Hónap képe - 2021. január - A Cederblad 214

Különleges formák, és sejtelmes részletek Tóth Bence lenyűgöző felvételén

Minden hónapban egy csodálatos és különleges asztrofotó a magyar asztrofotósok képei közül.

Megszokott csillagköd különleges formákkal

A Cederblad 214 jelű ködkomplexum egy a Tejút már megszokott csillagkeletkezési területei közül. A tőlünk 800-1000 parszek (3-3.5 ezer fényév) távolságra a Cepheus csillagkép irányában lévő fiatal, néhány millió éves jelenséget a Berkeley 59 jelű csillaghalmaz ragyogja be és alakította a ma is látható formájára. A Berkeley 59 azonban csak egy második generációs csillagtársulás, amit egy korábbi, nagyjából 5 millió évvel ezelőtt lejátszódó csillagontó folyamat előzött meg. Megörökítése azért érdekes, mert kellő hosszúságú expozíción elképesztően egyedi és jellegzetes formációk pillanthatóak meg.

Amikor nem kedvez az időjárás

Tóth Bence a rossz, sokszor hetekig teljesen borult őszi és téli időjárás ellenére vágott bele a terület megörökítésébe.

Már régóta szerettem volna lefotózni ezt a területet, mert keskenysávban,- a Hubble Űrtávcsőéhez hasonló szűrőket alkalmazva - nagyon érdekesnek ígérkezett. Már-már lemondtam róla ebben a szezonban, de esténként még pár óráig elég magasan volt látható, úgyhogy 5 éjszaka alatt, mikor éppen volt kis szünet a felhőtakarók között, végül csak összegyűlt a szükséges 26 órányi expó. A nyersek egy része sajnos nem túl jó ég alól készült, de azért szépen kezdtek előjönni a ködösség jellegzetes oszlopszerű alakzatai a globulák, és megjelent a teljes csillagkeletkezési régió. A sötét-ködös részek rendkívül halványak, ezért külön odafigyelést igényeltek, sok szép részlet és átmenet bújik meg itt amit meg lehet mutatni.

Forgó oszlopok

A felvétel külön érdekessége a csavarodó gázoszlop. Csillagászok felderítették, hogy a sárgán ragyogó fényes nyúlványok, gumók, vagyis globulák a ködösség fejlődése során  kiemelkednek a környező felhőkből, hossztengelyük mentén megnyúlnak, és ujj-szerű alakzatot öltenek. Ezek a gázoszlopok a legtöbb esetben a centrális csillag felé mutatnak. Lassan sűrűsödnek össze, miközben új csillagok keletkezhetnek bennük. Némelyik oszlop a szülő anyagfelhő kezdeti perdületének köszönhetően csavarodik is, így az őt alkotó gáz filamentek spirális formát vehetnek fel. Ennek szép példája látszik a jobb oldali fényes csillag alatti vékony nyúlványon. Amatőrcsillagász felvételen ilyen finom részletek nagyon ritkán lehet látni.