Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

NGC1491

NGC1491

NGC...

Egy méltatlanul keveset fotózott ködösséget hoztam nektek...
A Perseus csillagkép közelében található objektum elképesztő halványsága miatt nem túl népszerű az asztrofotósok körében. 44 órányi exopzícióval sikerült előcsalogatnom a részleteit. Leghatékonyabb megjelenítési technikának a keskeny sávú szűrők használata bizonyult. A feldolgozás során két változat készült. Az egyik csillagok nélkül, a másik csillagokkal.
Derültet srácok. :)

Készítette

Bagi László

Optika

Newton Asztrográf 200/800

Kamera

Atik One6 mono

Mechanika

NEQ6 Skywatcher

Helyszín

Hungary-Öcsöd

Dátum

2020-10-10

Expozíciós adatok

Halfa-hidrogén 15 óra, OIII-oxigén 15 óra, SII-kén 10 óra, Lumi 4 óra Összexpó idő: 44 óra

Szűrők

Astronomik 6nm Halfa,OIII, SII. Astronomik LRGB

Hozzászólások

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Nagyon látványos lett mind csillagokkal, mind csillagok nélkül. Látszik, hogy micsoda teljesítményre képes a rendszer. Sajnos az enyém egyre inkább elavul... lassan "decomissioned" állapotba kerül. :)

 Bagi László Bagi László

Szia Gábor. Köszönöm, hogy ránéztél. Annak pedig külön örülök, hogy neked is bejön a csillagtalan változat. Derültet.

 Jelinek Gábor Jelinek Gábor

Szia Laci! Roppant kellemes kis kép lett, nálam is a csillagtalanított verzió a befutó! ;)

 Bagi László Bagi László

Köszönöm Tamás, hogy rálestél a fotóra. Örülök, ha tetszik mindkét változat. Derültet.

 Jámbor Tamás László Jámbor Tamás László

Szia Laci. Nekem tetszik mind a kettő, mindegyiknek megvan a maga varázsa. A csillagtalanított letisztultabb, jobban lehet a részletekre koncentrálni, viszont a másik kép meg nekem természetesebb, viszont a sok fényes csillag megosztja a tekintetemet. Szép fotó lett. Gratulálok.

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Abszolút egyetértek Lacikkal, a világ nem fog visszafele haladni, amit eddig "klasszikus" asztrofotózásnak gondoltunk, az is szentségtörés volt egy korábbi érához képest. Nálam is lapul már november óta egy csillagtalan fotó, várja a pillanatot, hogy sorra kerüljön :)

 Bagi László Bagi László

Az igazat megvallva örülök a kommentednek Francsics Laci. Igen... Szerintem is érdekesebb volt csillagok nélkül ez a ködösség. Talán érdemes a jövőben picit a megszokottól eltérő, de még az asztrofotós etikával nem ütköző megoldásokat kipróbálni. Egyre kisebb a különbség a fotók között. Minden nyári és téli ködösség gyönyörű... Egyre nehezebb valami eltérőt, esztétikusat, figyelemreméltót alkotni. Az új csillagászprogik, képfeldolgozási technikák sokat könnyítettek az asztrofotózás nehézségein. Amikor először voltam Ágasváron, elképzelhetetlennek tartottam, hogy egy jó félórás "flipp" szenvedés nélkül végig lehet fotózni egy éjszakát... Most a Kstar vagy más progik kérdés nélkül brutál profin megoldják ezeket. Hasonlóan a dolog a képfeldolgozás esetében is. Szóval kísérletezzünk... Derület srácok. :)

 Francsics László Francsics László

Szép ez a verzió is, de én érdekesnek tartottam a csillag nélkülit is. Tudom, hogy ez a megszokott módszer, de érdemes kísérletezni más irányokban is, az a csillagmentes változat is izgalmas volt, és releváns lehet a jövőben. Laci, esetleg töltsd fel ide második verziós képnek!
Amúgy nagyon szép a közepe, és én bevallom, nem ismertem.

 Bagi László Bagi László

Szia Peti. Picit nehezíteni akartam a beazonosítást, azért tettem fel csillagok nélkül a fotót. Igen, jól emlékszel. A közepe tényleg viszonlyag könnyen észlelhető, fotózható. A külső részek és a ködösség többi részlete azonban nagyon nehezen adta magát. Legalábbis nekem nagy meló volt jól kifotózni.

 Kiss Péter Kiss Péter

Pedig én úgy emlékszem, a közepe egyáltalán nem halvány. Sok éve rajzoltam még a 11cm-es Mizárral.
Feltöltöd a csillagos változatot is? Fel lehet ide is tölteni képváltozatként, és akkor lehet blinkelni. Nagyon szép lett, de nem vagyok híve a csillagtalanított képeknek.