A május 10-11-i nagy sarkifény jelenség

A legszebb magyar asztrofotósok az auróra jelenségről

2024. május 10-ről 11-re virradó éjjel különleges látványban lehetett része azoknak, akik felnéztek az égre. Egy, a Földet az éjszakai és a hajnali órákban elért G5-ös erősségű mágneses vihar miatt ugyanis a jelenlegi, 25-ös napfoltciklus-maximum eddigi leglátványosabb sarki fényét figyelhettük meg – egy olyan jelenséget, amely többnyire csak az északi és déli pólushoz közel fordul elő.


Sarki fény hazánkból

Az utolsó 10 évben rendkívülinek mondható, bár történelmi viszonylatban nem kirívó eseményért az AR 3664 óriási napfoltcsoport a felelős, ami május első felében uralta központi csillagunkat, és az eddigi napfoltciklus legnagyobb foltcsoportja volt. Egy koronakidobódás által okozott sarkifény jelenség a világ számos pontjáról látható volt az északi és déli féltekéről egyaránt.

Számos asztrofotós tagtársunk ragadott fényképezőgépet, és örökítette meg ezt ritka és lenyűgöző színekben pompázó jelenséget az ország több pontjáról és a határon túlról is.  Az ő képeikből készült az alábbi válogatás.

A válogatás a legszebbekből, a teljesség igénye nélkül

Ágoston Zsolt éppen a VCSE Őrimagyarósdon tartott májusi VCSE észlelőhétvégéjén kapta lencsevégre a távcsövek és asztrofotós felszerelések hátterében tündöklő sarki fényt.

Ágoston Zsolt - Sarki fény Őrimagyarósdon

Székely Viktor bejárta az országot, és a Velencei-tő felől is készített egy nagyon látványos panorámaképet.

Székely Viktor - Auróra - Agárdi kilátó

Pekkert Péter a Déli-Bakonyra tekintő, a hegység felett ragyogó jelenségről készített nagyon szép felvételt. A távoli lokátor, vagy TV-torony apró fénye a hegycsúcson szemléletesen érzékelteti a jelenség nagyságát és emberfeletti dimenzióit.

Pekkert Péter - Sarki fény a Déli-Bakony felett

Kozma Lászlónak Tápiószőlősről nyílt lehetősége arra, hogy elkészítse élete első aurora borealis fotóját.

Kozma László - Sarki fény Tápiószőlősről

Szabó Péter Debrecen mellől csípett el egy látványosabb, szabad szemmel is nagy élményt nyújtó kitörést. A panorámafelvételen a pirosas-rózsaszínes színekben játszó sarki fény mellett az éppen lenyugodni készülő Hold is látható.

Szabó Péter - Sarki fény panoráma

Kecskés Bertalan eredetileg egy time lapse videót készített a jelenség változásáról a helvéciai pusztából, ennek az egyik kivett képkockája ez a fotó.

Kecskés Bertalan - Aurora Borealis pillanatok

Soponyai György hajnali fél egykor készítette ezt a látványos, nagylátószögű képet Mogyoród mellől.

Soponyai György - Sarki fény Mogyoród felett

Tóth Gergely negyed egy körül, a kitörés talán legintenzívebb szakaszának végén készítette ezt a szemet gyönyörködtető kompozíciót a jelenségről a zeleméri templomrommal az előtérben.

Tóth Gergely - Sarki fény a zeleméri templomromnál

Majzik Lionel Pándról készített különleges perspektívából képet a sarki fényről, amelyen jól érzékelhető, ahogyan a jelenség csaknem a fél-kétharmad égboltot beterítette.

Majzik Lionel - Sarki fény panoráma

Még a sarki fény kezdetén, este fél 11-kor csinálta ezt a képet Székely Viktor Etyekről, aki több helyszínt is végigjárt az éjszaka folyamán.

Székely Viktor - Aurora Etyek

Wieszt Henrik Szomor mellől, a Gyermely felé vezető út mellett lévő feszületnél kapta lencsevégre a sarki fényt, amely kezdetben piros, később inkább már lilás árnyalatokat vett fel, ám leírása szerint az ég alja mindvégig zöld színű maradt.

Wieszt Henrik

Schmall Rafaelt a Zselici Csillagparkban távcsöves bemutató közben érte a jelenség. Amikor már a zenit is ragyogott, úgy döntött, itt az ideje egy nem mindennapi képet lőni a Göncöl-szekérről.

Schmall Rafael - Inhumánus

Török Zoltán a kaposfüredi pusztaságból fotózta ezt a megkapó látványt.

Török Zoltán - Lángoló Pusztaság

Vágenhoffer Kristóf egy iPhone 15 mobiltelefonnal örökítette meg a sarki fényt, ami Győrszemeréről is nagyon látványos volt.

Vágenhoffer Kristóf - Aurora

Balázs Gábor így látta Dabasról a hajnali kitörést. Ezen a képes is látható a rózsaszínes árnyalatok mellett a világos zöld szín is, ami a napszél részecskéi által a légkörben található oxigén ionizációja nyomán jön létre.

Balázs Gábor - Sarki fények Dabasról

Terebesi Dénes Abádszalókról, az egyik tisza-tavi gátról örökítette meg a tópart és a horizont felett derengő sarki fény kompozícióját.

Terebesi Dénes - Derengő sarki fény a Tisza tó felett

Határon túli tagjaink közül Kádašy Endre a szlovákai Šúrovcéből fotózta le a sarki fényt, ez volt az első alkalom, hogy sikerült megörökítenie ezt a jelenséget.

Kádasy Endre - Aurora Borealis

Bartek Luca Lucomagnóból, a svájci Alpok hegycsúcsai közül fotózta a jelenséget, amelyen a hegycsúcsokon foltokban található havon visszatükröződő színek is látszanak.

Bartek Luca - Rózsaszín hegycsúcsok

Altmann Tibor Svédországból készítette ezt az igen látványos kompozit képet, ahol még a Skandináviához képest is erősebben és intenzívebben pompáztak a színek az égen.

Altmann Tibor

Végül, de nem utolsó sorban egy rendkívül különleges felvételt teszünk közzé. Tóth József a 2024-es májusi namíbiai expedíció alatt aznapi az aurora borális tökéletes tükörképét, az aurora australist tudta a magyarországi jelenséggel egyidőben megfigyeli, a Bak-térítő közeléből. A horizont közelében látható sarkifény felett a déli Tejút íve látszódik.

Tóth József - Sarki fény Namíbiából