Hónap képe - 2021. december - C/2021 A1 (Leonard)

A C/2021 A1 (Leonard) üstökös Kiss Péter felvételén

Minden hónapban egy csodálatos és különleges asztrofotó a magyar asztrofotósok képei közül.

A C/2021 A1 (Leonard)-üstökös

A C/2021 A1 (Leonard)-üstökös egy hosszú periódusú üstökös volt, és ebben az esetben ez elképesztően hosszú keringési időt takart, nagyságrendileg 80 ezer évet. A kométát G. J. Leonard fedezte fel a Mount Lemmon csillagvizsgálóból, Arizonából még 2021 januárjában. Az üstökös december elején már láthatóvá vált hazánkból, és december első hetében lett igazán izgalmas a megfigyelhetősége, amikor a borult időjárást derült éjszakák váltották fel. A kométa december 12-én lett volna a legfényesebb, amikor 35 millió kilométerre közelítette meg bolygónkat, de a hónap második felében több látványos kitörést is produkált, emiatt december végére jóval fényesebb lett a számításokhoz képest. Az égi jövevény azóta a nap felé közeledik, pályájának napközelpontját január 3-án éri majd el. Ez a jelenség sajnos csak a déli féltekéről lesz megfigyelhető.

December 4-i csodával határos derült

Kiss Péter a december eleji derült lehetősége miatt Belecskára települt ki új építésű távcsövével, hogy az eltervezett tesztfotók mellett az üstökösre is tudjon időt szánni a jó minőségű ég alól:

Ez a fotó az első kép a saját építésű 250/1000-es Newton távcsövemmel. Azt az estét estét alapvetően tesztelésre szántam, de azért felkészültem az üstökösből, mert tudtam, hogy hajnali négy és fél hat között lesz szabad távcsőidő, ráadásul jó ég alatt. Sajnos a fátylak jöttek mentek, de azért a képfeldolgozás nem volt vészes. Fontos tanulság, hogy az 1 perces expó is sok, látszik a nyerseken a kométa elmozdulása, fél perc jobb lett volna. Bár semmilyen látványos távoli mélyég objektum nincs a látómezőben, rengeteg apró háttérgalaxis tűnik fel a képen. Majzik Lionelnek köszönöm az inspirációt azzal, hogy kitette az üstökös láthatóságát!