Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Rozetta-köd (RGB-HO)

Rozetta-köd (RGB-HO) - részlet

Rozetta-köd (RGB-HO)

December vége óta először sikerült egy pár órányi derültet elkapni. Sajnos ebből csak egy órányi maradt az NGC2244-re, de ez is már sokat adott hozzá az eredeti HaRGB fotóhoz. Sokkal több volt tervezve, de sajnos csak ennyi jött össze.

Készítette

Balási Álmos

Optika

Celeron EdgeHD 9,25 + Hyperstar V4, SW-Esprit100ED

Kamera

ASI2600 MM Pro + ASI2600 MC Pro

Mechanika

EQ6-R Pro

Helyszín

Nagybörzsöny

Dátum

2023-01-24

Expozíciós adatok

51×120″(1h 42′)Ha + 12×300″(1h) Oiii + 30×180″(1h 30′) OSC

Szűrők

Baader H-alpha Highspeed(f/2) 3,5nm , Baader O-III Highspeed(f/2) 4nm, Optolong L-eXtreme

Hozzászólások

 Balási  Álmos Balási Álmos

Köszönöm, lehetett volna ennél sokkal több expó is, de ez a fránya időjárás....

 Tóth Bence Tóth Bence

Szia Álmos! Jót tett neki a plusz expó, a belső részek szerintem jobbak, szebbek lettek így mint a sima HaRGB verziónál!

 Balási  Álmos Balási Álmos

Köszönöm! Igen, a hyperstart használtam, nem a 0,7x reduktort. Véletlenül rosszul választottam ki a távcsőkombinációt, javítottam. A folyamat a következő: az Esprittel készül egy RGB fotó, ez adja az RGB csillagokat is, de a háttér is fel van használva. A kidolgozás során viszont itt elsősorban a csillagokra figyelek. A részleteket viszont az ultrakeskenysáv (Ha 3,5nm, O-III 4 nm) hozza be ilyen szépen. Ezeket a gyors rendszerrel készítem, és a csillagtalan RGB fotóhoz integrálom, majd visszateszem a csillagokat. Mindezt Pixinsight-ban. Azért csinálom így, hogy a rendelkezésre álló derültet jobban ki tudjam használni.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Ez a leképezés, rengeteg részlet a hatalmas látómezőben egészen fantasztikus. Itt én nem is érzem, hogy két távcső képe van kombinálva. Itt most csak a csillag az Esprit és a többi az mind C9? És mi az a 0,7-es reduktor? Ezt nem fastarral kell csinálni?