Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Cederblad 214 (NGC7822) - SHO

A hónap képe: 2021. január

Már régóta szerettem volna lefotózni ezt a területet, mert keskenysávban nagyon érdekesnek ígérkezett. Már-már lemondtam róla ebben a szezonban, de astrodark után még pár óráig most is elég magasan van, úgyhogy 5 éjszaka alatt mikor éppen volt kis szünet a felhőtakarók között, csak összejött 26 órányi expó. A nyersek egy része sajnos nem túl jó ég alól készült, de azért szépen kezdtek előjönni a gobulák, csillagkeletkezési régiók. A sötétködös részek külön odafigyelést igényeltek, sok szép részlet és átmenet bújik meg itt amit meg lehet mutatni.

Készítette

Tóth Bence

Optika

200/800 Newton

Kamera

ASI294MM

Mechanika

EQ6-R

Helyszín

Gödöllő, Kozárd

Dátum

2021-01-11

Expozíciós adatok

12 óra Ha, 7 óra SII, 7 óra OIII

Szűrők

Astronomik Ha,OIII,SII

Értékelések

A Cederblad 214 az egyik legalkalmasabb objektum arra, hogy a Hubble-paletta, - az űrtávcső által először alkalmazott szűrők és színvilág - előnyeit teljes pompájában kiaknázzuk, és a legtöbb izgalmas, szinte láthatatlan részletet tárjunk fel egy kiterjedt galaktikus ködösségben. Ennek ellenére a Ced214 megörökítése és feldolgozása nehéz, a porködök barnás árnyalatát, a gázoszlopok kontrasztját nehéz szépen feldolgozni. Itt azonban mindez a teljesség igényével sikerült Tóth Bencének.

Francsics László

Bence a tőle megszokott természetességre és magas szintű precizitásra törekedett a feldolgozás során. A választott kompozíció remek kiegyensúlyozottsága pedig teljessé tette ezt a nagyszerű képet. Dinamikus és esztétikus kép, méltán érdemelte ki a hónap képe címet!

Majzik Lionel

A modern, de már megfizethető árú, amatőr célú, monokróm csillagászati CMOS kamerák forradalmát éljük, melyre már jó ideje várunk. Ez a remek a fotó hűen illusztrálja ezen technológia hatékonyságát és létjogosultságát, mellyel (és persze kiváló fotografikus keskenysávú szűrükkel) felszerelkezve ma már a komolyan fényszennyezett városi égboltról is elérhetővé válnak galaxisunk csodálatos, rejtőzködő objektumai. Lenyűgöző, hogy milyen letisztult minőségben, egyértelmű kontraszttal és tiszta, erős színekkel tárul elénk ez az egyébként halvány objektum. De ne higgyük, hogy ez triviális, a technika mellé a fotós rátermettsége, felkészültsége és precizitása is elengedhetetlen kelléke egy ilyen nagyszerűen sikerült fotó elkészítésének.

Feltóti Péter

Hozzászólások

Tóth Bence

Köszönöm Lionel és Lénárd!

Majzik Lionel

Nagyon szép, természetes feldolgozás! A kompozíció egyensúlya pedig kerek egésszé teszi a képet! :) Gratulálok Bence!

Panyik Lénárd

Szép kép lett Bence , Gratulálok !

Tóth Bence

Köszi Laci! :) Hát igen az idei tél kritikán aluli... kis túlzással ilyenkor egy hétvége alatt meglehetne a 26 óra, most majdnem két hónap kellett hozzá. De már annyira hiányzott a fotózás hogy ha csak 1-2 óra derültre volt esély már lecuccoltam Gödöllőre :)

Francsics László

Kristálytiszta lett, és itt most a csillagok színei is tökéletesen a helyükön vannak.
Megszólal! Grat.
26 órát meg hogy hogyan szedtél össze, hát gondolom sokan irigyelnek. :-D

Tóth Bence

:D:D Hát én vártalak hétfőn is a hegyen aztán egyedül maradtam :P
Amúgy mákom volt ebből a szempontból, mert az éjszakák nagy része olyan volt hogy az elején volt pár óra derült, aztán be is borult... Sajnos pont olyan hogy normális ég alá nem indul el az ember ilyen előrejelzés mellett :(

Kiss Péter

A kukucskáló ördög! :) Honnan volt neked 26 órád ebben a felhős időben? Hergeled itt a népet! :) Amúgy szerintem szép lett a kép, érdemes volt kimenned.