Hónap képe - 2023. október - Ködös hegycsúcsok

Különleges objektumok bújnak meg az IC5070-ről készült nagyfelbontású fotón

Minden hónapban egy csodálatos és különleges asztrofotó a magyar asztrofotósok képei közül.

A Pelikán-köd

A Pelikán-köd (más néven IC 5070) a Hattyú csillagképben található, egy, az Észak-Amerika-ködhöz kapcsolódó H II régió. Ennek az emissziós ködnek a intersztelláris gáz-anyaga olyan formát öltött, hogy az a Földről egy pelikánra emlékezteti az asztrofotósokat, innen kapta a nevét. Ezen a felvételen azonban nem látjuk a Pelikán formációt, ugyanis a kivágás ennél jóval szűkebb, és kisebb részletekre funkcionál. A szűk kivágás óriási felbontással és remek képélességgel párosul köszönhetően az ország kiváló asztrofotósának, Tóth Bencének.

A fő ionizációs front

A Pelikán-ködöt sok csillagász tanulmányozta már, ugyanis az a csillagkeletkezés és az átalakuló gázfelhők különösen aktív keveréke. A fiatal, energikus csillagok fénye lassan alakítja át a hideg gázt forróvá. A folyamat során a felvételeken látványos égi hegyekre emlékeztető ionizációs frontok alakulnak ki, amely fokozatosan haladnak kifelé (a képen lefelé). A felvétel jobb részében különösen sűrű hideggáz-filamentumok láthatók még mindig, és ezek között található két, a Herbig-Haro 555-ös objektumból kibocsátott jet is.

A Herbig-Haro objektumok

A felvétel jobb oldalán egy furcsa, vékony, de feltűnő nyúlvány látható, melynek végén protocsillagok keltette bipoláris jetek fedezhetőek fel. A Herbig-Haro objektumok (HH) újonnan született csillagokhoz kapcsolódó kis ködfoltok, amelyek akkor keletkeznek, amikor a fiatal csillagok által kilökődött gáz másodpercenként több száz km-es sebességgel ütközik a közeli kozmikus gáz- és porfelhőkkel. A Herbig-Haro objektumok mindenütt jelen vannak a csillagkeletkezési régiókban, és gyakran több is látható egyetlen csillag körül, annak forgástengelye mentén igazodva. A HH-objektumok átmeneti jelenségek, amelyek legfeljebb néhány ezer évig tartanak.

HH-555

A képen látható feltűnő HH objekumot Herbig-Haro 555 néven katalogizálták, azonban, a kép bközéptengelyétől kissé balra, a magasra törő hegycsúcs-szerű alakzatok közelében további HH objektumok lapulnak: a HH-563, HH-564, HH565.



Kép technikai adatai

  • Optika 250/1000 Newton
  • Kamera ASI2600MM
  • Pro Mechanika EQ8-R Pro
  • Helyszín Ágasvár, Sződliget
  • Dátum 2023-08-12
  • Expozíciós adatok 9.5h Ha, 5h OIII, 12.8h SII
  • Szűrők Ha, OIII, SII