoceros, azaz Egyszarvú csillagkép nagy ködössége, a Rozetta molekulafelhő ionizált gyűrűjének fénye 5200 fényévnyi távolságból érkezik hozzánk a Földre. Az úgynevezett cirkuláris, azaz körkörös HII zónát egy fiatal csillaghalmaz nagy tömegű tagjai alakítják immáron 3 millió éve. Ez a csillaghalmaz az NGC 2244-es katalógusjelet viseli, az úgynevezett  Rozetta molekulafelhő - a Monoceros csillagképben elhelyezkedő 130 ezer naptömegnyi csillagközi anyag - délnyugati régiójában ultraviola sugárzásával fénylésre készteti, és óriási csillagszeleivel alakítja ki körkörös környezetét. Így hozza létre a téli égbolt egyik legizgalmasabb fotografikusan észlelhető jelenségét, magát Rozetta-ködöt, a körkörös azaz cirkuláris csillagködök legszebbikét.

Delta tudományos műsor főcímében

Jellegzetes alakja miatt a Rozetta-köd nem csak a ma asztrofotósainak kelti fel érdeklődését, hanem korábbi csillagászati felvételeken, fotólemezek is fellelhető megjelenései megragadták az akkori folyóirat- és műsorszerkesztők érdeklődését, és többször szerepelt kiadványokban, sőt a Delta című magyar tudományos műsor főcímébe is bekerült. A jellegzetes cirkuláris-köd a 45. másodpercnél szerepel.

A hónap képe készítéséről

Feltóti Péter remek Rozetta-köd fotóját választotta a zsűri a márciusi hónap asztrofotójának, melynek a teljessége, összhatása lenyűgöző, a kép megkapó részletei pedig hosszasan tanulmányozhatóak.

A Rozetta köd már régóta az egyik kedvenc objektumom. Korábban már készítettem róla egy hagyományosnak tekinthető fotót DSLR-rel, azaz tükörreflexes digitális fényképezőgéppel, épp ezért nagyon kíváncsi voltam, hogy mit lehet kezdeni vele egy komoly CCD kamerával és keskenysávú szűrőkkel. Konkrét tervem nem volt, csak azt tudtam, hogy nem egy újabb "hagyományos" Rozetta fotót szeretnék készíteni. A készítés során sajnos a légköri nyugodtság nem volt jó, sőt, kifejezetten gyengébb volt az átlagosnál, ezért a végső kép részletessége elmarad a várakozásaimtól, de a kellő integrációs idő lehetővé tette, hogy sokat kísérletezzek a fényekkel és a kép dinamikájával. A csillagokat sem tudtam kompromisszum mentesen kicsinyíteni, De végül sikerült elérnem azt a vizuális hatást, amire azt tudom mondani, hogy más, mint eddig, de még hiteles az emberi szem számára.

A hónap asztrofotójának készítéséhez összesen 16 órányi expozíciós időre volt szükség, OIII és H-alfa keskenysávú szűrőkkel, Törökkoppányból és Halásztelekről.