Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

A C/2017 T2 (PANSTARRS) üstökös és az M81/82 galaxispáros

Az egyik kedvencem az üstökösök fotózása. Annak ellenére, hogy több ilyen fényképet is készítettem már, mindig azzal szembesülök, hogy sokszor merőben más technikát kell alkalmaznom az üstökösre és a csillagokra igazított képek maszkolásánál. Ez a kép az eddigi legnehezebb falat volt. Soha nem szenvedtem ennyit egy üstökössel... Nem meglepő, hiszen sokkal egyszerűbb a dolog, ha nincs a háttérben megmutatkozó fluxus (ráadásul pont az a mennyiségű expozíció van benne, ami az "ott is van, de nem is" érzetet kelti), valamint a galaxisok esztétikus kinézetét is meg kell oldani ebből az egyébként mélyég-objektumokra csekély expozíciós időből. Ezeket fokozta, hogy az üstökös elmozdulása az átlagoshoz képest sokkal lassabb volt, így az üstökösre igazított képen is sokkal nehezebb volt eltüntetni a csillagíveket. Azt gondolom, hogy igazán hitelesen úgy lehet ilyen felvételt készíteni, amikor a mélyég-objektumokra is egy időben exponálunk és nem megyünk vissza pár éjszakával később, hogy kifotózzuk az adott égterületet. Mi történik, ha ott egy változócsillag van? Kétségtelenül mutatós eredmény lesz és kevés embernek fog "feltűnni", de vajon megéri? Nagyon tisztességes és becsülendő, ha erre a fotós felhívja a figyelmet, de sajnos sok nemzetközi fotónál látom, hogy ez csak utólag derül ki... Ezúton is külön köszönöm Jelinek Gábornak az inspirációt! A feldolgozás legfontosabb szakaszaiban látott el építő kritikákkal, aminek hatására az általam befejezettnek hitt képet újradolgozva, sokkal mutatósabbra sikerült elkészítenem. Mostanában sok "expert" nemzetközi üstökösfeldolgozásnak jártam utána és sokan a legnagyobbak is kézi kijelöléses maszkokkal dolgoznak. Az elmúlt két hét során sikerült addig próbálkoznom, hogy szerencsére nem kellett kézi kijelölést alkalmaznom - bár mint minden, ez is valamennyire kompromisszumos megoldás volt.

Készítette

Majzik Lionel

Távcső/Objektív

Sky-Watcher Esprit 80/400 mm apokromatikus refraktor

Kamera

Canon EOS 1300D (átalakított)

Mechanika

Sky-Watcher EQ6-R Pro GoTo

Helyszín

Tápióbicske

Dátum

2020-05-21

Expozíciós adatok

37 x 180 sec - ISO 1600

Hozzászólások

Majzik Lionel

Köszi Peti! Igen, megpróbálom majd felvenni velük a kapcsolatot, viszont ameddig csak tudom megpróbálom magam megoldani, mivel abból tanulok a legtöbbet! :) Szerencsétlenségünkre, ha a C/2020 F3 (NEOWISE) is cserben hagy minket, akkor könnyen lehet, hogy megint több hónapos hiátus lesz...

Kiss Péter

Szerintem ha ilyen kérdés felmerül, nyugodtan írjatok egy emailt a külföldi nagy fotósnak. Mi találkoztunk Michael Jagerrel 2014-ben az Emberger Almon, és nagyon barátságos figurának tűnt. Legrosszabb esetben megtartja magának a tudást.

Én is leveleztem több híres fotóssal - a rajzaim mellé kértem tőlük fotókat, és kivétel nélkül mindenki készségesen és közvetlenül válaszolt.

Majzik Lionel

Köszönöm szépen Laci! :) Igen, ráálltam az elmúlt időszakban a 25 körüli értékre, de valóban felesleges annyira világosan hagyni, ha abszolút nincs már hozzáadott információ.
Örülök, hogy tetszik a kép Bence! Abszolút nem az, sok esetben az égi háttérhez alkalmazkodva merőben más technikákat kell alkalmazni. Érdemes lenne, bár nem tudom, hogy Magyarországon van-e bárkinek kiforrott technikája az üstökösökre - gondolok itt Michael Jager szintű feldolgozásra. Az osztrák üstökösfotós 1-2 nap alatt elkészíti a profi minőségű fényképét, akármi legyen a háttérben! :) Most várom a Sky and Telescope júliusi számát, amiben Gerald Rhemann írt cikket a feldolgozás folyamatáról - hátha okosabbak leszünk!

Tóth Bence

Nekem nagyon tetszik a kép. Ez az üstökösfeldolgozás téma nem tűnik triviálisnak, valamikor esetleg a kluban is lehetne szó erről? Én még sose próbáltam ugyan, de érdekelnének a technikák, buktatók...

Francsics László

Na jól van! Érdemes az égi feketét a PS-ben a skálán 10 környékén, vagy alatta tartani, akkor jó nagy lesz a kép dinamikája.

Amit meg alább írsz, az nagyon jó lenne, ha itt kritikai hozzászólások rendszere tudna kialakulni. Lehet, meg is hirdetem a face csoportban.

Majzik Lionel

Közben módosítottam picit! Jót tett neki a kontrasztosabb megjelenés! Köszi Laci! :)

Majzik Lionel

Köszönöm szépen Laci! Így van, ez a második mostanában. Nemrég járt ezen a részen a nagy reménységnek hitt C/2019 Y4 (ATLAS), most pedig ez a hónapok óta stagnáló fényességű üstökös.

A kométákat ábrázoló képeknél többen azt javasolják, hogy ne nagyon legyen kemény a háttér, ezért sokszor világosabb hátterű kép felé hajlik a feldolgozásom - lehet, hogy most túlzottan is. Ennél a képnél különösen nagy dilemma a kontraszt. Ha visszahúzom mindenfajta fluxus kezd előjönni, ha pedig felerősítem, akkor szinte eltűnik. Nagyon szépen köszönöm hogy említetted, megnézem ma este, hogy mit lehet még kihozni belőle - főleg az üstökös halvány részeire kell nagyon figyelnem.

Ha bárkiben bármilyen építő jellegű megjegyzés érlelődik, kérem ne tartsa magában - én most kissé bizonytalan vagyok, hogy egy ilyen estben mit lehet kezdeni a fluxusokkal - ez a jelenlegi állapot az, ahogyan természetes feldolgozással előbújt. Láttam több verziót: vannak olyanok, ahol teljesen le van szedve a háttér, illetve olyanok is, ahol kissé túlerőltetve, mindent kihoznak a háttérből, majd egy erős zajszűréssel megoldják a kevés expót.

Francsics László

Tök jó! de most hogy van ez? Idén ez a 2. üstökös arrafelé?

Valóban nehéz ügy! Legyen-e fluxus a feldolgozott képen, vagy ne? Ha nincs akkor üres a kép. Ha van, akkor jön vele a sok nyűg. Amúgy ez nem egy rossz megoldás, picit talán lehetne sötétíteni, kontrasztosítani a hátteret. Persze amennyit elbír.
L