Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

A Zöld üstökös földközelben

motion blur nelkul

A Zöld üstökös földközelben

Életem legproblémásabb asztrofotója volt ez.
A földközelség napján szerencsére jó volt nálunk az ég, de a Hold nagyon bezavart. Így kiraktam a távcsövet, és beállítottam az ébresztőórát fél 5-re, amikor a Hold már nyugovóban volt.
Azon a héten végig nagyon erős szelek fújtak és sajnos az a hajnal sem volt ezalól kivétel. Így aztán azt tettem, amit tudtam, konkrétan tíz másodperces expókat készítettem. Ez is nagyon sokáig tartott, mire neki tudtam állni, mert a folyamatos szél miatt majdnem lehetetlen volt befókuszálni a távcsövet. Végül 106 db fotó készült el amíg el nem kezdett világosodni, és ennek kb harmadát tudtam felhasználni a bemozdult képek miatt.
A feldolgozással pedig több mint két hétig szenvedtem, hiszen láttam, hogy ott van az ioncsóva és még valamennyi struktúra is látszik benne, de a csillagmaradványokat egyszerűen nem sikerült eltüntetni...
Megmondom őszintén, hogy annak ellenére, hogy tetszett az üstökös, kicsit örülök hogy "vége" és végre dolgozhatok más képeken :)

Készítette

Bartek Luca

Optika

Celestron RASA 8

Kamera

ZWO ASI2600MC PRO

Mechanika

RST-135

Helyszín

Lugano, Svájc

Dátum

2023-02-02

Expozíciós adatok

5 perc

Hozzászólások

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Minden téren meg tudom érteni a küzdelmet, a kísérletezést és azt is, hogy nagyon megörülötél, hogy végre vége, hidd el, kicsit én is! :D Sajnos ez a motion blur annak ellenére, hogy elnyomja az artifaktokat, újabbakat visz bele. Esetleg egy finomabb átmenetes maszkkal lenne érdemes próbálkozni, amikor a csillagokat és az üstököst egyesíted, szerintem sokat segítene.

 Bartek Luca Bartek Luca

koszonom, valoban talan nem illik erre a forumra ez a megoldas.

 Feltóti Péter Feltóti Péter

A rajzolást értsd idézőjelben. Ez nem jó megoldás, szerintem te is érzed.

 Bartek Luca Bartek Luca

szia! Nem rajzoltam be semmit, bar talan ennek ellenere unortodox a megoldas. Hosszanti iranyu motion blur-t alkalmaztam az ustokos csovajara ami az arra meroleges csillagcsikokat eltuntette. Feltettem egy blur nelkuli verziot most valtozatnak

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Ami nincs rajta a nyersen, vagy a nyers kép nem sikerül elég jól ahhoz, hogy kihozd szépre, azt nem szabad berajzolni. Ez a sávos izé ez nem megoldás:)