Újdonságok, fejlemények - Hírlevél 2023-2

Egyesületi újdonságok, fejlemények

Kedves Tagtársunk!

Annak érdekében, hogy tagjaink értesülhessenek az egyesület különböző fejleményeiről, fejlesztéseiről, eredményeiről, az egyesületen belüli eseményekről két-, három havi rendszerességgel hírlevelet küldünk ki a megadott email-címedre.


Csillag-Képek Képbeküldés Augusztus 31-ig.

Augusztus végéig nyitva áll a nevezési, vagyis a képfeltöltési lehetőség a Csillag-Képek 2023 Országos Asztrofotó Kiállításra. Szeretettel várjuk fotóitokat augusztus 31-ig:

Felhívás: https://magyarasztrofotosok.hu/hirek/csillagkepek_2023_felhivas/

Képbeküldési oldal a galéria menüpont alatt érhető el: https://magyarasztrofotosok.hu/csillagkepek2023/


Törökkoppányi Asztrofotós Találkozó beszámoló

Elkészült  a Törökkoppányi Asztrofotós Találkozó képes beszámolója, filmes összeállítása is, itt tudjátok elolvasni, megtekinteni:

https://magyarasztrofotosok.hu/torokoppanyitalalkozbeszamolo/


Tudástár cikkírás és feltöltés

Az egyesület rendelkezik tudástárral, melyet úgy alakítottunk, ki, hogy Wikipédia-szerűen lehessen közösségileg fejleszteni. Szervezünk egy csapatot, mely feltölti a cikkeket, és karban tartja az oldalt, azonban cikkekre, tartalomra és mindennemű további segítségre szükségünk van, amelynek elkészítésében szeretnénk tagtársainkat is bevonni. Tehát, ha úgy érzed, van olyan ismereted, amit írásos formában megosztanál, esetleg szisztematikusan feldolgoznál, jelezz nekünk az info@magyarasztrofotosok.hu, vagy a magyarasztrofotosok@gmail.com email címeken!

Egri Csoport alakulóban

Szerveződőfélben van az első helyi csoportunk, mégpedig az egri Pongrácz Sándor vezetésével. Ennek a megvalósítása még sok lépést igényel, de a csapat már saját észlelőhellyel rendelkezik, és egy kisebb asztrofotós közösséget is szerveztek már. Az előző újhold óta közösségi eseményeket már a MAFE zászló alatt szervezik.

Törökkoppány felújítás és Leader pályázat

Mindeközben zajlik a törökkoppányi Leader pályázat, melynek keretén belül 4 komoly asztrofotós és egy komoly vizuális felszerelést szerzünk be, annak érdekében, hogy ahhoz tagtársaink hozzáférjenek, és olyan komoly nagytávcsöves munkát is tudjanak végezni sötét égbolt alatt, amelyre máskülönben nem lenne lehetőségük. Emelett adott esetben vizuális észlelést is tudjanak végezni, akár bemutatót tartani az érdeklődőknek.

Ennek a pályázatnak a keretén belül augusztus végéig megújul egy helység a törökkoppányi Bajcsy Zsilinszky utcai házban, ahol az eszközök tárolása lesz megoldva. Jelen pillanatban már a padlóbetonozás, áthidalók, új nyílászáró elkészült, a festésre várunk. Jövőre további helyiségek felújítása várható, így huzamosabb tartózkodásra lesz alkalmas az épület, ami hatalmas előrelépés az észlelőbázis használatában.


Sülysáp kamera és szűrőváltó

Sülysápra megérkezett a ZWO ASI 6200MM Pro kamera és a 9 férőhelyes 2”-os StarlightExpress szűrőváltó. Adapterek most készülnek, a szűrőket más támogatásból próbáljuk meg beszerezni, ami remélhetőleg a közeljövőben megvalósul. Addig is hónapról hónapra szervezünk fejlesztési és betanítási alkalmakat. Ezeket a Facebook csoportban hirdetjük meg, bárki részt vehet az alkalmakon. Ne felejtsük, hogy a távcső kezelése bonyolult, ezért annak használatához a betanító eseményeken feltétlenül jelen kell lenned!

Derült eget kíván a Magyar Asztrofotósok Egyesülete!