Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Selyemgubó-köd - IC5146

A hónap képe: 2021. szeptember

A Selyemgubó-köd viszonylag gyakran fotózott objektum, azonban mostanában ritkán szerepel a fotózott célpontok között. Ennek talán az egyik oka az, hogy a fényes, izgalmasabb részletekkel kecsegtető "gubó" viszonylag kicsi az elterjedtebb távcsövek látómezejében, a halvány porködök kidolgozásához pedig extrém sok időt kell fordítani a nyersek begyűjtésére. Noha nem tudtam, hogy idén ősszel rendkívüli mennyiségű derült időt kapunk, nekiláttam. Aztán kb 40 óra után kiderült, hogy nem az lesz a gond, hogy tudok-e eleget fotózni a területre (akár még decemberben is tudnék pár órát), hanem az, hogy ennyi idő után nem érdemes. Ugyanis annyira sűrű a csillagmező, hogy a megmutatni kívánt részleteket teljesen eltakarják, egymást érik a közepesen fényes csillagok, halójuk pedig teljesen kontraszttalanná teszik a képet. Volt egy elképzelésem, hogy milyen látványt szeretnék elérni, ugyanis egészen sokféle formájú és színű por réteg dereng a csillagok között, de ezt nem tudtam olyan látványosan feldolgozni, ahogy terveztem. Minden esetre talán sikerült mélyebbre menni, kicsit máshogy megmutatni ezt a területet, mint korábban.

Készítette

Feltóti Péter

Optika

200/800 SkyWatcher Newton carbon asztrográf

Kamera

Moravian G3 16200 Mark II

Mechanika

Skywatcher NEQ6 pro GoTo

Helyszín

Törökkoppány, Halásztelek

Dátum

2021-09-06

Expozíciós adatok

L: 14,5 óra, RGB: 14,5 óra, Ha: 9,5 óra

Szűrők

Astronomik Deep Sky RGB + Astronomik L + Astronomik Ha 6 nm

Értékelések

Izgalmas, újszerű kompozíciót alkalmazott Péter, amit a kép "mélységével", dinamikájával és precíz feldolgozásával párosítva, egy igazán lenyűgöző kép tárulhatott elénk. Gratulálok!

Majzik Lionel

Péter képe számomra teljesen új szemszögből mutatja be ezt az objektumot. A kompozíció is egyedi, nagyon jó egyensúlyban van a fényes köd a köenyező sötét ködökkel, és a csillagmező is szépen ragyog! Kitűnő fotó!

Dezső Attila

Hazánkban újféle módon ábrázolva látjuk Péter felvételén a Selyemgubó-ködöt. A vörös hidrogén megjelenése a fotón abszolút kuriózum. Hogy a kompozíció így is jól működik, már csak hab a tortán.

Dr. Francsics László

Hozzászólások

 Dezső Attila Dezső Attila

Peti! Ezt az objektumost sem láttam ennyire "szénné" fotózva. Nagyon jó lett!