Hónap képe - 2023. április - Sh2-155, a Barlang-köd

Egy színpompás ködösség új arca

Minden hónapban egy csodálatos és különleges asztrofotó a magyar asztrofotósok képei közül.

A Sh2-155, vagyis a Barlang-köd

Az Sh2-155 (más néven Caldwell 9, Sharpless 155) egy diffúz ködösség a Cepheus csillagképben. A színpompás csillagköd része egy nagyobb ködkomplexumnak, amely Hidrogén alfa emissziót, reflexiós-köd részeket és sötét ködöket is magába foglal. A Sh2-155-öt széles körben Barlang-köd néven ismerik, az igazság viszont az, hogy ezt a nevet korábban a Cederblad 201-re használták, amely egy másik ködöt jelöl Cepheusban.

Csak emisszió

A Barlang-köd igazi szépsége a különböző köd-alakzatok, reflexiós, emissziós, és abszorpciós részek sokaságában, és érdekes keveredésében rejlik. A felvétel azonban keskenysávú szűrők alkalmazásával készült, így a sötét porködök és a reflexiós ködök nem jelennek meg a képen, csak az emissziós gázok struktúráit láthatjuk. Így új arcát ismerhetjük meg Magyarországról ennek a ritkán megörökített objektumnak.

Érdemes elővenni a régi nyersanyagot is

A szerző, Tóth Bence nem ma készítette a felvételhez szükséges nyersképeket. Azonban az akkori feldolgozással nem volt elégedett, és ezért újra feldolgozta az akkori képet, melyről így ír:

Egy 2021-es anyag újrafeldolgozásaként született ez a kép. Más ok miatt szedtem elő ezeket a régi nyerseket, de igazából a régebbi feldolgozással nem voltam elégedett, úgyhogy másfél évvel több tapasztalattal kíváncsi voltam mit tudok kihozni belőle. Azért érezhetően nem azt hozza a nyers mint a 25 centis a 3 nanos szűrőkkel, de az eredetileg publikált változathoz képest szerintem sikerült többet kihozni a nyersanyagból.

A kép készítésének adatai

  • Optika: 200/800 Newton
  • Kamera: ASI294MM Pro
  • Mechanika: EQ6-R
  • Helyszín: Törökkoppány, Pilisszentkereszt, Sződliget
  • Dátum: 2021-09-12
  • Expozíciós adatok: 22 óra Ha, 11.6 óra OIII, 4.1 óra SII, 30/30/30 perc RGB
  • Szűrők: Astronomik Ha, OIII, SII, deep sky RGB