Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M101 és környezete

M101

M101 és környezete

Kezdenek gyűlni az M101-ről készült képek a galériában, én is elkészültem a sajátommal, kíváncsian várom a hozzászólásaitokat. Három éjszakán át gyűjtöttem az anyagot, egy sorozat Kékestetőről, kettő pedig Bokorról. A nyugodtság Kékesen sokkal jobb volt, a két ennyire eltérő anyagot szinte már vétek volt összegyúrni, a feldolgozás során dekonvolúcióval próbáltam visszaállítani a részleteket amit Bokor elvitt.

Készítette

Kiss Péter

Távcső/Objektív

SW 200/800 Newton

Kamera

Canon 600d átalakított

Mechanika

SW EQ6-R

Helyszín

Kékestető, Bokor

Dátum

2020-03-28

Expozíciós adatok

220 x 5 perc, iso800

Hozzászólások

Kiss Péter

Szuper lett ez is! Öröm nézni a jobbnál jobb galaxis fotókat a galériában. Azt sem tudom, melyikhez írjak.
(rajzos) Peti

Kiss Péter

Köszi Bence! Dekonvolúció előtt nem használok semmilyen zajszűrést, a leírás ami alapján megtanultam a használatát kifejezetten tiltja. De hát logikus is, hiszen manipulált információból, hogyan lehetne hiteles módon részleteket visszaállítani? Én 2 maszkot használok: lumi maszk, hogy védjem a gyenge jel/zaj arányú részeket, és csillagmaszk, amivel a nagyobb csillagokat védem a gyűrűsödéstől. Én ebből a videóból értettem meg a Pixinsight dekonvolúciós eljárását:
https://www.youtube.com/watch?v=ZLef9GlHLrs

Tóth Bence

Szia Peti! Ez is nagyon szuper lett!! A dekonvolóció előtt te csinálsz bármilyen zajszűrést? Én mindig azon voltam hogy nem lenne szabad, de nemrég valahol láttam hogy így is használják. Egyrészt jó lenne minél kevésbé módosított adatra ráengedni, másrészt viszont a zajt mindenképp el kell nyomni valamivel végül (maszk vagy regularizáció) mert nagyon érzékeny rá.

Kiss Péter

Köszönöm srácok!
Laci: értem mire gondolsz, de azért raktam fel 100%-os méretben, hogy jól össze lehessen vetni Feltóti Peti képével. Kíváncsi voltam, hogy Peti képe mennyivel részletesebb a DSLR-el készült verzióhoz képest. Egyébként feltöltöttem egy vágott változatot 75%-os méretben.

Dezső Attila

Ohh.. Emberek! Jönnek a jobbnál jobb M101-ek.. És ez arra sarkall, hogy bizony kell nekem is egy 200-as rendszert összeraknom. Kb 1 éve kezdtem csiszolni az 200-as tükröt, amit ilyen F3.8 körülre gondoltam. aztán F3.3 lett belöle, és a parabolizálásba belefáradtam.. Szóval Peti képe után felszívtam magam, és megterveztem az optikai padom tuningját, aminek az alkatrészeit ma fogjuk kinyomtatni haverommal. Remélem így már menni fog.. Ha nem, akkor visszacsiszolom F4-4.5 körülire.. (tudom F3.3-ra már nehéz jó korrektort találni, de max kroppolok.. :) ) Na mindegy meglátjuk! Pedig már egész elégedett voltam az én M101-el..

Francsics László

Nekem is tetszik, harmonikusak a színei, illetve jó ez a nagy látómező, a felbontás pedig megközelíti a cmos kamerák felbontását.
Talán egy picit kisebb nagyításban (10-20°-kal) teszed fel, akkor nagyított nézetben sem lenne éppen a határon, kényelmesebb lenne talán a szemnek.
Nagyon látványos!
Laci

Feltóti Péter

Nagyon szép lett Peti. Tetszik, hogy ragyog a közepe :)