Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Ebihalak a Lángkolócsillag-köd felett

Nem gondoltam volna, hogy ez egy ilyen nehez tema lesz szamomra. Ket elegge kulombozo objektummal egy kepben meg nem volt dolgom. A kompoziciot elore meg kellett terveznem, hogy a 280mm elegjo bele ferjen mindket objektum es meg igy se vagyok teljesen elegedett vele.
A kis ebihalak es a kornyeke elegge tetszetos tema, szoval ezt majd meglövöm 800mm-er fokuszon is :)
Megmondom oszinten, ez a kepem nem nagyon tetszik nekem. Tobbet vartam tole es tobbet ki akartam volna belole hozni, de batran irjatok le a velemenyeteket.

Készítette

Dobrovodský Tamás

Optika

Askar Fra400 Quintuplet + Askar Fra 0,7x reduktor (F: 280mm, f3,9)

Kamera

ASI 183MM Pro

Mechanika

ZWO AM5

Helyszín

Ímely - Szlovákia

Dátum

2023-01-09

Expozíciós adatok

H alfa - 6h, SII - 7h, OIII - 5h

Szűrők

Baader 6,5nm Halfa, Astronomik 6nm OIII, Astronomik SII 6nm

Hozzászólások

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

Szia Bence!
Koszi, hogy raneztel a kepemre. Es nagyon jol latod azt, amit en is lattam, mikor kidolgoztam a kepet.. Ket ennyire kulombozo objektumot eleg nehez kidolgozni, foleg nekem, kinek meg alig van tapasztalata. Kulon-kulon is raneztem a fekete-feher kepekre,, es hat a Langolocsillag-kod objektumban nagyon sok a H alfa,, joval tobb mint a Ebihalban. Az Ebihalban viszont nagyon sok az OIII ezert ennyire kontrasztos a kulombseg es ezt eleg nehez volt egybehozni, hogy harminikus legyen.
Ami a kompoziciot illeti, az ASIair-ben terveztem be, ahol a csillagterkepben meg elegjol belefert, csak hogy en meg tobb kodosseget ki tudtam hozni ezert jobban szetterjedt a kepen, mint azon a terkepen van. Ez egy picit extrem volt szamomra, es mar amiatt hogy sokat dolgoztav vele es mindig elottem volt ez a kep, talan emiatt is mar kezdett nem annyira tetszeni.

 Tóth Bence Tóth Bence

Szia Tamás!
Egész bravúros amit ezzel a pici csővel csinálsz :D Tök jó a felbontásod, az IC410 dinamikája tök jó, az IC405-ben is szerintem hoztad amit keskenysávban lehet.
Szerintem ami miatt nem tetszik neked, az a kompozíció. Kicsit szűk, nagyon a szélén vannak a "főtémák", picit nagyobb látómezőben valószínűleg ugyanez a kompozíció jobban mutatna, de ettől függetlenül szerintem így is nagyon látványos fotó lett. Ami nekem picit fura hogy a 405 sokkal sárgásabb színű mint a 410, de sose fotóztam a kettőt együtt, gondolom ez jön a Ha/SII intenzitásarányokból.