Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

IC1848 Lélek-köd

Hosszú ideje nem töltöttem fel képet az oldalra. Be kellett látnom, hogy a korábbi akromátom igen korlátozottan használható fotózásra. Néhány hónapja azonban sikerült beszereznem egy kis triplet apot. Azóta élvezem a szines csillagokat, a nagy látómezőt, már amikor az időjárás engedi.
Még ismerkedünk, a finomhangolások még hátravannak, legalábbis úgy érzem, hogy van még min finomítani. Mindenesetre szeretném megmutatni első olyan képem, ahol külön készítettem a csillagokhoz szűrő nélkül alapanyagot és igyekeztem egyben feldogozni ezeket.

Készítette

Lászka Norbert

Optika

Technosky 80/480 OWL + 0,8x korrektor

Kamera

ASI 294MC Pro

Mechanika

HEQ5 Goto

Helyszín

Budapest, XXII.

Dátum

2022-12-17

Expozíciós adatok

27x600sec Lenhance + 40*60sec IRUV

Szűrők

Optolong L-enhance

Hozzászólások

 Lászka Norbert Lászka Norbert

Köszönöm Laci a véleményezést. Ez volt az első olyan képem, ahol már tudtam színes csillagot adni az Lenhance ködhöz. Már ezt is nagy előrelépésnek tekintettem. Természetesen utánanéztem, hogy másoknál ez hogyan néz ki, de valahogy nálam a közepe ugyan kékes lett, de nem olyan, mint a neten máshol, ezért azt a verziót elvetettem. Meg fogom nézni, hogy mit tudok kezdeni ezzel a képpel, hátha sikerül az általad javasolt dolgokat abszolválni. És igen, a csillagok néhol beégtek. Nincs még tapasztalatom RGB csillagokkal, Lenhance csillagokkal pedig nem nagyon kellett vigyáznom.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Szervusz! alapvetően ez egy jó kép lett! A bal felső sarkot leszámítva jó az leképezés, a csillagok szépek (picit néhol túlságosan be vannak égve). A részletek nagyon jó, sőt egészen halvány jelenségek is látszódnak a képen, például balra fent egy porköd. Viszont jó lenne a hátteret, sőt talán az egész kép fényességét lejjebb venni, így nőni tudna a kép dinamikája. Sőt még a kékeket erősíthetnéd, szerintem abból van kevés, ha a ködösség egyensúlyát nézem.