Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Sh2-136 vagy a szellem-köd

Több néven is ismerhetjük Szellem-köd, vagy vdB 141 vagy akár sh2-136.
A köd a Cepheus csillagképben található és Földtúl kb 1200 fényévre.a képen található szellem köd hozzávetőlegesen 2 fényév kiterjedésű. Sokszor nem értem miért hívják szellem-nek, az én szememben 1000 hasonlít egy oldalrol fotózott Sasra vagy más ragadozó madárra ami éppen karmait kitolva ép lecsapni készűl, de hát sokszor ezek a fanzázia-nevek nagyon nagy képzelőerőt igényelnek, hogy valóban bele lássuk azt, amiről elnevezték.
Zajszűrés nem lett eltúlozva, szaturálni sem akartam nagyon, haladok a kicsit naturálisabb ut felé. Csillagok is jónak tűnnek. Összességéban nagyon meg vagyok elégedve az eredménnyel, szuper kép lett, megérte a belefektetett 30 óra.
Akinek más a véleménye kérem jelezze és indokolja. :-)

Készítette

Kaptás Attila

Optika

Takahashi TOA 130

Kamera

ZWO ASI 2600 MM

Mechanika

10 Micron HPS 1000

Helyszín

Frenegal de la Sierra

Dátum

2024-06-01

Expozíciós adatok

180x300 Lumi 3x66x300 R/G/B

Szűrők

Astronomik Deepsky LRGB

Hozzászólások

 Kaptás Attila Kaptás Attila

Szia Sámdor. Köszi hogy ránéztél. nagyon örülök hogy megcsináltam ezt a fotót mert szuper adat lett.
Sajnálom hogy nem jött össze, de hát majd juni-juli már biztos jobb lesz, akkor már magasabban is lesz, nekem szuper volt mert nem kellett bajódni a meridian-flip-el.Izgatottan várom a te verziódat.

 Biliczki Sándor Biliczki Sándor

Gratulálok Attila! Nagyon jól sikerült. Nekem is ez lett volna az ehavi fladatom, de sajnos a hegyen lévő adótorony jelenleg pont útban van hajanali 2-ig, így inkább más célpontot kerestem. :)