Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Napfoltok 2023.05.11-én (09:45)

A Ha napfotózás mono kamerával történik. A színezés tulajdonképpen egy mesterséges beavatkozás, segítségével az általunk szabad szemmel is láthatóhoz közeli színben próbáljuk bemutatni a Napot. Most egy olyan fotóval jelentkezem, melyről elhagytam a PS-ben a színezést. A feldolgozáshoz a Autostakker, a Regitax és az ImPPG programokat használtam. A végső formáját Photoshopban rétegek felhasználásával nyerte.

Készítette

Balási Álmos

Optika

SW EQUINOX 120ED

Kamera

ASI174MM

Mechanika

EQ6-R Pro

Helyszín

Nagybörzsöny

Dátum

2023-05-11

Expozíciós adatok

20.000 frame 2%-a

Szűrők

Baader D-ERF, DayStar QUARK H-alpha szűrő (chromosphere)

Hozzászólások

 Balási  Álmos Balási Álmos

Köszönöm Laci! A perem és a korong összeillesztéssel küzdök. Sokat segített Váradi Nagy Pali, de még nem találom a tökéletes megoldást. A másik fotónál cseréletem a FF változatot, most igyekeztem egy kicsit jobban összehangolni. Sajnos a nyugodtság katasztrófális volt és eddigi tapasztalatom szerint ez sokkal erőteljesebben látszik a koronán, mint a felszínen.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Nekem mind a kettő tetszik ezek közül, de főleg a napfelszín felé eső részek. Az mind a kettőn jól sikerült. A napperem kevésbé. Az itt erősebb valamivel, már úgy értem, hogy természetesebben sikerült, kb olyan, mint az élőképen, egy halvány derengő sáv. A színes verzióban nagyon kettéesik a napperem feletti és alatti részek. Ott az egyik túl éles, a másik túl homályos. Nem ennél, hanem a másik felvételen.