Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

WR 134

Wolf-Rayet 134 a Hattyúban, nem messze híres rokonától a NGC6888-tól. A struktúra hasonlóan izgalamas, csak összességében jóval halványabb. O3 szűrővel érvényesül igazán, de még a keskenysáv ellenére is valószínűleg érdemes sötét, jó égen fotózni, hogy a teljes írisz szerű szerkezet és a diffúzabb részek is jól jöjjenek. HaO3RGB kompozit feldolgozás.

Készítette

Csordás Péter

Optika

Skywatcher Makszutov-Newton 190

Kamera

Atik One6

Mechanika

EQ8

Helyszín

Balatonszárszó

Dátum

2020-08-22

Expozíciós adatok

Baader Ha 1.25" 7nm: 10x1200" bin 1x1 Baader OIII 1.25" 8.5nm: 30x1200" bin 1x1 Baader RGB 1.25'' CCD Filters: 30x150" bin 1x1

Hozzászólások

Majzik Lionel

Gratulálok ehhez az igazi kuriózumhoz! Remek a kompozíció, kellemes a színvilág. Nagyon egyben van! :)

Ágoston Zsolt

Nagyon látványos-részletes felvétel lett egy ritkán fotózott objektumról!

Csordás Péter

SzF, KP, KP, kösz szép a bíztató hozzászólásokat!

Szémár Ferenc

Sziasztok! Nem értek az ilyen jellegű fotókhoz, de ez kiemelkedően izgalmasnak tűnik a többi hasonló között.
szf

Kiss Péter

Brutálisan jó és mely fotó lett. Én ismertem az objektumot, de csak az ívről tudtam. Rajta van a listán már régóta, de még nem láttam. Eszméletlen az a gömb.

Kiss Péter

Vártam már, hogy publikáld! Ez valami hihetetlen szép! Én még sose hallottam erről az objektumról, ezért nagy meglepetés volt. Szinte ki van éhezve az ember valami újdonságra a megszokottakon túl. Szóval a meglepetés faktor, és a kidolgozás is nagyon üt! Gratulálok!

Csordás Péter

Köszönöm az értékeléseteket, én is nagyjából ezeket gondolom pro, kontra.
A részleteket illetőleg, eleve úgy álltam hozzá a fotózáshoz, hogy ezt a körkörös szerkezetet akartam jobban megjeleníteni, mert érezhető volt korábbi képeken, h van ott vmi, csak nem volt elég határozott, aztán egy idő után én is meglepődtem, h mennyire jön, és pluszba még ott az a külső O3 "füst", ami szintén nem nagyon látszik máshol, pedig szép keveredést ad a Ha-val.

Feltóti Péter

Nekem is nagyon tetszik, impozáns eredmény, először azt hittem, robottávcsöves kép. :-) Egyedi és futurisztikus hangulatú a kép, eleinte hiányoltam némi kontrasztot, de igazából már nem. ez a füst szerű párás megjelenés teszi különlegessé a kép hangulatát.

Francsics László

Emelem kalapom (persze a kalap viselése tőlem távol áll), ismertem ezt az objektumot régről, de azt nem tudtam, hogy ebben a formájában is meg lehet örökíteni. Valamikor 2015 táján évösszefoglaló előadásban beszéltem róla az MTT-n, mint a Sarló-köd alternatívája, és Don Goldman fényképét mutogattam. Az egy nagytávcsöves keskenysávú fotó, APOD is volt, de messze nem mutatja ezeket a körkörös részleteket. Most újra rákerestem, és nehezen találok ehhez hasonlót. Ebből azt akarom leszűrni, hogy nem csak kis hazai körünkben sikerült komoly fotót készítened, hanem talán nemzetközi viszonylatban is lehet neki jelentősége az asztofotózásban. Bár ez utóbbira nehéz igazolást találni, rajtad múlik, hogy lesz-e neki valamilyen karrierje.
Néhány pici apróságot is megjegyeznék, hogy legyen tanulsága is ennek a bekezdésnek:
A háttér talán egy picivel több kontrasztot elbírna, illetve az OIII-részeken bizonyos csillagoknak van egy halvány sötétebb halója. De emiatt nem érdemes belenyúlni.
FrL