Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Androméda közelítés

A hónap képe: 2021. június

Az Androméda-galaxis, más néven Messier 31 (M31) a Tejút-galaxist is magában foglaló Lokális csoport legnagyobb tagja. Messziről nézve a két csillagváros évmilliárdos keringőjét látnánk, hisz e két kozmikus test egymással gravitációs kapcsolatban áll, sőt a Triangulum-galaxis (33) is részt vesz ebben a játékban, pár milliárd év múlva a három spirál galaxis és megannyi kísérő galaxis egy hatalmas óriássá olvad össze. De ez még odébb van, valószínűleg ezt a közelséget a Földről ember már nem is fogja látni. Azonban most is kivételezett helyzetben vagyunk, hisz az északi féltekéről kiváló rálátásunk nyílik az Androméda-ködként is ismert látványos mélyég objektumra. Nem csoda hát, hogy minden amatőr csillagász és asztrofotós pályafutásának korai szakaszában is hamar távcsővégre kapja. Izgalmas részletek és jellegzetes formák mutatkoznak meg már egész kis nagyítás mellett is, tapasztalt égnézők jobb körülmények között akár szabad szemmel is megpillanthatják a legfényesebb, ködösségként megjelenő részét.

Én is fotóztam már ezt a hatalmas - 5 teliholdnyi látszólagos méretű - galaxist. Akkor az volt a cél és a kihívás, hogy teljes kiterjedésében tudjam bemutatni galaktikus szomszédunkat teljes pompájában. De itt nem érnek véget a kihívások, most ugyanis a szomszéd ablakán próbáltam belesni, hogy mi is történik a hatalmas tömeg középpontja körül. A teljes látómezőt kitöltő magvidék a galaxis egészen kis része, a központi dudor és az azt körülvevő por, gáz és csillagok milliárdos tömege, ahogy örvénylenek a központi szupermasszív fekete lyuk körül. Ez utóbbi természetesen nem látszik a képen.

http://feltoti-photo.hu/andromeda-kozelites/

Készítette

Feltóti Péter

Optika

200/800 SkyWatcher Newton carbon asztrográf

Kamera

ZWO ASI 183 MM Pro + CANON EOS 600D (átalakított)

Mechanika

Skywatcher NEQ6 pro GoTo

Helyszín

Törökkoppány, Halásztelek és még ez meg az

Dátum

2021-01-10

Expozíciós adatok

3,5 óra Lumi + 5 óra Halfa + 6 óra RGB a Canonnal

Szűrők

Astronomik L2 + Astronomik H alpha 6 nm

Értékelések

A galaxist tarkító porsávokat, mint egy tóba ejtett kő által gerjesztett fodrozódásokat figyelhetjük meg ezen az élénk színekkel tarkított, részletgazdag felvételen. A júniusi hónap képéhez a készítőnek, Feltóti Péternek ezúton is gratulálok!

Jelinek Gábor

Péter fényképe nemzetközi szinten is kiemelkedő, mivel a "mainstream" Androméda-galaxis felvételek sem mindig mutatják meg számunkra a galaxis apró részleteit. A teljes látómezőt kitöltő egyedi kompozíció és a precíz, esztétikus feldolgozás méltán kiérdemelte a hónap képe címet!

Majzik Lionel

Hozzászólások

 Jámbor Tamás László Jámbor Tamás László

Nagyon ritkán látni ilyen részletes, kontrasztos képet. Nagyon tetszik. Gratula. Példaértékű kép.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Én alapvetően az ötletet díjazom. Azt nehéz lepipálni, azt csak ellopni lehet.

 Panyik Lénárd Panyik Lénárd

Nagyon Jó kép lett ,gratulálok ! Hosszú ideig el lehet böngészni a képen a rengeteg részlet miatt!

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Köszi Laci, hát azt majd meglátjuk, bár szerintem gyorsuló ütemben fejlődünk, lehet hogy 2 év múlva már bőven le lesz pipálva :)

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Ez bizony sok szempontból egy bomba kép. Főleg a kivágás, és az erős kontraszt, színek tetszik egyedivé és valószínűleg olyan emblematikussá, mint néhány 5-10 évvel ezelőtti asztrofotót az akkoriaktól. Remélem 5-10 év múlva is ezt gondoljuk :-)

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Sziasztok srácok, köszi a sok visszajelzést, örülök, hogy tetszik nektek ez az Androméda megoldás :)
@Gábor, amikor először összeraktam, pont az jutott eszembe, hogy basszus ez olyan mintha a Tejutat nézném egy 100 mm-es fókusszal :)
@Peti, köszi, valójában a 20 centis tudna többet is, csak a légkör ugye :) De azért érezhető az előrelépés a mono szenzorral és a jó nyugodtságú észlelőhellyel. De van még innen is tovább.
@Másik Peti (de csak időrendi a sorrend :) ) Valóban, a Te fotód teljesen megállja a helyét, optikailag ugyan ott van a két kép (és feldolgozásilag is), annyi, hogy ezt a látómezőt én 8 mpx-lel tudom hozni a 183 miatt, nálad meg kb 2-3 megapixel maradna a crop után. Ez ennyit számít.
@Rafi, igen, ez volt a cél, itt nem akartam világot megváltani, csak valahogy úgy megmutatni a galaxist, ahogy én mindig is látni akartam.
@Bence, igen, erről meséltem múltkor TK-n. Örülök, hogy eltaláltam az ízlésed :) ahogy fentebb is már utaltam rá, ez a 183nális kisebb látómező, 20 mpx-ről 8 mpx-re van vágva. Eredetileg még az M32 is teljesen benne van, de nem lehet szépen bekomponálni, vagyis inkább úgy mondom, hogy nem akartam :)

 Tóth Bence Tóth Bence

Ez a kép AZ a kép? :) Nekem nagyon bejön, brutál lett.. elképesztőek a részletek, a színek. A Ha is jól mutat, nem ugrik ki, de ugyanakkor hozzáad a képhez. Ez alapból a 183 látómezeje vagy még croppoltál belőle?

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Bámulatosan látványos! :)

 Kiss Péter Kiss Péter

Azt kell hogy mondjam, ez a kép szuper visszajelzés nekem, hogy a két évvel ezelőtt feltöltött Andromédám még mindig megállja a helyét, de mint mindig, itt is lehet fejlődni. :) Szerintem minden téren sikerült előre lépni. Nagyon jó a dinamika. A finom lokális kontrasztok nagyon el lettek találva, különösen a gx maghoz közeli porkarok látványosak, a Ha pedig sokat dob rajta. Szóval gratulálok a képhez, 1A minőség!

 Kiss Péter Kiss Péter

Ámulok és bámulok, hogy mit tud egy 20 centis távcső jó kezekben. Nagyon jó lett!

 Jelinek Gábor Jelinek Gábor

Hú, ez elég ütős lett. Kifejezetten tetszik, hogy ilyen "feszes" és élénk. Gratulálok, lassan olyan részletességgel hozod az emissziós ködöket benne, mint a Tejútban! ;)