Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

NGC78222

A hónap képe döntős: 2022. november

A hónap képe döntős: 2022. december

Szóval az történt, hogy beneveztem korunk 350D-jére, azaz a méltán nagy innovációnak tartott - vagyis inkább a CMOS innovációs hullám aktuális csúcsának tekinthető - ZWO ASI2600 MM kamerára. Mint minden új cucc esetén, a jól bevált rendszer megbolygatása okoz megoldandó problémákat. Jelen esetben a ZWO szűrőváltóban van egy jelentős, 0,5 mm-es hiba, ami miatt a szenzor egyik fele tökig betekert tilt adapterrel is távolabb van a korrektortól, mint kéne, a kép többi részén meg erősen dől a fókusz sík befelé. Ez látszik is a jobb felső sarokban a csillagokon, bár szerintem ha nem írom, nem is tűnik fel annyira. Ennek orvoslása folyamatban van. Ami a kamera képességeit illeti, rászolgál a hírnevére, a fotó igazából a kamera kipróbálása miatt kezdett el készülni, bár azért reménykedtem benne titokban, hogy lesz értelme rendesen megtervezni, és hát megdöbbentően jól teljesít a cucc keskenysávban. A korábbi kameráimhoz szokva ennyi expo idő után szoktam csak először összerakni a nyerseket, hogy lássam, vajon mennyit kell még hozzá lőni. Nos itt az első ilyen próbából ki is esett ez az első véglegesnek nevezett verzió. A zajnak, és a kínlódásnak nyoma sincs. Persze lehet, hogy most jön egy két komment, ami miatt kezdem elölről a feldolgozást, de annyi baj legyen. Ne kíméljetek.

Pár gondolat a képről: Mivel a kamera érkezése kényszerített azonnali és ad-hoc témaválasztásra, azt az objektumot választottam, ami a legideálisabb helyen van, így lett az NGC7822 a célpont, amit viszont egyébként valszeg nem fotóztam volna, másrészt mégannyira sem akartam azt, hogy egy újabb 1 000. "Ördögfejet" fotózzak. Ezért kimondottan szándékoztam úgy komponálni és feldolgozni a képet, hogy semmiképp se kiskutya meg ördögfej legyen az, ami mindenkinek eszébe kell hogy jusson a fotóról. Tehát próbáljátok meg elfelejteni a konvencionális antropomorf beidegződéseket és friss szemmel tekinteni a kompozícióra. Mondjuk simán lehet, hogy így sem működik :)

Készítette

Feltóti Péter

Optika

200/800 carbon asztrográf

Kamera

ZWO ASI2600MM

Mechanika

Skywatcher NEQ6 pro GoTo

Helyszín

Törökkoppány, Halásztelek

Dátum

2022-11-01

Expozíciós adatok

13,5 óra Halfa - 10 óra OIII - 10 óra SII

Szűrők

Astronomik 2" 6 nm H alpha, OIII, SII

Hozzászólások

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Köszi srácok a kommenteket. Örülök, hogy tetszik a first light ebben az unortodox kompozícióban is. Meglátjuk, mit tartogat a cucc még.
A lila halók nekem is feltűntek, olyannyira, hogy itt már erősen kezelve is vannak, mégis látszanak. Ha jobban bizgettem, akkor is max nem lilák lettek, hanem valamilyen más színűek, de maradtak. Amúgy valszeg igen, az SII-ről jönnek, illetve az OIII-ről. Amúgy szerintem mindössze az van, hogy itt több a fényes csillag, mint más korábbi fotóimnál... szerintem... illetve lehet, hogy jobban fel is van húzva a kép, mert hogy hagyja magát húzni :)
A kontraszttal még valóban érdemes lenne játszani, megnézem, amit javasoltál. Az első feldolgozásnál igazából az volt a bajom, hogy bár egyensúlyban volt minden, de nem ragyogott a kép, ezért húztam is rajta, és kontrasztosítottam is, így a fényes rész valóban kifényesedett, és kifehéredett, de a ragyogást márpedig a fényes rész adja, és gondoltam ennyit megér. Megbizgetem még azért, köszi az észrevétel :)

 Tóth Bence Tóth Bence

Szia Peti! Örülök hogy bevált az új kamera, jövő héten bejusztírozzuk :D
Nekem tetszik ez a kompozíció, jó ötlet volt így csinálni, különösen így, hogy a jobboldali részt is ennyire fel lehetett húzni, és nem ment el a kompozíció egyensúlya. A jobb felsőben tényleg látszik amit írsz, viszont szerintem ekkora méretben nem zavaró, valószínűleg sokaknak fel se tűnik. A csillagoknak amúgy szép a lefutásuk, meg összességében a köd/csillag arány is tetszik. Nagyon jó a kép dinamikája, a sötétködös részek is szépen jönnek és tele vannak részletekkel! Felbontás is fasza, bár valszeg ezt külön ki sem kell emelni a képeidnél :)
Két apró észrevételem / kérdésem lenne csak. Itt-ott vannak halvány lilás részek a fényes csillagok körül (gondolom az SII csillagokból) ami más keskenysávos fotóidon nincs, azért nem tudtam mennyire szándékolt volt ez most. A másik hogy a nagyon fényes részeket én lehet hogy picit visszafogtam volna, kicsit mintha elveszne belőle a szín. Ez mondjuk inkább csak tipp, nem tudom mit enged az anyag, illetve akkor is megtartható marad-e ez a jó dinamika az intenzitásban.

Dr. Ruszkai Ákos Dr. Ruszkai Ákos

Látszik, hogy mennyire nem vagyok otthon a mély világűrben, hogy ha nem írod le ez melyik objektum, fel se ismerem, annyira más mint amit megszoktunk. Mindenhogyan klasszis kép, gratulálok!
Ja, és gratula az új kamerához is, hulljon rá további sok szép kozmikus foton!

 Kollár István Kollár István

Telefonon nézve egymás felett van ugyanarról az objektumról képünk. Ez így nagyon jó, mert így jobban le tudtam csekkolni, hova is kellene eljutni egyszer felszerelésbe és tehetségbe (-:

 Papp Bence Papp Bence

Minöségi kép lett. Nagyon tetszik. Erösen hónap képe esélyes :P

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Köszönöm, hogy írtatok.
Luca, azt hiszem nekem ennél fontosabb elvárásom nem is igen van egy fotóval szemben, minthogy legyen "űrös", azaz élethű, hihető... szóval köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy sikerült ezt a hatást elérnem.
Laci, ez azért látszott a DSS-en, de az nem volt biztos, hogy működni is fog, örülök, ha úgy látod, hogy volt értelme így komponálni.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Nagyon látványos lett Peti! Nem is gondoltam, volna, hogy a jobboldal ennyire tele van részletekkel, meg hogy egyáltalán ennyire fényes. Jó lett ez a megszokottól erősen eltérő féloldalas kompozíció,

 Bartek Luca Bartek Luca

Eloszor is gratulalok a gyonyoru kephez! Ahogy neztem, az jutott rola eszembe hogy ez pont ugy nez ki, mint amire az ember gondol hogy "vilagur", anelkul, hogy konkret objektumra fokuszalna. Szerintem, ha beirnank, hogy "outer space" valami mesterseges intelligencias kepgeneratorba (amik manapsag mindenfele feltuntek), hasonlot generalna le! - Mindezt termeszetesen dicseretnek szantam