Újdonságok, fejlemények - Hírlevél 2023-3

Csillag-Képek, Adó 1 %, Törökkoppány

Kedves Tagtársunk!

Annak érdekében, hogy tagjaink értesülhessenek az egyesület különböző fejleményeiről, fejlesztéseiről, eredményeiről, az egyesületen belüli eseményekről két-, három havi rendszerességgel hírlevelet küldünk ki a megadott email-címedre.


Csillag-Képek 2023 megnyitó szombaton 17:00

Már csak 1 hét van hátra, hogy az elmúlt év 100 legszebb magyar asztrofotóját leleplezzük!

Szeretettel várunk az ünnepélyes megnyitón, ahol:

  • Átadjuk a legszebb fotók készítőinek járó “arany bahtinov maszk” emlékplakettet
  • Bemutatjuk és átadjuk a Csillag-Képek könyvet az alkotóknak és tagtársainknak. A könyv a helyszínen megvásárolható. (Tagok és kiállítók alanyi jogon kapják - érdemes jelen lenni, mert így nincs postaköltség) Tagok számára a kedvezményes további példánok 4300 Ft. ba, nem tagok számára a könyv 4950 Ft. fog kerülni. A könyvet a BTC és Makszutov boltokban is lehet majd kapni.
  • 19:00 órától panelbeszélgetés, aminek a témája az asztrofotósok a nagyvilágban, expedíciók északra és délre. Résztvevők: Bagi László, Francsics László moderátorok, Tóth Gergely, Szakolczai Krisztina és Mayer Martin János asztrotájkép fotósok, Tóth Bence és Tarczi Patrik namíbiai expedíciósok.

A könyv borítója ízelítőül, ahol a első és hátsó borítón is egyetlen összefüggő kép látható, Szakolczai Krisztina auróra felvétele:


És az idén kékes színű "arany Bahtinov-maszk", az asztrofotósok élességállító maszkját szimbolizáló plakett. Gyenes Yvonne (Yvonne enamel) és Gyenes Imre alkotásai, 12 darab készült belőle, egyedi tűzzománc vörösréz korongon. A maszk mintája ellenére minden plakett egyedi és megismételhetetlen a tűzzománc technológiának köszönhetően. És hogy miért kék színű? Úgy éreztük, hogy minden évben legyen más színű. Tavaly tényleg aranysárga volt, azonban idén Gyenes Imre küldött egy tűzzománc színpalettát, és az OIII spektrumvonal színére emlékeztető türkizzöld mellett döntött az elnökség. Hogy jövőre milyen színű lesz, az legyen meglepetés:


Sikeres Csillag-Képek képelőkészítő és keretező alkalom

Szombaton 15 fő jelenlétében 3 óra alatt óriási munkát hajtott végre a csapat: Közel 100 tavalyi képet vettünk ki, és közel 100 új kép került be az üvegkeretekbe a Természettudományi Múzeum büféjében. Mindezek előtt pedig az összes üveget megtisztítottuk. A nyomatok pedig gyönyörűek, köszönjük!

Pénteken napközben 9 órától tesszük fel a képeket a Múzeum kupolatermébe. Akinek módjában áll segíteni, jelezze nekünk!

Félmillió az adó 1%-ból

500.705 forintot kaptunk az ADÓ 1% felajánlásból, köszönjük! Látható, hogy az adó 1% felajánlás sikeres, jelentős segítség az egyesület költségvetésének, így a jövőben is arra bíztatunk benneteket, hogy ajánljátok fel az egyesület számára!

Októberi törökkoppányi asztrofotós hétvége

Az októberi asztrofotós hétvége 10-12 fős társasággal, másfél éjszakányi derülttel remekül sikerült. A résztvevők kipróbálhatták a hegytetőre felvezető aszfaltutat is. Az eseményről bővebb beszámolót itt találtok:

https://magyarasztrofotosok.hu/2023oktobertorokkoppany/


Törökkoppány felújítás és Leader pályázat

A LEADER pályázat 2. üteme zajlik. Nyár végén elkészült a Bajcsy-Zsilinszky utca 9. egyik helyisége megújult. Új beton padlóaljzat készült, új bejárati ajtó, áthidaló, és belső vakolás festés. A tervek szerint a helyiség raktárhelyiségként fog funkcionálni. Jövőre folytatódik önerőből az épület szakaszos felújítása. Cél, hogy használható épület álljon az egyesület rendelkezésére.


Derült eget kíván a Magyar Asztrofotósok Egyesülete