Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Tintahal-köd, Háttérben a Repülő denevér-köd sh2-129

A hónap képe döntős: 2022. július

Legújabb fotóm egy igen halvány objektumról készült, amire több mint 40 órát exponáltam 13 éjszaka alatt. Eddig a leghosszabb expó idejű fotóm ez

Készítette

Szeivolt Csaba

Optika

Skywatcher 200/800 quattro

Kamera

ASI 294MM pro

Mechanika

Skywatcher EQ6R Pro

Helyszín

Várpalota

Dátum

2022-07-23

Expozíciós adatok

137x900 sec OIII 43x900 hidrogén

Szűrők

Antlia OIII, 3nm Antlia Hidrogén 3 nm.

Hozzászólások

 Panyik Lénárd Panyik Lénárd

Itt is gratulálok ! Nagyon szép munka :)

 Szeivolt Csaba Szeivolt Csaba

Köszönöm nektek a gratulációkat, remélem a fotón felbuzdulva más is kedvet kap ezen objektumok megfotózására.

 Szeivolt Csaba Szeivolt Csaba

Szia Péter!
Kisváros mellől fotózom zártkerti övezetben, ahol minimális a közvilágítás. A városi fények kb. 5-7 km re vannak tőlem. Fényszenny térképen bortle 4 besorolás. Hold: Álltalában próbáltam úgy időzíteni, hogy akkor kezdtem a fotózást mikor már ment le a Hold vagy éppen még nem jött fel. de ahogy visszanéztem ez max 38 %-os holdfázis volt. A Hold által nagyban bevilágított égerületen a csillagok torzulása miatt ezzel a szűrővel sem tudok fotózni. Viszont összehasonlítottam az astronomik 6 és az antlia 3 nm Hidrogén szűrőket, az utóbbi kontrasztosabb, rélszletesebb képet ad csillag haló mentesen. Ha gondolod küldök neked nyers képeket időponttal, hogy meg tudd nézni milyen körülmények között készült.

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Meglőtted az eddigi legszebb magyar vonatkozású fotót erről az objektumról. Az elképesztő befektett energia pedig visszaköszön a felvételedről. Gratulálok! :)

 Tóth Bence Tóth Bence

Szia Csaba! Csatlakoznék az előttem szólókhoz, fantasztikus kép lett! A már elmondottakhoz képest én még annyi pozitívumot tennék hozzá, hogy tetszik ahogy nincs elmosva zajszűréssel...
Valamit most nagyon kitaláltál/megtaláltál a feldolgozással kapcsolatban (is), csak így tovább!

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Nagyszerű fotó született, kimondottan szépen sikerült megoldani több kihívást is. Ahogy Laci is írja, erőlködés nélkül, harmonikusan és pontosan dolgoztad ki mindkét csatornát, szépek a színei a ködöknek, jönnek a részletek is, ami pedig külön figyelemre méltó, hogy a csillagok is szépek és egészségesek alakra, dinamikára és színre való tekintettel is. Kérdésem is lenne. Mennyire fényszennyezett helyről és milyen holdfázis mellett készült az OIII? Az érdekel igazából, hogy a 3 nanométeres szűrő menyire engedi, hogy "kényelmesen" fotózz OIII-at? Én a 6 nanos szűrőmmel inkább kitelepülök és megvárom az újholdat, ezért viszonylag lassan is gyűlik össze a szükséges anyg-

 Szeivolt Csaba Szeivolt Csaba

Köszönöm szépen! Valóban nem egyszerű objektum sem a fotózása sem a kidolgozása. Amit írtál Laci, valóban nem nagyon találni olyan képet ami alapul szolgálhatott volna a kidolgozáshoz. Nyilván készült több verzió is a kidolgozás során pl. túlhúzott, színben eltérők, sötétebb, világosabb, csillagok mennyisége stb. én ezt gondoltam a legjobbnak. A visszajelzések is ezt igazolják. :)

 Kollár István Kollár István

Szép fotó gratulálok!

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Ez brutál, gratulálok!
Az benne a jó, hogy ezt a régiót csak agyon csavart-csűrt, szétnyűtt asztrofotókon lehet látni, ez pedig olyan, mint ahogy a nagykönyben meg van írva. Kristálytiszta.
Az expó egy dolog, (megérte) de számtalan helyen lehetett volna még elhasalni, elrontani, megnyúzni, de nem rontottad el. Tök természetes a hatása. Nekem abszolut top fotó.