Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

IC1871 - Lélek-köd részlet

Félig-meddig tesztképnek indult ez, az új Ekos, PHD helyett az Ekos internal guidere meg az új kamera miatt. A balszerencsés Törökkoppányi pénteken készült, Tóth Gáborral fagyoskodtunk fent a hegyen :) Eredetileg szerettem volna lőni még hozzá legalább 1 éjszakát, de csak nem akart jönni derült, viszont nagyon izgatta a fantáziámat mit fogok tudni kihozni az anyagból, úgyhogy végül feldolgoztam a jelenlegi expómennyiséget. Egy éjszakából végülis szerintem nem lett rossz, de még kap majd expót.

Készítette

Tóth Bence

Optika

200/800 Newton

Kamera

ASI294MM

Mechanika

EQ6-R

Helyszín

Törökkoppány

Dátum

2020-11-06

Expozíciós adatok

8 óra Ha, 2 óra OIII

Szűrők

Astronomik Ha, OIII

Hozzászólások

Tóth Bence

Köszi Peti!

Kiss Péter

Szuper lett! Ötletes a kompozíció - nagyon tetszik így ez a "hullám".

Tóth Bence

Köszi szépen Gábor! Nagyon várom már hogy tudjam gyűjteni az expókat és elérje a teljes pompáját a kép :)

Jelinek Gábor

Fasza lesz Bence, egyedi! Ügyes vagy! Nagyon tetszik fent az a kis gömbőc is. ;)

Tóth Bence

Köszi hogy ránéztetek Laci és Peti!
Ezzel a témával azért hosszabb távú terveim vannak :) Mind a két problémát jól látjátok, egyelőre az a 2 óra OIII borzasztó kevés. Ahhoz terveztem még lőni legalább 6-8 órát, akkor a kéket is kontrasztosabbra lehet majd húzni, több részletet, árnyalatot meg lehet majd mutatni azokon a részeken. SII-t is meg akarom majd nézni mennyi van a középső rész körül, sokra mondjuk nem számítok, de szerintem a Ha-OIII határon még az is előhoz némi plusz részletet / átmenetet. Ami meg a kék halókat illeti, azt is akkor fogom tudni eltüntetni ha az OIII réteg már rendben lesz.

Francsics László

Szerintem nagyon szép összhatású kép, bár valóban egy pici kontrasztot még elbírna. Főleg a sárga középső sáv részletei, gazdag árnyalatai egészen lenyűgözőek. A kékekben érzek némi bizonytalanságot, gyengeséget, de azok is rendben vannak, semmi bajom velük, kivéve a kék csillagok kék halóit.
Azokkal a kék halókkal nem lehet valamit csinálni? Sokat zavarnak, azok nélkül pedig eléggé pöpec lenne.

Kiss Péter

Szépek a részletek, a csillagprofilok pedig tökéletesek! A kompozíció is bejön. Az összhatás számomra harmonikus, viszont hiányolok belőle egy kis dinamikát.