Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Az Androméda galaxis

A 2018-as nagy őszi projekt az Androméda mozaik elkészítése volt. 3 panel, 6 éjszaka kint a Pilisben, a legnagyobb asztrofotós élményeim egyike. Mai szemmel nézve hihetetlen, hogy Budapesthez ilyen közel, szűrő nélkül sikerült összehozni RGB-ben. Természetesen volt gradiens, fényszennyezés, meg tábortűz a távcsőtől 30 méterre, viszont az éjszakák többsége még kellemes volt, és nem kellett 150 km-t vezetni az észlelőhelyre. A paneleket sikerült még lineáris állapotban összeilleszteni, így lehetővé vált a dekonvolúció Pixinsight-ban ami nagyon szép részleteket eredményezett. Így utólag tök jó visszagondolni a feldolgozásra, de azért elég nagy szívás volt.

Készítette

Kiss Péter

Optika

SW 200/800 Newton

Kamera

Canon 600d átalakított

Mechanika

SW EQ6-R

Helyszín

Pilisszentkereszt, Pilisszentlélek

Dátum

2018-09-07

Expozíciós adatok

3 x 190 x 3 perc, iso 800

Hozzászólások

Kiss Péter

Bence, örülök, hogy motivál a képem! :) Kellett hozzá szerencse is az időjárás részéről, de nagyon megérte belevágni. A mai napig ezt a képet mutatom meg elsőnek, ha valaki érdeklődik a képeim iránt.

Tóth Bence

Örülök hogy feltetted ide is ezt a képet! :) Tudod hogy én is tervezegtek hasonlót már egy ideje, de valahogy mindig keresem a kifogásokat miért nem álltam még neki. De mikor megnézem ezt a képet az mindig tud adni egy adag motivációt hogy érdemes lenne belevágni :)