Hónap képe - 2020. január

Kiss Péter kivételesen részletgazdag felvétele a Lélek-ködről

Minden hónapban egy csodálatos és különleges asztrofotó a magyar asztrofotósok képei közül.
Csillagköd a Cassiopeiában

A képen látható Lélek-, vagy Embrió-ködként ismert mélyég-objektum egy emissziós-köd a Cassiopeia csillagképben. Gyakran az IC 1848 katalógusszámmal is hivatkoznak rá, mely valójában egy nyílthalmazra mutat a köd belsejében. A köd maga egy hatalmas kiterjedésű molekulafelhő a csillagközi térben. A felhőben lévő gázok egy része a csillaghalmaz fényes tagjainak ionizáló sugárzása következtében saját fényt bocsájt ki, így válik láthatóvá a főként vöröses színben pompázó ködösség.  A Lélek-köd kiterjedése mintegy 100 fényév, látszólagos mérete nagyságrendileg 2 Teliholdnyi, korát 1 millió évre becsülik. A köd kb. 7500 fényévre található Földünktől. A ködben látható jellegzetes oszlopszerű képződményeket, sötét csomókat a csillagokból kiáramló csillagszél formálta ki évezredek alatt.

A speciális LRGB technika

A kép speciális ún. LRGB technikával készült. Az RGB (Red-Green-Blue: piros-zöld-kék) a hagyományos szűrő nélküli képrögzítésre utal, míg az L (Luminance: fényesség) olyan képre melyet UHC szűrő segítségével készítettem. A technika előnye, hogy a sűrű csillagmező kezelhetőbbé válik a szűrővel készült (L réteg) alkalmazásával,  ami kulcsfontosságú olyan ködöknél, amik a Tejút sávjában vannak. A képfeldolgozás során a köd jobban kiemelhető a csillagmezőből, így a végeredmény sokkal látványosabb lesz.  A technika hátránya, hogy jelentősen megnöveli az amúgy se csekély expozíciós időt, hiszen ugyanarról az objektumról szűrő nélküli és szűrővel is kell képet készíteni.

Hat éjszakányi munka és a panoráma kép

Ennél az objektumnál extra nehézséget okozott, hogy a köd nagy látszólagos mérete miatt nem fért bele a fényképezőgép látómezejébe, ezért a kép tulajdonképpen egy két panelből álló mozaik felvétel (mintha panorámafotót készítenénk a telefonunkkal). A kép elkészítéséhez 6 éjszakára volt szülség: 2x2 éjszaka a már említett Luminance rétegre, és 2x1 éjszaka az RGB rétegre.