Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

A Mars láthatósága 2020

A hónap képe: 2020. október

A Marsról készült sorozatom a győri Corona Borealis Csillagvizsgálóban készült 2020. április 04 és 2020. október 08. között. A bolygó átmérője az eltelt fél év alatt 6,5"-ről 22,6"-re nőtt. Az egyes éjszakákon a seeing rendkívül változó volt a 3/10-től egészen a 7-8/10-ig, a képek egységes normalizálása volt elsősorban a feladat. Régóta terveztem a egy kellő magasságon lévő Mars oppozíciót és láthatóságot megörökíteni, ennek első fele most itt látható. A hajnali és alkonyati bolygóperemnél az utolsó képen a talajmenti (?) ködkiválás/felhőképződés jól felismerhető, csakúgy mint a látványos Olympus Mons és annak kalderája ! A sorozaton egyben jól tanulmányozható a déli félteke fogyó hósapkája.

Készítette

Kereszty Zsolt

Optika

Celestron C14 Edge HD OTA

Kamera

ZWO ASI 462 MC + ZWO ADC

Mechanika

Fornax 152, FS2 konroller

Helyszín

Győr, Corona Borealis Csillagvizsáló ( CBO )

Dátum

2020-10-20

Expozíciós adatok

4 - 5 mec

Szűrők

Baader UV+Ir cut + Astronomik ProPlanet 742, 807 infra, 850 ir

Értékelések

Hazánkban talán egyedülálló ez a bolygó sorozat felvétel, mely a Mars látszó átmérőjének növekedését, tengelykörüli forgását és a sarki hósapkának a visszahúzódását is megmutatja nekünk, ilyen egyenletes és ritka jó minőségben.

Francsics László

Zsolt egy rendkívüli ritka és nehezen elkészíthető "tablóképet" rakott össze, ami fél éve munkáját öleli fel.
Nagyon jól szemlélteti Mars és Föld távolság csökkenését, a bolygó átmérő növekedésével.
Gratulálok ehhez a nem mindennapi képhez!

Kajfis Tamás

Zsolt fényképe több szempontból is értékes: elkápráztat és egyben mesél is a szemlélőjének. A 2020-as Mars oppozíció "tablóképét" méltán emelte ki a zsűri. Gratulálok!

Majzik Lionel

Ez egy nagyon jó tablókép sikerült tablókép a Mars bolygó "fázisairól". Nagyszerűen mutatja be, ahogy egyre közelebb és közelebb kerül a földhöz. Ráadásul a marsi jégsapka kiterjedésének változása is nagyon jól követhető!

Dezső Attila

Hozzászólások

Kereszty Zsolt

Köszönöm fiúk. Igen, 2020. szeptember 3.-án volt a marsi napforduló a Marson és megkezdődött a nyár, ezt megelőzően már júliustól várható volt a Déli Poláris Sapka (SPC) intenzív, gyors olvadása. Ezt a folyamatot láthatjuk a képsorozaton.

Kiss Péter

Nekem is tetszik! És, hogy most nincs bekeretezve, csak az egyszerű fekete hátteret hagytad meg, szép letisztult összhatást eredményez.

Francsics László

Kifejezetten látványos sorozat.
Egészen feltűnő, ahogy elszublimál a Mars hósapkája. Eddig ez számomra nem is volt világos, hogy ennyire visszahúzódhat.
FrL