Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

A Mars és spektruma

2020.10.28.-án este készült a Mars képe és annak hullámhosszkalibrált spektruma. Az egyes azonosítható elemeket SPECTRA OF REFLECTED SUNLIGHT FROM PLANETS, Publications of The Korean Astronomical Society researchgate-n megjelent cikk segítségével azonosítottam. Külön színkóddal megadtam, hogy mely elemek eredete a Nap, Mars illetve a Föld atmoszférája. Valahol ez is asztrofotó, csak annak egy másik kategóriája.

Készítette

Kereszty Zsolt

Optika

Celestron C14 Edge HD OTA

Kamera

ZWO ASI 1600 MM Pro hűtött + Dados spektrográf

Mechanika

Fornax 152, FS2 konroller

Helyszín

Győr, Corona Borealis Csillagvizsáló ( CBO )

Dátum

2020-10-28

Expozíciós adatok

300 x 60 msec

Szűrők

-

Hozzászólások

Kereszty Zsolt

A Marsra nem vezettem hiszen a 300 x 60 msec 18 sec alatt összejön és hát ugye én egy tuningolt Fornax 152 nagymechanikát használok FS2-vel. Itt nem kell ennyi idő alatt vezetni, a Mars egy helyben áll kb. A rés pedig kb. a CM-en volt.

Francsics László

Abszolut helye van itt!
Ha jól értem, akkor vezetned kellett a Marsra, hogy a rés rajta maradjon a korongon?

Kereszty Zsolt

A résspektrográfom 3 különböző szélességű réssel rendelkezik, sorrendben 25, 35, 50 mikron, a Mars spektrum a 35 mikronossal készült. Ez kellően keskeny a Mars egy adott sávjához, durván 11 pixel széles a kb. 180-200 pixeles Marsnál. A jó spektrumhoz sok fény kell, ergo a sötét területekhez meg távcső átmérő (de nagyon sok, akár méteres...).

Kereszty Zsolt

Köszönöm a kedves szavakat. Egyesületünk "Asztrofotózásról" menüpontja ezt a fajta eredményt említi is, mint önálló műfaji kategóriát, melyet "Diagram jellegű felvételek, extrém jelenségek megörökítése" néven nevezi. A felvétel egyébiránt a leírásban megadott ún. résspektrográffal készült. További részletek weblapomon itt: http://crbobs.hu/csillagaszat/spektroszkopia/

Feltóti Péter

A fotografikus észlelések szerintem nagyon értékesek és sajnos nagyon kevés van belőlük. Emiatt nincs külön kategória erre a galériában, de azért értjük, és itt a helye!

Francsics László

Ezt nehéz asztrofotóként értékelni, de attól még rendkívül tanulságos. Tulajdonéppen előre várható, hogy a Nap, A Mars és a Föld lágköre által keltett absorpciós vonalak is megjelennek, de ilyen szemléletesen én még nem láttam. Gratulálok!

Az mennyiben jelentett gondot a spektrum felvételénél, hogy a Mars kiterjedt, és nem pontszerű?

FrL

Kiss Péter

Nagyon jó és érdekes! Főleg így az értelmezéssel együtt. Mekkora területről jut fény a spektrográfba? Olyat lehetne csinálni pl, hogy csak a Mars egyik feléről, mondjuk a sötétebb területekről készülne színkép?