Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M 33, NGC 598, Triangulum galaxis újra feldolgozva

Az M 33 mérete és közelsége lehetővé teszi, hogy annak részleteit jobban szemügyre vehessük az összegzett képen. Ezúttal egy szűkebb kivágást alkalmaztam, hogy a galaxis kitölthesse a teljes látómezőt és jól megmutathassa spirális szerkezetét, központi régióját, hömpölygő porsávjait, csillagképzési régióit és csillaghalmazait. A galaxis különféle objektumai a központi régió környezetében sűrűbben, onnan kifelé haladva pedig egyre ritkásabban fellelhetőek.
Nem tudtam hogyan boldogulok majd a nyersanyag feldolgozásával, ezért biztos, ami biztos három éjszakát szántam a fotongyűjtésre, mert sok részletet akartam látni. Összességében valamivel több, mint 13 órát exponáltam az M 33-at. Sokáig neki sem álltam a feldolgozásnak, mert nem éreztem magamban elég tudást, ami a képfeldolgozás rejtelmeit illeti. Jól akartam csinálni, mert imádom ezt a galaxist. Szóval adtam magamnak némi időt és decemberben nekiálltam a munkának. Azóta eltérő módszerekkel, azokat próbálgatva többször is újra feldolgoztam a nyersanyagot azzal a céllal, hogy még több részletet csalogassak elő. (Meg azért, hogy foglalkozhassak a hobbimmal borús időben is.) Úgy érzem ez a változat sikerült a legjobban. A képfeldolgozást a PixInsight programmal végeztem.

Készítette

Galambos Gábor

Optika

Sky-Watcher Quattro 200P 200/800

Kamera

Canon EOS 700D átalakított

Mechanika

Sky-Watcher HEQ-5 Pro GoTo

Helyszín

Csomorkányi templomrom és Kardoskúti kilátó

Dátum

2022-10-19

Expozíciós adatok

269x180 s (13,45 óra); 145/3x20/60 db dark/flat/bias; ISO 1600

Hozzászólások

 Galambos Gábor Galambos Gábor

Nagyon örülök, hogy elnyerte az elismeréseteket az M33 fotóm. Köszi mindenkinek! Ezen az úton szeretnék haladni tovább! Csak legyen már derült!

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Gábor, töretlen a fejlődés, nagyszerű munka minden tekintetében! :)

 Papp Bence Papp Bence

Nekem is nagyon tetszik. Berakom háttérnek :)

 Tóth Bence Tóth Bence

Egyet kell értsek a többiekkel, nagyon szép fotó lett Gábor! Nekem azt tetszik benne a legjobban ahogy szépen csillagokra bomlik. Színek is rendben vannak, meg az egész kép nagyon jól egyben van, grat!

 Balási  Álmos Balási Álmos

Nagyon szép kidolgozás! Gratulálok! Majdnem hihetetlen, hogy nincs benne keskenysávú anyag, nagyon szépen jönnek a Ha régiók is.

 Tóth Tibor Tóth Tibor

Nagyon szép lett, büszke vagyok rád Gábor!

 Galambos Gábor Galambos Gábor

Köszi Laci! Nagyon örülök a véleményednek. A nyersek még abból az időszakból valók, amikor kínlódtam a helyes jusztírral, minden kitelepüléskor variáltam a szenzortávval, szóval hiányzott a tudás és tapasztalat. Ráadásul a három kitelepülés közepette még a Newton távcső póklábait is kicseréltem, tehát nagyon vegyes az M 33 alapanyag. Még Holdas rész éjszaka is van benne. Az biztos, ha beáll a rendszerem (vannak még fejlesztési terveim), valamint gyűlik a tapasztalatom, akkor újra ráfordulok erre az objektumra.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Ez a magas színvonalú kép hamar elérkezett, gratulálok!
Biztos lehet még tetézni keskenysávval, meg még jobb kollimációval, de ez így ahogy van, nagyon rendben van!
Annyira részletes, hogy azt gondoltam elsőre, hogy monokróm CMOS kamerával készült.