Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M94

M94 - Crop

M94 - Crop ChNR

M94

A hónap képe döntős: 2021. április

Az inspirációt ehhez a képhez Kiss Peti kitűnő felvétele adta nekem amit tavaly tavasszal publikált. Akkor megfogadtam hogy amint lehetőségem lesz rá én is megpróbálkozom ezzel az objektummal, és ennek most szerencsére el is érkezett az ideje.
A kép címe M94, és habár nyilván a képen ez a fő látványosság, nekem mégis szinte egy mellékszereplővé vált a (háttér-)galaxisok kavalkádjában. Ennek a képnek a feldolgozása olyan élményt jelentett számomra, ami azokat az időket juttatta eszembe amikor és amiért elkezdtem asztrofotózni. A rácsodálkozást, és azt az érzést hogy mi minden van ott kint, amit a mi "egyszerű" eszközeinkkel is láthatunk ha elég sokáig nézzük. Azon kaptam magam hogy elkezdtem azonosítani a háttérgalaxisok egy részét, és habár a legtöbb nem is szerepel, vagy csak minimális adatokkal semmilyen általam ismert adatbázisban (vizier, simbad, SDSS, ....) a fényesebbek közül sikerült néhányat beazonosítani. Például PGC2175795, közel 3.3 milliárd fényéve található tőlünk, vagyis mikor azok a fotonok útnak indultak amit most a szenzor érzékelt még épp csak kezdett kialakulni a Földön az élet legprimitívebb formája.
Hogy miért is érdemes kijárni Törökkoppányra fotózni? Hát ezért ... (a jó társaság mellett persze :) ) mert ott ezt tudja az ég Zenitben. Ha legközelebb eluralkodna rajtam a lustaság hogy nem autózok 5 órát egy éjszakáért, csak előveszem ezt a képet. És már pakolok is.
Hajrá TK! :)

Készítette

Tóth Bence

Optika

200/800 Newton

Kamera

ASI294MM

Mechanika

EQ6-R

Helyszín

Kozárd, Törökkoppány

Dátum

2021-04-08

Expozíciós adatok

8.5 óra L, 3.75 / 3.75 / 3.75 óra RGB

Szűrők

Astronomik deep sky RGB, L2

Értékelések

Nagyon ritkán látni egy amúgy halvány galaxist ilyen fényesen ragyogni. Ehhez rengeteg expozícióra és nem mellesleg kifinomult képfeldolgozási eljárásra van szükség. Ebben az esetben mind a kettő rendelkezésre állt.

Francsics László

Hozzászólások

 Tóth Bence Tóth Bence

Sziasztok! A diszkusszió kedvéért feltöltöttem egy croppolt változatot, ami kapott egy pici célzott színzaj szűrést. Ezen jobban keresni kell az oda nem illő foltokat, ugyanakkor az összképen talán még nem változtat. Nekem erről a témáról még Patrik mondása jutott eszembe amit akkor hallottam mikor beléptem az egyesületbe. "Lábra is gyúrni kell" :) Hiába a több mint 10 óra RGB anyag jó ég alatt, azért az a haló baromi halvány, szóval csodák nincsenek... de talán ez még egy vállalható kompromisszum

 Tarczi Patrik Tarczi Patrik

Nekem kifejezetten tetszik, hogy nincs legyalulva a színzaj. Ezzel a csillagok színe (és a fotó egésze) szélesebb színspektrumon mozog. Zajszűréssel csökken a dinamikája a színeknek (valamennyire). De egyébként abban egyetértek, azok a kis pici, észrevehetetlen foltok, valójában nincsenek ott. Talán ez megint szájíz kérdése.

 Csordás Péter Csordás Péter

Tényleg elképesztő ez a mélység. Irigyellek, hogy így meg merted húzni - a sajátomnál én sokkal visszafogottabban álltam neki -, izgalmas lett. Amit javítanék, a haló színzaja. A lila, zöld, foltok benne biztos nem a gx saját színe, tipikus szaturálás utáni színzaj. Ezt abszolút tapasztalatból mondom, mert nekem pont ilyen lett a haló, csak nyilván a foltok véletlenszerűen más elrendezésben.

 Tóth Bence Tóth Bence

Köszi szépen Lionel!

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Nagyszerű munka Bence! Az átlós kompozíció és a mély háttér külön egyedivé teszi!

 Tóth Bence Tóth Bence

Köszi Rafi! Érdemes ismerkedni vele, hálás téma :)

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Minőségi kép lett. A közepe is tetszik, bár még nem ismertem meg ezt az objektumot, de lassan nálam is gyűlnek hozzá a szükséges nyersek.

 Tóth Bence Tóth Bence

Köszi szépen Lénárd!

 Panyik Lénárd Panyik Lénárd

Nagyon szép részletek jönnek elő !Gratulálok !

 Tóth Bence Tóth Bence

Köszönöm Laci!

 Francsics László Francsics László

Elsőre nekem furcsa volt, de többedszeri ránézésre nagyon bejön ez a ragyogás! Gyönyörűen megcsináltad.

 Tóth Bence Tóth Bence

Köszi szépen Peti és Peti!
Nagyon örülök hogy tetszik. Akárcsak a dinamika, a zajszűrés módja és mértéke is egy kritikus pont, mivel minden képnél, témánál máshogy kell, érdemes foglalkozni vele. Ráadásul (legalábbis nálam) a feldolgozás első lépései között szerepel, bármiféle nemlineáris művelet előtt. Itt nagyon észnél kell lenni, mert az esetleg bevitt problémák csak a feldolgozás későbbi fázisaiban lesznek szembetűnőek. Én úgy látom ehhez kell igazán a gyakorlat, tapasztalat hogy érezze az ember meddig érdemes / szabad elmenni, anélkül hogy rögtön látná a végeredményt.

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Nekem is elsőre feltűnt, hogy milyen mély a háttér, tényleg már-már elviszi a show-t a galaxis elől. A másik, amit megjegyeztem magamnak, az az, amit Patrik is ír, hogy mennyire szépen van "nemszűrve" a zaj. Ez a zajosság konkrétan szép, és hozzátesz a fotóhoz. Hadd éljek egy olyan képzvarral, hogy ezt a fotót kényelmes nézni. Tökéletes összhangban van a feldolgozás a nyersanyaggal és az ég adta lehetőségekkel, gyönyörű a leképezés és minden a helyén van. Érdekes viszont, hogy ami a galaxis illeti, én inkább azt érzem, hogy noha fényes a galaxis, de kicsit kilapult a dinamikája. Én lehet, hogy pont egy kis kontrasztot hiányolok belőle úgy, hogy a sötét lenne sötétebb. De ez szubjektív vélemény, nem von le semmit a fotó értékéből. Gratula.

 Kiss Péter Kiss Péter

Bence, ez szuper lett! Tetszik, hogy a galaxis ragyog, a külső gyűrűjének szép a lefutása, jó a dinamika. A háttér egészen kiváló, nem emlékszem olyan képre, ahol ennyire mély és gazdag lett volna az Univerzum sötétsége. Ami még tetszik, hogy nincs agyondolgozva, esztétikus a feldolgozás. A közepe számomra egy kicsit "keményre" sikerült, de tudom, hogy nehéz ügy, nem is vállalkozom rá, hogy megmondjam a tutit mert én se tudom. Örülök, hogy inspirált a képem, és gratulálok, mert a lécet sikerült egy nagyságrenddel feljebb tenni!

 Tóth Bence Tóth Bence

Köszi Patrik a dícsérő szavakat és a részletes hozzászólást! :)
Mikor elkezdtem februárban gyűjteni az expókat, még nem tudtam mennyire lehet majd felhozni a hátteret, milyen részleteket lehet előcsalogatni a galaxisból úgyhogy probáltam olyan kompozíciót találni, ami nagyobb látómezőben, és egy esetleges szűkebb vágásban is megállhatja a helyét.
A galaxismag környéke az valóban egy kompromisszumos terület. Nem csak itt, hanem általánosságban is. Megtalálni azt az egyensúlyt, ahol még azért tudsz mutatni részleteket, de nincs túlságosan visszafogva... itt talán tényleg lehetne még engedni, ezen is finomítok majd még picit a vágott képen.

 Tarczi Patrik Tarczi Patrik

Szia Bence!
Na ez igen. Vérbeli galaxis fotó. Megannyi részlettel, színekkel, mélységgel. És mindezt nem űrtechnikával, ez még mindig az a 200as Newton amit jónéhányan használunk, bár lassan lehet nagyobb átmérőt is hazudhatsz a képek mellé.. :)
Örülök neki, hogy a sok keskenysávos fotó után egy kicsit kézzel foghatóbb LRGB színvilágot is játszi könnyedséggel prezentálsz.
Kifejezetten tetszik, hogy ellipszis alakú M94-et enyhén átlósan helyezted el. Nem tudom szándékos-e. Olvasva az élménybeszámolód, tudom hogy direkt hagytad nagy látómezősre a fotód, viszont lehet érdemes lenne, M94 kivágást is publikálni. Mint klasszikus fotó, úgy talán jobban megragadja a tekinteteket.. Főleg, hogy szerintem van még felbontásbeli tartalékod, a kicsi pixelek, jó ég, jó kezek miatt.
És még egy dolog, ami igazán tetszik, nem kented szét a hátteret zajszűréssel. Okosan szűrted, igényesen. Az előző Medúza-köd fotódnál ez nem annyira tetszett, darabos volt a köd, illetve több részlet is, de most kárpótoltál érte. :)

Le a kalappal, hogy erősen kihúztad a halvány részleteket, emiatt nagyon is él a kép. Jó a dinamika. Viszont ha teljesen az én ízlésvilágomra támaszkodok, talán egy kicsit a dinamika különbségek prezentálása, amit hagyhattál volna természetesebbre. Talán egy picit kevésbé HDR-es hatás közelebb áll az én látásmódomhoz. Gondolok itt arra, hogy a mag nagyságrendekkel fényesebb, mint a külső régiók. Persze tudom, hogy úgy magban rejlő részletek tárházát nem tudod úgy megmutatni, és akkor biztos lenne valaki aki remegő hangon megjegyezné, hogy jó-jó, de a magban lehetne több részlet, vagy kontraszt.. Talán ezzel ne is foglalkozz épp emiatt. Inkább egy választási lehetőségként gondolok erre, amit érdemes megfontolni, vagy talán még egy picit úgy alakítani a feldolgozást, hogy a kecske is jól lakjon, de a káposzta is megmaradjon.